● Vârful glugii e Sorin Grindeanu
Autor: MIRON MANEGA
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 137
Repet ce-am mai spus prin 2015 și am tot repetat-o (ultima oară în numărul 135 al revistei CERTITUDINEA): principalul distrugător programatic al Spitalelor CFR a fost și rămâne forul tutelar al acestora, respectiv Ministerul Transporturilor. Mai exact, miniștrii care s-au succedat, de-a lungul timpului, la cârma acestui minister. Motivul a fost, telegrafic spus, interesul personal sau de grup al acestora, stârnit fie de amplasamentul atractiv al clădirilor acestor spitale (majoritatea construite în centrul orașelor), fie de sursa de cîștig consistentă provenită din serviciile de siguranța circulației. Deci, pentru ca aceste spitale să devină surse de venit pentru mediul privat, ele trebuiau ori falimentate (pentru a fi închise și vândute pe nimic), ori lipsite de exclusivitatea serviciilor medicale de siguranța circulației. Ceea ce s-a și încercat iar parțial s-a și întâmplat.
Situația se repetă, ca de obicei, în perioade în care opinia publică e concentrată spre ceva mult mai grav. În cazul de față, războiul din Ucraina. Și, tot ca de obicei, când apele se umflă, ies deasupra gunoaiele.
Ministerul Transporturilor vrea să scape de propriile spitale din rețeaua CFR, de data asta la presiunea primului ministru (care nu știm la presiunea cui… presează).
În interpelarea parlamentară din 5.04.2023, asenatoarei Diana Iovanovici Șoșoacă, adresată Prim-ministrului României Ionel-Nicolae Ciucă, Ministrului Transporturilor și Infrastructurii Sorin Mihai Grindeanu, Ministrului Finanțelor Adrian Câciu, Ministrului Sănătății Alexandru Rafila, Ministrului Apărării Naționale Angel Tîlvăr a cerut următoarele „…Vă solicit să îmi comunicați de urgență care este interesul de a desființa aceste spitale CFR, cine v-a solicitat să realizați acest demers aducător de prejudicii, să opriți imediat acest proces de distrugere a unui sistem medical bine pus la punct, să îmi comunicați temeiul juridic al acestei acțiuni, planul pe care îl aveți în desfășurare, demersurile inițiate până la acest moment, aprobările pe care le dețineți, consultările avute cu toți cei implicați și orice act pe care l-ați demarat în acest sens. Care sunt costurile acestui demers, cine le suportă, cine suportă eventualele daune produse terților, ce se întâmplă cu cadrele medicale și personalul auxiliar al acestor spitale? […]. Ce ați construit dvs în acești ani, de vă permiteți să distrugeți? Chiar v-ați pus să ne lăsați fără absolut nimic? ȘI, NU ÎN ULTIMUL RÂND, OPRIȚI ACEST DEMERS IMEDIAT!
A răspuns doar secretariatul general al Guvernului, însă la un singur punct și anume: „planul pe care îl aveți în desfășurare”. La toate celelalte cereri, Guvernul s-a făcut că plouă. E bine, totuși, că a a făcut publică lista entităților participante la „festin”, respectiv Comitetul interministerial înființat la data de 6 martie 2023, prin decizia primului ministru. O republicăm, spre veșnică aducere aminte, ca pe o listă a instituțiilor trădătoare: Secretariatul General al Guvemului, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Sănătații, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Inteme, Ministerul Dezvoltilrii, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Educației, Ministerul Justiției, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cum era de așteptat, conform proverbului „câinii latră, porcul râmă”, guvernul și-a văzut de „râmat” și a emis „Ordonanța de Urgență privind transferul rețelei sanitare a Ministerului Transporturilor și Infrasstructurii către alte ministere și instituții cu rețele sanitare proprii”. Proiectul legislativ a fost „publicat” (am pus cuvântul între ghilimele pentru că se potrivește mai degrabă „ascuns”) undeva, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (sgglegis.gov.ro) la rubrica denumită cinic Transparență Decizională. Pe site-ul Ministerului Transporturilor nu e publicat nimic, ca și când nu despre acesta era vorba. Explicația e simplă: Ministerul Transporturilor nu e decât o glugă de coceni al cărei vîrf este ministrul său (care e și vice-prim-ministru), Sorin Grindeanu. Faptul rezultă și din scrisoarea oficială pe care i-a adresat-o secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, în preambulul OUG (aflat pe site-ul amintit), în care i se adresează așa: „Vă transmitem alăturat, în vederea semnării, ÎN CALITATE DE CO-INIȚIATOR (s.n), proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind transferul rețelei sanitare…”. Adică, ce să înțelegem din asta? Nu că rostul lui Sorin Grindeanu în acest minister este exclusiv acela de a semna ca primarul ceea ce i se dă să semneze?
Ceea ce nu știe distinsul „vârf al glugii”este ceea ce-l așteaptă, pentru că a încălcat atâtea legi încât mai bine și-ar da demisia. Fiind cel mai mic în ecuația acestui atentat la istorie, el va deveni „acarul Păun” sau fraierul de serviciu al cine știe căror servicii. Avertismentul meu că aici e vorba de „o vânzare cu zăngănit de cătușe” rămâne valabil. Întrebați-l pe Relu Fenechiu, domnule vice-prim-ministru, că are expertiză în acest sens!
P.S. Ordonanța de Urgență este semnată de Sorin Grindeanu (vârful glugii), Marian Neacșu (secretar general al Guvernului) și Alexandru Rafila (Ministrul Sănătății) și avizată de: Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe (o fi vreun interes extern în acest transfer?), Cseke Attila, (ministrul Dezvoltării), Marcel-Ioan Boloș (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene), Ligia Deca (ministrul Educației), Marius-Constantin Budăi (ministrul Muncii), Adrian Câciu (ministrul Finanțelor), Cătălin Predoiu (ministrul Justiției) și Vasile-Felix Cozma din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Îi adăugăm și pe ei la galeria trădătorilor…
În urmă cu câteva zile, Ministerul Transporturilor (gluga de coceni) a trimis către Senat proiectul de lege pt. aprobarea OUG nr. 41/2023 privind transferul Spitalelor CFR către… alții. Nu s-a respectat nimic din protocolul obligatoriu. Pe vremea lui Relu Fenechiu aceeași mișcare a durat 1,5 ani. Acum, nici 2 săptămâni. S-a trimis direct la Senat (cameră sesizată) pentru vot. Să vedem ce glugi de coceni vor fi și pe-acolo