Deocamdată Grindeanu așteaptă pronunțarea Curții Constituționale
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 154
![](https://www.certitudinea.com/wp-content/uploads/2024/01/Spitale-CFR-2.jpeg)
Prin OUG nr. 41/2023 din 24 mai 2023, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, încearcă să transfere cât mai repede cele 15 spitale CFR și cele 22 de ambulatorii către autoritățile locale și unele ministere, fără respectarea prevederilor legale, fapt pentru care ingineria sa a ajuns în atenția Curții Constituționale a României.
Încălcarea grosolană a prevederilor legale de către Sorin Grindeanu a determinat Ministerul Justiției, condus la acea vreme de Cătălin Predoiu, să refuze avizarea acestei ordonanțe, pe vreo cinci pagini de obiecțiuni privind aceste încălcări.
Practic, Sorin Grindeanu procedează la fel ca fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, care a vrut, în 2013, să „mărite” spitalele CFR fără respectarea prevederilor legale. Numai că și atunci, și acum, sindicatele din spitalele CFR s-au opus în instanță. Acum sindicaliștii au sesizat Curtea Constituțională a României privind ilegalitatea emiterii OUG nr.41/2023.
La scurt timp după emiterea OUG nr.41/2023, liderul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, Denisa Popovici, l-a sesizat pe președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, despre ilegalitatea transferului spitalelor CFR. Miza: 15 spitale, 22 de ambulatorii și peste 1.000.000 de pacienți pe an.
În sesizarea către CCR, se menționează că „reţeaua medicală din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii datează de peste 100 de ani și este formată dintr-un număr de 15 spitale şi 22 de ambulatorii răspândite pe întreaga suprafaţă a ţării”, fiind o „rețea medicală specială, întrucât furnizează servicii medicale de un înalt nivel de competenţă către toţi asiguraţii sistemului de sănătate indiferent de locul în care îşi desfăşoară activitatea (nu numai pentru cei din CFR) însă, în mod specific, oferă servicii medicale de Siguranţă în Transporturi prin Comisiile teritoriale şi Comisia centrală pentru toate categoriile de personal implicat în Siguranţa Circulaţiei (aeronautic, maritim, feroviar, rutier)”.
De asemenea, se precizează că „În cadrul reţelei sanitare aflate în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii sunt angajati în jur de 4.700 de cadre medicale specializate, cu precădere în asistența medicală a personalului din transporturi, cu atribuții în siguranţa circulaţiei și navigaţiei, cu o vastă experienţă, care asigura sevicii medicale de calitate pentru un număr de peste un milion de pacienți în decursul unui an”. Mai trebuie precizat că această rețea spitalicească s-a constituit pe parcursul a 146 de ani, adică de la apariţia primului spital CFR, în 1876, la Simeria, şi până astăzi.
Consecințe: periclitarea securității călătorilor și desființarea locurilor de muncă
Astfel, rețeaua proprie a Ministerului Transportului și Infrastructurii a fost o rețea națională a tuturor componentelor de transport (feroviar, rutier, aerian, naval) care au o specificitate deosebită, în sensul asigurării strategice, la nivel național, a siguranței circulației călătorilor și bunurilor materiale. Desființarea/transferul acesteia poate afecta eficiența și rigurozitatea activității de control specific pentru persoanele cu atribuții în siguranța circulației și navigației. În aceste condiții, securitatea călătorilor și a bunurilor materiale transportate cu mijloace de transport navale, aeriene, rutiere și feroviare este periclitată, existând riscul de a se produce evenimente grave și accidente în procesul de transport.
