Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 89
Mulți iubitori de poezie cunosc Kamadeva, una dintre cele trei ultime poezii eminesciene publicate în timpul vieții; iar pentru cei ce nu o cunosc, o vom reproduce aici (cu mențiunea că a fost creată probabil prin anii 1874-1875):
Cu durerile iubirii
Voind sufletu-mi să-l vindec,
L-am chemat în somn pe Kama —
Kamadeva, zeul indic.
El veni, copilul mândru,
Călărind pe-un papagal,
Având zâmbetul fățarnic
Pe-a lui buze de coral.
Aripi are, iar în tolbă-i
El păstrează, cu săgeți,
Numai flori înveninate
De la Gangele măreț.
Puse-o floare-atunci-n arcu-i,
Mă lovi cu ea în piept,
Și de-atunci în orice noapte
Plâng pe patul meu deștept…
Cu săgeata-i otrăvită
A sosit ca să mă certe
Fiul cerului albastru
Ș-al iluziei deșerte.
Puțini au însă cunoștință de existența acestui „zeu indic” Kamadeva într-o altă poezie, mai veche, aflată în caietele scrise probabil în timpul studiilor la Viena, caiete din vestita ladă predată prin 1902 Bibliotecii Academiei – după mulți ani de negare a existenței sale! – de către Titu Maiorescu. Mai precis, fila 105 (scrisă față-verso în limba germană) începe cu un titlu curios „Literatura americană actuală și țările nordice (III)”, care lasă impresia că ar reproduce idei dintr-un capitol al unei cărți sau poate dintr-un articol de ziar.
Și, într-adevăr, continuarea este în același sens, fără dubii: „Cititorului i se va prezenta o imagine foarte cuprinzătoare și economică a avântului american…”
Dar, surpriză! Spre sfârșitul paginii apare o poezie – fără titlu – continuată și pe verso. Poezia are șapte strofe de câte patru versuri fiecare, iar conținutul ei nu pare a avea vreo legătură cu economia sau politicile statelor americane. Este scrisă în limba germană. Să reproducem două strofe din ea:
„Die Blätter funkelten der Luft Geschmeide
Nur dan das Morgenrot erblies in Schand
Duftvoll erschluß sah jede Blumenscheide
Als Kamadewa kam.
Das Meer schlaf ruhig am beglückten Stunde
Die Danzeszucken glanzeln zaubersam
Die Wolken flohe hinweg vom Himmelswerde
Als Kamadewa kam”.
(Ale aerului nestemate, frunzele scânteiau,
Iar zorile pălit-au de rușine atunci
Fiecare buchet de flori era înmiresmat
Când veni Kamadeva.
Marea dormea calm în fericita oră
Magic străluceau convulsiile dansului
Iar norii fugiră de pe cer
Când veni Kamadeva.)
Poate mai interesantă este însă fila următoare, numerotată 106, pe care întâlnim de data aceasta o poezie cu titlu, mai precis „Lied in Wolken” („Cântec în nori”). Ca și precedenta, poezia este scrisă în limba germană, cu litere gotice utilizate în acea epocă. Am efectuat o încercare de descifrare, cu mențiunea că – neavând la dispoziție decât cópii după filele caietului, fotografiate la rezoluție redusă – e posibil ca descifrarea să nu fi fost făcută în întregime corect.
Poeziei îi lipsește rima. Dar, desigur, pentru cititorii noștri este relevantă traducerea în limba română a versurilor, pe care însă nu o putem reda decât într-un fel de povestire.
Este vorba mai întâi de o pată de cerneală, cerneală căzută din pana de scris, pată care se întinde cu încetul pe pagină; privind la ea, imaginația începe să câștige teren în fața realității, iar în imaginație îi apare mai întâi un nor întunecat, apoi niște plăsmuiri aeriene, o figură cețoasă alcătuită din aer și raze. Pe cer trec gigantic alcătuiri, care îl admonestează că se apropie examenul și termenul întoarcerii în țara sa…
Considerăm relevant și paragraful care urmează poeziei, pe aceeași filă a caietului. Anume:
„Să strălucești pășind pe noi drumuri, lăsând
deoparte căile bine stabilite; să strălucești
gândind idei noi, nu preluându-ți înțelepciunea
din cărți, ci prin cultivarea ta iscodind tot ceea ce
ai în vecinătate”.
Faptul că paginile despre care este vorba mai sus au fost scrise de mâna lui Eminescu este neîndoielnic. Contextul, și lipsa altor informații, nu ne permit însă să afirmăm că tot el ar fi și autorul poeziilor.
Acesta este motivul pentru care, deocamdată, amânăm răspunsul la întrebarea din titlu. Sperăm ca niște cercetări mai aprofundate să ofere curând acest răspuns.
Prof. Univ. TIBERIU SPIRCU
3,360 total views, 6 views today