Tot el a blestemat, în 1919, Armata Română, când a pătruns în Ardeal pentru alungarea lui Béla Kun

Autor: VASILICĂ MILITARU

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 165

Mă întreban, într-un număr anterior al revistei CERTITUDINEA, dacă unele critici, corecte în sine, asupra derapajelor majore din sânul Bisericii Ortodoxe Române, nu fac cumva rău întregii ortodoxii și creștinismului în general. Dacă nu cumva e imoral ca tocmai acum, când România se zdruncină din toate încheieturile, să lovesc în singura forță organizată a identității naționale, îngroșând rândurile celor care, lovind în biserică, urmăresc distrugerea credinței ortodoxe. Se prea poate să greșesc făcând aceasta. Dar nu cred că trebuie lăsate nesemnalate tocmai derapajele trădătoare ale instituției care ar trebui să fie gardianul credinței și identității naționale. Am semnalat câteva, de-a lungul timpului, și o voi mai face. Abordarea trebuie făcută, cred, în același spirit în care abordăm derapajele instituțiilor emblematice ale statului român (președinție, parlament, guvern, justiție) și, în prelungirea acestora (și la „concurență” cu biserica), ale presei. Adică nu cred că, dacă tăcem când vedem să suntem furați, vânduți, trădați sau mințiți de cei pe care-i plătim să ne apere, vulneralizăm statul roman. Așa și în cazul BOR, deși aici e vorba de siguranța spirituală, nu de cea economică. Cu atât mai mult! Când faptele ierarhilor sunt în flagrantă antiteză cu învățătura ortodoxă – și chiar cu cea creștină în general! – iar slujitorii de rând ai bisericii (unii) le și întăresc, cu drăcească smerenie (ca să nu-și piardă parohiile), atunci noi, „turma”, suntem îndreptățiți să ducem singuri credința mai departe, până când biserica se va trezi.

În ceea ce numim abatere de la credință, în Biserica Ortodoxă Română există, la nivel de ierarhi, o tristă continuitate. Aproape o tradiție. E timpul ca această „tradiție” să înceteze. Noi nu facem decât să o semnalăm.

Miron Manega

Nimeni până acum nu a încercat o abordare corectă a atitudinii primului patriarh al Bisericii Ortodoxe din România după Marea Unire de la 1918. Vă  prezentăm succint evoluţia sa.

Născut la 1868 în Topliţa, judeţul Harghita, și-a făcut studiile teologice la Sibiu, iar cele filologice la Budapesta. Din anul 1910 a fost ales episcop de Caransebeş. Din această postură, în anul 1919, viitorul patriarh a trimis o pastorală în Episcopie prin care blestema trupele române eliberatoare care au intrat în Transilvania pe urmele comuniştilor unguri. Cunoaştem acest amănunt dintr-o emisiune Tv la Antena 1 din 2006 unde, cu prilejul aniversării Zilei Naţionale, a fost invitat şi regretatul Octavian Paler. Dezamăgit de starea naţiunii române, el a afirmat că a găsit în arhive respectiva scrisoare pastorală semnată de episcopul Miron Cristea.

După Marea Unire de la 1918, episcopul de Caransebeş va fi ales mitropolit primat al B.O.R. între anii 1920-1925. Din anul 1925 se recunoaşte oficial autonomia Bisericii Ortodoxe Române şi organizarea la nivel de conducere sinodală în Patriarhie. Astfel Miron Cristea devine Patriarh al B.O.R. şi rămâne în funcţie până în anul 1939, când moare.

Din iulie 1927, după moartea regelui Ferdinand, patriarhul Miron devine membru al regenţei regelui minor Mihai.  Practic regenţa era un consiliu care conducea ţara.

Regretabil este faptul că acest patriarh a acceptat, în 11 februarie 1938, să devină Prim-ministru al Guvernului României. Astfel acest episcop (căci patriarhatul  era doar o funcţie onorifică), a încălcat canoanele Ortodoxiei. B.O.R. este considerată Biserică Ortodoxă şi pentru că respectă canoanele promulgate de Sfinţii Apostoli şi de Sfinţii Părinţi ai celor 7 sinoade ecumenice. Iată conţinutul canonului 81 apostolic: „Am zis că nu se cuvine ca episcopul sau presbiterul să se pogoare pe sine în ocârmuiri obşteşti (publice), ci să se hărăzească nevoilor bisericeşti. Deci ori să se supună a nu face aceasta, ori să se caterisească, căci, după povăţuirea Domnească, nimeni nu poate sluji la doi domni” (Matei 6,24).

Rușinos pentru Biserica Ortodoxă Română este faptul că numirea patriarhului Miron Cristea în funcţia de prim ministru, a fost făcută de regele dictator Carol al II-lea, care a dat o lovitură de stat în România. Adică a fost abrogată Constituţia, au fost dizolvate partidele politice şi au fost interzise toate activităţile politice. Lovitura de stat a fost dată cu binecuvântarea şi cu participarea directă şi personală a patriarhului B.O.R., care era simultan şi prim-ministru.