Sindicaliștii susțin că „Prin transferul spitalelor din rețeaua Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către alte autorități sau instituții publice, unele unități sanitare își vor pierde personalitatea juridică devenind structuri în cadrul altor spitale, consecința directă fiind desființarea de locuri de muncă”. Cum așa? Pentru că, „Guvernul României, în mărinimia sa, nu a inclus și nu reglementat în conținutul OUG nr.41/2023 nicio reglementare specifică care să stabilească în mod clar care este situația și ce se întâmplă cu aceste contracte colective de muncă și cu drepturile câștigate de salariați”. Practic, „prin emiterea OUG nr.41/2023, Guvernul României nu face decât să anuleze drepturi ale salariaților ce au fost obținute prin încheierea contractelor colective de muncă la nivel de grup de unități și de unitate din rețeaua medicală a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în primul rând, drepturi cu privire la instrumentele care reglementează relațiile de muncă stabilite în vederea asigurării păcii sociale”.
„Trecerea unităților sanitare încalcă atât dispoziții europene cât și legislația națională”
Astfel, „prin promovarea prevederilor și dispozițiilor OUG nr. 41/2023, Guvernul României nu face decât să suprime atât drepturile și interesele legitime actuale ale salariaților stabilite prin acte normative și convenționale în vigoare fără a le înlocui cu altele de aceeași natura și conținut, cât și posibilitatea realizării acestora în mod predictibil și prefigurat pentru viitor”.
În sesizarea către CCR, se precizează că „trecerea unităților sanitare care fac obiectul OUG nr.41/2023 în subordinea altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, astfel cum sunt acestea definite la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, încalcă în mod evident atât dispoziții legale europene cu aplicabilitate în sistemul medical specific sistemului de transporturi, cât și legislația națională și normele emise în aplicarea acesteia care au aceeași aplicabilitate în sistemul medical specific sistemului de transporturi”. De asemenea, se susține că „singura autoritate de stat cu competenţe în domeniul medical din siguranţa circulaţiei şi a navigaţiei este Ministerul Transporturilor si Infrastructurii”, iar „examinările medicale şi psihologice ale persoanelor care concură la siguranţa circulaţiei pe segmentul FEROVIAR nu pot fi externalizate decât unei întreprinderi feroviare (Directiva 2007/59/CE, Articolul 19, alin.(1), lit,b), alin. (4), lit. a) şi b)”.
În consecinţă, „prin transferul Spitalelor din rețeau medicală aflată în subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii în subordinea altor entități, aceste unități sanitare își vor pierde competenţele pentru aceste examinări stabilite în competența doar a Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în calitatea sa de „autoritate competentă”, prin structurile proprii”. Ca atare, disperarea lui Grindeanu de a scăpa de spitalele și ambulatoriile CFR se prelungește până când se va pronunța Curtea Constituțională a României.
![](https://www.certitudinea.com/wp-content/uploads/2024/01/Spitale-CFR-1-1024x576.jpg)
Dar și în aceste condiții, Grindeanu a primit un ajutor neașteptat. Pe 11 ianuarie 2024, Guvernul României a aprobat scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul de sănătate și asistență socială. Peste 3.000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că s-au aprobat toate posturile de medic care au fost solicitate de către unitățile sanitare, indiferent dacă acestea sunt în subordinea Ministerului Sănătății sau a autorităților locale, în total peste 2500 de posturi, dintre care 500 pentru rețeaua medicală de la Ministerul Transporturilor. Numai că în spatele declarațiilor ministrului Alexandru Rafila se ascunde o șmecherie demnă de… DNA, regizată, atenție, pentru colegul său de partid Sorin Grindeanu: niciun post din rețeaua medicală de la Transporturi n-a scos la concurs. De ce? Ca să facă jocurile lui Grindeanu de trecere cât mai rapidă a spitalelor CFR și a ambulatoriilor către autoritățile locale.
Din fericire pentru spitalelor CFR și din nefericire pentru Grindeanu și Rafila, aranjamentul imobiliar a ajuns la Curtea Constituțională a României.
Titlul acestui articol aparține redacției CERTITUDINEA. Textul este o adaptare comprimată a două articole de Ion Teleanu, apărute pe site-ul www.puterea.ro, cu următoarele titluri: „Sorin Grindeanu a teleportat spitalele CFR la… Curtea Constituțională a României” și „Rafila îl ajută pe Grindeanu să scape mai repede de spitalele CFR”
3,590 total views, 4 views today