Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 145
Știind câte minciuni ni s-au livrat pe tema războiului dintre NATO și Federația Rusă, câte provocări și înscenări am înghițit prostește din partea Ucrainei, nu am crezut nicio clipă în versiunea dronei rusești. Și nu am fost singurul. Mai ales că americanii au fost foarte rezervați în a incrimina Rusia în privința incidentului de la Ceatalchioi. Am încercat să aflăm de unde venea această rezervă și am aflat. Tipul de dronă care a căzut pe teritoriul românesc nu se află în dotarea trupelor rusești. În schimb se află în dotarea armatei ucrainene, dar și a trupelor NATO de pe teritoriul României. Așa că vom prezenta trei opinii contrare versiunii oficiale (M.M.)
Drona e fabricată în SUA
Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și era folosită pentru spionaj. Este vorba despre o dronă Phoenix Ghost, fabricată de Aevex Aerospace din SUA. Respectiva dronă face parte din lotul de 120 de bucăți, primit de Armata Ucrainei în luna mai 2022.
Drona Phoenix Ghost a rămas puțin învăluită în mister, deoarece nu știm prea multe despre capacitățile sale, cum poate fi lansată, ce rază de acțiune are sau ce sarcina utilă are.
Până în momentul de faţă, caracteristicile şi specificaţiile tehnice ale dronelor kamikaze Phoenix Ghost au ramăs oarecum clasificate, deoarece nu există nici măcar o singură mențiune despre el pe site-ul Aevex Aerospace, compania care dezvoltată aceste UAV-uri.
(Doru Dragomir, ziuaveche.ro)
Traseele dronelor rusești nu au cum să tranziteze teritoriul nostru
Nu a existat niciun atac cu dronă, ci doar o operațiune tipică de plantare a probelor, urmată de PR-ul cunoscut practicat de serviciile ucrainene. Ar trebui să înțelegeți că traseele dronelor sau ale rachetelor trimise de ruși nu au cum să tranziteze teritoriul nostru. Apoi, în ipoteza puțin probabilă a unui tranzit, explozia unei drone rusești deasupra teritoriului nostru nu se putea face decât dacă s-ar fi tras spre ea dinspre Ucraina. E logic, chiar și pentru un retardat, că explozia unei drone deasupra unui stufăriș anonim din Deltă nu ar avea absolut nicio relevanță pentru ruși
Problema este însă alta. Polonezii s-au răstit destul de clar la birlicul de la Kiev după fake-ul cu „proiectilul rus” S-300 care-a omorât niște cetățeni simpli (proiectil care s-a dovedit că era ucrainean), astfel încât acolo e imposibil să se mai planteze fake-uri fără consecințe radicale. De aceea ucrainenii își îndreaptă acum eforturile de a introduce un stat NATO în război, spre România. Personal consider că toată povestea este un fake înfiorător, operat de servicii specializate.
(Dan Diaconu, „Ne-a atacat Rusia!”, trenduri.blogspot.com)
N-a fost nici rusească, nici ucraineană! A fost americană
Știm că rușii operează în Ismail cu drone mari. Drona HESA Shahed 136 / Geran-2, cea invocată în declarațiile ucrainenilor că ar fi căzut la noi, e ditamai dronoaia: are aproape 4 metri în lungime, 3 metri în deschiderea aripilor, 200 de kile fără încărcătură și vreo 250 kile cu încărcătura explozivă. Dacă o astfel de dronă ar fi picat întreagă la locul cu pricina, crengile arborilor de acolo, destul de apropiate unele de celelalte, unele chiar foarte apropiate, ar fi fost praf. De asemenea, urmele căderii ar fi mult mai consistente decît o biată gropiță. De asemenea, s-ar fi văzut pe copaci urmele impactului, că totuși vorbim de un sfert de tonă de metal venită cu viteză […].
Dacă n-a fost o dronă rusească, atunci să fi fost o dronă ucraineană, nu? Una mai mititică și care, la cădere, să justifice crengile alea apropiate nederanjate prea mult și urmele reduse de ardere. Ucrainenii au mai multe tipuri de drone care s-ar potrivi cu locul din Plauru și care ar putea opera cu încărcătură, gen R18, DJI-uri modificate, Switchblade sau Phoenix Ghost-urile americane. Într-o fotografie prezentată de Antena 3 cu niște resturi adunate cică de prin locul exploziei apare și o bucată de carton, lîngă un șurub, bucată nearsă, inscripționată PHNX2,84. Despre acestă dronă nu se știu prea multe, nu am găsit info, așa încît legătura dintre carton și modelul acesta de dronă americană dat ucrainenilor spre operare e bazată doar pe simpla inscripție. Drona Phoenix Ghost, făcută special pentru ucraineni după o altă dronă americană – Switchblade, e una de tip kamikaze care poate să ducă încărcătură explozivă (muniție tip loitering, adică își caută ținta), are cameră pentru supraveghere și spionaj și e dotată cu infraroșu pentru a fi operată special pe timp de noapte.
Dar să n-o mai lungesc, orice fel de dronă ar opera ucrainenii, o întrebare logică, firească se pune: de ce naiba ar plimba ucrainenii o dronă de supraveghere și spionaj pe propriul lor teritoriu sau pe al nostru, presupunînd că or fi scăpat-o de sub control? Absurd, desigur. Acolo, la Plauru, Dunărea face o curbă unde, pe trei sferturi, partea românească e înconjurată de parte ucraineană. Ce să spioneze? Ce să targheteze? Să se spioneze pe ei înșiși sau pe noi? […].
Singura variantă care mai rămîne e o dronă controlată de pe teritoriul nostru. Fie pentru supraveghere, fie pentru exercițiu în condiții semi-reale de conflict, alte variante nu văd. Probabil au fost executate de către americani misiuni operative în zonă, date fiind atacurile rușilor, mai ales în acea noapte, iar drona li s-a defectat, dar la fel de probabil este că vreunul dintre militarii ucraineni antrenați la Borcea a fost adus în zonă pentru exerciții de pilotaj drone Phoenix Ghost și operatorul neîndemînatic a bușit-o. Aici gama de posibilități e destul de generoasă și nu există elemente de care să mă pot agăța în privința detaliilor. Nici nu cred că ar conta prea mult în ecuația generală. Din tot ceea ce am expus, opinia mea este că drona aparține americanilor.
(Col. (r) Daniela Tobă, fost purtător de cuvânt al STS,
„DRONA A FOST AMERICANĂ!”, www.activenews.ro)
5,294 total views, 4 views today
Vrem sa ne luăm tara inapoi!