La 16 februarie 1938, Iuliu Maniu adresează Patriarhului ortodox Miron Cristea o scrisoare de dezaprobare a gestului de participare la dictatura regală instaurată: „Se săvârşeşte o lovitură de stat, în urma căreia vor fi distruse valori sufleteşti, poate vieţi omeneşti, şi-mi cuprinde sufletul o adîncă tristeţe, că această schimbare de lucruri se întâmplă cu protecţia Patriarhului României […]. O dictatură care nu este pusă în serviciul unei idei mari, generoase, şi nu se întemeiază pe un curent popular, ci serveşte un cerc de interese condamnabil şi stări profund imorale, este dinainte condamnată şi nu este permis să îngroape sub ruinele ei şi cea mai înaltă autoritate bisericească”…

Cuvinte profetice ale lui Iuliu Maniu. După două luni de la scrierea lor, la 17 aprilie, Corneliu Codreanu a fost arestat abuziv. Tot atunci au fost arestaţi sute de legionari din toată ţara. Practic, toată conducerea Mişcării a fost închisă în lagărele de concentrare de la Tismana, Dragomirna, Miercurea Ciuc. Printre ei se afla şi prof. Nae Ionescu şi istoricul religiilor Mircea Eliade, simpatizant al Mişcării Legionare. Peste 9 luni de la aceleaşi cuvinte ale lui Maniu, sub acelaşi prim-ministru Miron Cristea, are loc uciderea şefului Mişcării Legionare, Corneliu Codreanu împreună cu 13 legionari, în noaptea de 29-30 noiembrie 1938.

Acest patriarh al B.O.R., în 24 aprilie 1938, de sărbătoarea Învierii, în faţa a 60 de preoţi veniţi să-i transmită salutul creştin Hristos a înviat!, a rostit, referindu-se la Corneliu Codreanu, care era deja arestat: „Un om în ale cărui vine nu curge nici un strop de sânge românesc, vrea să dea foc ţării. Apoi, mai bine să moară unul pentru popor, decât să piară poporul pentru unul”. Era anunţarea sentinţei la moarte dată de un episcop creştin orthodox, care era chiar conducătorul Bisericii Ortodoxe Române. Regretabil pentru românii ortodocşi.

În „Însemnările de la Jilava” (19 aprilie – 19 iunie 1938, cu câteva luni înainte de a fi asainat, Corneliu Zelea Codreanu nota: Nu ştiu dacă ar trebui să numesc astfel discursul către tineret al Patriarhului Miron Cristea, în care acesta condamna în cuvinte grele Mişcarea Legionară a tineretului. Biserica ortodoxă ia atitudine făţiş ostilă tinerimii româneşti […].

Să lupţi pentru Biserica Patriei tale, la marginea lumei creştine. Focul care arde bisericile de alături, îşi întinde para până la noi.

Luptăm, jertfim, cădem, ne ţâşneşte sângele din piepturi, să ne apărăm bisericile… şi Biserica ne condamnă ca periculoşi Neamului, ca rătăciţi, ca străini de Neam. Ce tragedie în sufletele noastre!

Un mic exemplu, pentru a prinde nuanţa acestei tragedii. Un copil care nu şi-a văzut de mult tatăl său, se repede la el să-l îmbrăţişeze. Când copilul se apropie, tatăl îl priveşte rece şi-l loveşte cu palma peste gură, scoţându-i doi dinţi. Nu vă puteţi imagina sdruncinul sufletesc, tragedia din sufletul copilului, în faţa acestei neaşteptate lovituri. Desamăgirea, ruşinea, durerea fizică, răspunsul la cea mai curată dragoste, durerea morală, nu ştii care mai mult, dar toate la un loc strivesc o inimă de copil.

Biserica părintească. Biserica străbună ne loveşte.  Patriarhul e şi Prim-ministru, în numele căruia se fac toate, de la care ne vin în fiecare zi atâtea chinuri.

Doamne, Doamne, ce tragedie! Şi la ce chinuri ne pui sărmanul suflet. Ce frământare în piepturile a zeci de mii de tineri, ţărani, muncitori, studenţi!” (Corneliu Zelea Codreanu  – „Însemnări de la Jilava -19 aprilie – 19 iunie 1938”)

Iată cuvintele rostite ulterior de patriarhul Miron Cristea către Bahman, secretarul regelui Carol: „Desigur, este regretabil că se pot petrece asemenea evenimente; dar nu putem uita că cei care au murit erau asasini şi criminali […] care au provocat multe necazuri. Eliminarea câtorva indivizi care n-au respectat legea nu trebuie să tragă prea tare în balanţă, dacă ţinem seama de liniştea ţării”. (Paul D. Quinlan, op.cit. în Gabriel Constantinescu, Şah la rege).

Ioan Ianolide, tânăr legionar din Frăţiile de Cruce, condamnat pe timpul lui Antonescu în anul 1941, care a ieşit din închisoare în anul 1964, (desi nu a folosit arme, nu a complotat împotriva nimănui, nu a omorât pe nimeni, nu a agresat pe nimeni, nu a adus înjurii numănui, fiind condamnat fără să fi săvârşit vreo faptă ilegală, în afară de aceea că a activat într-o Frăţie de Cruce legionară), scria, ăn cartea sa, „Întoarcerea la Hristos”:  „Nu ne-a sprijinit nimeni. Clerul nostru cel înalt nu ne-a ajutat, putem zice că nu şi-a îndeplinit misiunea apostolică, ci a făcut politica nedemnă a compromisului şi dezertării. Şi întrucât poporul a intuit dreptatea noastră, am fost cu furie calomniaţi şi rupţi de masele populare, atât de către burghezi., cât şi de către comunişti. Ne-au urât toţi – dar nu pe noi ne urau, ci pe Hristos pe care Îl mărturiseam”.

Sursă: Vasilică Militaru, „Credința Neamului Românesc”, Editura Vicovia, 2010 (extrase)

 3,423 total views,  6 views today