Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 89

Cătălin Drulă și Florin Cîțu: două nume cu rezonanță istorică

De la nenorocita afacere Strousberg (1868-1880) și până în acest mileniu, nimeni nu s-a mai gândit vreodată să înstrăineze Căile Ferate Române, acestea făcând parte din patrimoniul strategic al României. Iată că s-a gândit Florin Cîțu, secondat de Cătălin Drulă – cel cu numele predispus la o rimă nefericită – care încep cu ce e mai „greu” și cu potențial mai mare de rentabilitate: CFR Marfă.

Un document intrat în posesia 7IAȘI arată că Guvernul și-a asumat, în secret, în fața Comisiei Europene, lichidarea companiei care are în prezent aproape 5.000 de angajați. Este vorba despre o scrisoare a Comisiei Europene din 11 mai 2021 către Reprezentanța permanentă a României la Uniunea Europeană. Folosind drept scuză decizia de recuperare a ajutorului de stat ilegal acordat în 2013, guvernanții au elaborat un plan care are ca finalitate dispariția de pe piață a CFR Marfă și lăsarea în exclusivitatea operatorilor privați a sectorului de transport marfă pe calea ferată.

În „strategie” intră și transferul patrimoniului CFR Marfă și a contractelor către operatorii privați. Procedura a fost aleasă intenționat alambicată pentru ca nimeni să nu mai înțeleagă nimic. În cadrul acestei proceduri, CFR Marfă va transfera către Rofersped SA (societate la care CFR Marfă deține 98% din acțiuni, dar la care are datorii) o parte din patrimoniu și o parte din contracte. Rofersped (care e tot companie dee stat) va prelua doar 41% din volumul transportat de CFR Marfă, restul contractelor fiind cedate deliberat către competitorii privați! Adică statul, în loc să încerce să-și recâștige cota de piață și să devină competitiv, își desființează propria companie!

Henry-Bethel-Strousberg

Acțiunile deținute de CFR Marfă la Rofersped vor fi transferate către Ministerul Transportului în contul datoriei generate de ajutorul de stat ilegal. În același timp, activele importante ale societății vor fi date și ele în plată Ministerului Transporturilor. Aceste clădiri și terenuri în valoare de zeci milioane de euro vor fi apoi introduse în capitalul social al aceleiași Rofersped, care va deveni un nou CFR Marfă. O companie cu un patrimoniu impresionant, cu contracte, cu angajați puțini și fără datorii. O societate căreia statul i-a stabilit deja viitorul: privatizarea, așa cum s-a angajat în fața Comisiei Europene, conform celor precizate în scrisoare.

„Afacerea Rofersped” este mult mai sofisticată decât străvechea „afacere Strousberg”, care adusese statul roman în pragul falimentului iar pe regale Carol I în pragul abdicării. Scandalul a durat 12 ani: de la 10 septembrie 1868, când a fost ratificat de Parlament contractul cu concernul Strousberg (cu sprijinul guvernului liberal), până în la 11 aprilie 1880, când s-a format „Direcţiunea princiară a Căilor Ferate Române”, iar sistemul feroviar a început să fie răscumpărat şi să intre în administrarea statului. De atunci și până la Cătălin Drulă – fi-i-ar rima spor și faimă! –  niciun ministru al Transporturilor nu s-a mai gândit vreodată să privatizeze Căile Ferate Române…

Miron Manega

Sursa informațiilor: 7iasi.ro

 3,022 total views,  2 views today