Autor: MIRON MANEGA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 135

Maternitate alternativă: „Și acolo este viață” de Femmy Otten și „Monumentul Mamei” de Pyotr Sergeevich Starchenko

La sfârșitul lunii mai 2022, utilizatorii sârbi ai rețelelor sociale au distribuit o fotografie cu o statuie din Țările de Jos care înfățișează o tânără femeie goală, cu penis și trei mâini în loc de două, având pe cap un copil cu cap de cîine, într-o postură care seamănă cu lucrarea lui Brâncuși „Cumințenia Pământului”. În postările respective se susținea că este un „monument al maternității în Olanda”. Imaginea a fost adesea distribuită alături de o fotografie a unei alte statui, din Rusia, înfățișând o gravidă îmbrăcată, împreună cu trei copii, pe un piedestal pe care scrie „Mama” cu litere chirilice (vezi montajul cu cele două statui). Alți utilizatori au distribuit pe Facebook o captură de ecran a unui tweet publicat pe 31 mai 2022, cu aceste două fotografii ale statuilor și descrierea: „Monument pentru mama – Est și Vest… Observați diferența!”.

Postările respective au fost atacate de un site bosniac (cinjenice.afp.com) pe motiv că ar face parte dintr-o narațiune mai largă, în care Rusia e caracterizată ca fiind tradițională și corectă din punct de vedere moral, iar Occidentul drept „degenerat”. Site-ul bosniac îi acuză pe utilizatorii sârbi că, prin acele postări, fac propaganda invaziei rusești în Ucraina.

Trebuie făcute câteva precizări. Statuia din Rusia a fost realizată în 2010, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Zilei Internaționale a Copilului, și se află în orașul Tyumen din sudul Rusiei.

Cealaltă statuie a fost creată de artista olandeză Femmy Otten în 2017, se numește: „Și acolo este viață” (And Life Is Over There) și este situată pe Grote Marktstraat din Haga. Sponsorul acestei piese, Centrul de Artă Stroom, descrie statuia ca fiind „o imagine asemănătoare unui totem, (în care) masculin și feminin și culturi vizuale diferite se îmbină. Este, în tot calmul și vulnerabilitatea ei, o declarație pentru libertatea de a gândi”. Iar într-un videoclip despre statuie, artista olandeză declară, la rândul ei: „Este ciudat pentru mine să privesc bărbații și femeile ca entități separate […]. Pentru mine această sculptură este mai mult despre un fel de naturalețe și nu atât despre provocare […]. Sper că va genera libertate de gândire”.

E adevărat că statuia lui Femmy Otten nu a fost realizată sub impulsul vreunei reacții la statuia rusească, de a cărei existență, probabil, nici nu știa. Dar ea se constituie, implicit, ca o definiție a „maternității” moderne, globaliste, progresiste, sorosiste sau cum vrem s-o numim. Este, de fapt, o pledoarie pentru extincția speciei, într-o formă patologică, macabră. Așadar, lucrarea lui Femmy Otten chiar este un „monument al maternității în Olanda”, iar lucrarea rusească aparține sculptorului Pyotr Sergeevich Starchenko și poartă denumirea de „Monumentul Mamei”. Deci alăturarea antitetică a celor două lucrări este perfect legitimă ca mesaj de fond privind „maternitatea alternativă”. Și nu are nicio legătură cu propaganda pro-rusă și anti-ucraineană.

P.S. Am amintit că lucrarea artistei olandeze se numește: „Și acolo este viață”. Întrebarea mea este: UNDE? În pântecul femeii cu penis, trei mâini și copil cu cap de cîine pe creștet?

 3,758 total views,  4 views today