Impresionat de lucrarea lingvistului Mihai Vinereanu, apărută anul trecut la Editura Uranus, „Dicționarul etimologic al limbii române”, și contrariat de tăcerea nefirească a specialiștilor în domeniu privitor la această apariție care răstoarnă toate șabloanele și marotele, academicianul Gheorghe Tecuci lansează o provocare publică fără precedent către mediul academic din România și din lume, invitându-i la o dezbatere online pe academicienii români, dar și pe lingviștii, filologii și istoricii interesați de originea limbii noastre. Diferența fundamentală dintre „Dicționarul etimologic” al lui Mihai Vinereanu (lucrare monumentală, în două volume, însumând peste 1.500 de pagini) și toate celelalte dicționare etimologice apărute până la el, constă în primul rând în metoda științifică de cercetare a domeniului. Una este cea latinistă, care încă se folosește în România, cealaltă este indoeuropenistică (metodă comparativă cu limbile Proto-Indo-Europene), o metodă modernă și aplicată curent în lume, pe care o folosește Mihai Vinereanu. Concluzia la care a ajuns lingvistul prin această metodă e devastatoare: peste 70% din fondul lexical al limbii române este prelatin, deci autohton. Măcar pentru asta dicționarul ar fi trebuit să trezească reacții publice, fie ele și injurioase. Nu s-a întâmplat. Acesta e motivul pentru care academicianul Gheorghe Tecuci din SUA a lansat provocarea, chemând la o dezbatere publică online, marți 30 aprilie la ora 18.00, pe toți specialiștii în domeniu, în primul rând pe academicieni. Precizăm că academicianul Gheorghe Tecuci este profesor, din 1990, la Universitatea George Mason din Virginia – SUA (în apropiere de Washington DC), desfăşurându-şi activitatea la această universitate, dar și la US Army War College. Iar în România la Institutul de Cercetări în Inteligenţă Artificială al Academiei Române. Iată textul „provocării” sale:
Distinși Membri ai Academiei Române,
Dragi Prieteni,
Invităm la o dezbatere online publică pe tema: „ISTORIA LIMBII ROMÂNE”, pe Domnul Academician Gheorghe Chivu, președintele Secției de filologie şi literatură, cu domnul prof. dr. Mihai Vinereanu, întrucât există teorii diferite privind originea limbii române și modul de elaborare a etimologiilor cuvintelor românești, știut fiind că etimologiile lexicului unei limbi joacă un rol central în înțelegerea istoriei acesteia.
De aceea, considerăm că este necesară o dezbatere urgentă pe această temă.
Există, în mod curent, două teorii privind originea limbii române: cea a originii latine a limbii române, cea a unei origini comune mai vechi a limbii latine, precum și a limbii române și, eventual, și a altor limbi și dialecte romanice.
Dicționarele etimologice ale limbii române din ultimii 150 de ani prezintă ca împrumuturi din limbile învecinate o multitudine de cuvinte vechi românești, iar alte câteva mii au rămas cu etimologie necunoscută sau incertă.
În 2023, Mihai Vinereanu, folosind o metodă de abordare nouă, a publicat un dicționar etimologic al limbii române, în două volume, cu rezultate mult diferite față de cele anterioare, în care a rezolvat aproape în întregime miile de etimologii necunoscute, precum și pe cele greșit atribuite. Este vorba de metoda comparativă a limbilor indo-europene, metodă folosită azi în elaborarea oricărui dicționar etimologic al unei limbi indo-europene.
De aceea, considerăm că este imperios necesar să lămurim toate aceste neclarități cu scopul unei înțelegeri adecvate a origini limbii române.
Dezbatera va avea loc marți, 30 Aprilie ora 18.00 (ora României)
Link de conectare pe platforma ZOOM: https://gmu.zoom.us/j/99451261441?pwd=eHJXekRnNDBBV0F6N3YvVDNySkdDQT09