Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 80
Autor Miron Manega
Încă de la începutul lunii septembrie a anului trecut, analistul economic Adrian Câciu trăgea un semnal de alarmă în legătură cu proiectul unei ordonanțe de urgență privind modificarea Legii 173/2020. Această lege, așa cum era ea formulată la acel moment, interzicea, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile la care mai este acționar, participații care includ nu numai ACȚIUNILE, ci și ACTIVELE acestor companii. Erau vizate de ordonanță companii precum CEC, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Portul Constanta, Aeroportul Henri Coanda și Tarom. În ciuda avertismentului, preluat de mai multe publicații, la începutul lunii octombrie 2020, Guvernul Orban a adoptat această Ordonanță de Urgență care dă, practic, startul pentru privatizarea mascată a ultimelor companii în care statul român mai este acționar.
Iată care era vechea formă a Art.2 (1) din Legea 173/2020: „Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea PARTICIPAȚIILOR (s.n.) statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.
Și iată noua formă: „Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea ACȚIUNILOR (s.n.) deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare”.
Prin această modificare „subtilă” a legii s-a urmărit scoaterea activelor companiilor din rândul interdicțiilor, pentru a le putea înstrăina prin vânzare, companiile de stat rămân astfel doar entități juridice pe hârtie.
Am semnalat cele de mai sus, încă din numărul 76 al revistei CERTITUDINEA (10 noiembrie 2020). Revenim la subiect, întrucât Florin Cîțu îl readuce în actualitate cu asupra de măsură. El nu vrea doar să preia spre instrumentare prevederile ordonanței, vrea să abroge în întregime Legea 173/2020, în scopul „atragerii de noi investiții străine în România”. Iată ce declara premierul, la jumătatea lunii ianuarie, într-un interviu la Radio Guerila: „Vom abroga acea lege, cu totul […]. Aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. Şi atunci, bineînţeles, că o parte din acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume. Şi, mai mult de atât, ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă […], acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este reţeta pe care vrem să mergem […].Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital”.
Este o întoarcere la metoda privatizării prin vânzarea de active, care a dus la punerea pe butuci a industriei și economiei românești în anii ’90. Reamintim companiile de stat vizate de „transferul” activelor în proprietatea unor companii străine: CEC, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Portul Constanța, Aeroportul Henri Coanda și Tarom. Din cele declarate de Florin Cîțu, rezultă una din două: ori că premierul nu știe ce vorbește, ori că ne crede mai proști decât domnia sa, ceea ce ar fi destul de greu. Reușește totuși să ne lase fără replică atunci când afirmă că „aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România”(sic!)… Sau când spune că vrea, de fapt, să salveze companiile, nu să le vândă. Să le salveze, poate, dar pentru cine?… Și mai zice una, monumentală: „prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem”. Dar când, domnule Cîțu? Poimâine?
4,574 total views, 4 views today
[…] A consemnat Miron Manega via certitudinea.com. […]
Nu e nimic de comentat asupra textului, ori veridicității informațiilor ci, exclusiv asupra fondului.
Aici avem urmatoarele aspecte:
1. legislativă
2. penală.
Nu știu dacă există temei legal -prof. Gh. IANCU ne-ar putea lămuri, care conferă dreptul de a vinde active ale statului român fără acordul parlamemtului!
Cred că în urma acestui articol ar trebui activată instituția autosesizării la nivelul autorităților care veghează la ordinea de drept!
PNL a devenit der grosse -meine johanis Ciolanis, eizel mit rumaniche volks!
[…] Autor Miron Manega:Via certitudinea.com. […]