Autor: MIRON MANEGA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 145

Iar noi facem prioritate națională din jocul „uite drona, nu e drona”

Cineva a pus următoarea întrebare: „Cum e posibil să avem copii atât de deștepți și politicieni atât de proști?”. Întrebare, desigur, retorică, pentru că explicația este cât se poate de evidentă: talentul sau geniul unui om nu este (din fericire) consecința votului electoral, ci al potențialului genetic al poporului roman.

_____________________________

Vladimir Vîrzob este un tânăr de 15 ani, care a inventat o baterie radio-izotopicăde dimensiunea unei doze de suc, care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. I se spune „micul Einstein”. Cântă la pian şi spune că este o pasiune mai veche a sa care îl ajută să scape de stresul cotidian.

În 2020, a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

În 2021, Același Vladimir Vîrzob a fost premiat cu argint la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia. Iar acum a venit cu această nouă invenție, premiată cu o medalie de excelență la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, bateria nucleară KN-9 (o nedumerire pe care nu mi-o pot reprima: de ce doar o medalie de excelență? Nu cumva la Iași, adică în țara sa, a fost subclasat, în virtutea cine-știe-căror jocuri de oportunitpți?).

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric.”, a declarat Vladimir Vîrzob pentru Actualitate.net. Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului XX, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică, a mai explicat adolescentul pasionat de fizică și chimie, care din motive de protecție a invenției, nu poate detalia principiul de funcționare al prototipului, potrivit surselor Actualitate.net.

Vladimir Vîrzob e din Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți și este elev al Colegiului Național Traian. Invenția sa l-a dus la Institutul Național de Cercetare Pitești, unde face teste ale invenției…

România se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Provocată, bineînțeles! Lipsa de soluții este o marotă pentru a acoperi jaful național și pentru a crește audiența televiziunilor mainstream, unde toată lumea se ceartă cu toată lumea iar „specialiștii” oficiali se înjură unii pe alții, acuzându-se reciproc de „cine a furat mai mult”. Soluțiile există, au existat dintotdeauna, în toate domeniile, iar CERTITUDINEA le-a tot prezentat de-a lungul timpului. Decidenții se fac că n-aud sau, când n-au încotro, se fac că se implică. Virgil Popescu, de pildă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, l-a felicitat pe „micul Einstein” din Drobeta Tr. Severin, pe… Facebook. Atât? Doar atât? De ce nu trecem la valorificarea unei invenții geniale și salvatoare?  De ce nu facem tam-tam, să umplem televiziunile, de ce nu facem un congres național, de ce nu facem un referendum pentru validarea acestui proiect salvator? De ce nu facem NIMIC? Numele lui Vladimir Vîrzob e plasat, în spațiul public, la categoria „Fapt divers”, în timp ce o dronă rusească (dovedită ca fiind, de fapt, americană), căzută din greșeală într-o pădure, zguduie audiențele.

Ce facem cu Vladimir Vîrzob și cu alții ca el? Așteptăm să ni-l ia NASA, dacă nu cumva l-a și luat? Ce facem cu potențialul genetic al poporului roman? Îi trimitem felicitări pe Facebook, cum i-a trimis un ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri lui Vladimir Vîrzob?…

Scriam cândva, pe vremea când mă consideram poet: „Bolnavi de sete, lingem munți de sare, / Alături, mor fântâni în așteptare”. Abia acum îmi dau dreptate. Definitiv și irevocabil.

 6,321 total views,  2 views today