Autor: VASILICĂ MILITARU
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 158
![](https://www.certitudinea.com/wp-content/uploads/2024/03/Iustin-montaj-1024x464.jpg)
Părintele Iustin Pârvu a câștigat în instanță daune morale în cuantum de 10 milioane de euro…
„Sentința civilă numărul 722 C pronunțată la data de 9 iunie 2010 de Tribunalul Neamț, în Dosarul nr. 24/103/2010, ce a avut ca obiect «reparare prejudicii – Legea nr.221/2009, reclamant – Părintele Justin Pârvu iar pârât – statul român, reprezentat prin Ministerul de Finanțe – Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Neamț, pentru condamnările cu caracter politic și măsurile administrative asimilate acestora în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989», a acordat daune morale în cuantum de 10.000.000 euro, prin echivalent în lei 42.000.000 lei, fără cheltuieli de judecată“. Citatul de mai sus este extras din lucrarea „Părintele Iustin Pârvu – Ceahlăul ortodoxiei românești. Misiunea pastorală”, Editura Babel, Bacău, 2024, p. 47. Autor este teologul Costică Huiban, col. rtg. M.A.I., licențiat în Drept și în Teologie Pastorală ortodoxă.
Este cunoscut faptul că părintele Iustin Pârvu a fost șeful Frăției de Cruce legionară al Seminarului Sf. Gheorghe din Roman. A fost arestat și apoi condamnat la 12 ani de închisoare. După săvârșirea pedepsei inițiale, prin alte două ordine de arestare consecutive, a fost internat în Lagărul de muncă de la Culmea și apoi în Lagărul de la Periprava. A fost eliberat definitiv la data de 6 mai 1964. În total, Iustin Pârvu a efectuat o detenție neîntreruptă de 15 ani, 11 luni și 21 de zile.
Sentința emisă de Tribunalul Neamț, necesită o anchetă bisericească
Arhiepiscopul și Mitropolitul Teofan Savu, în calitate de chiriarh al locului, era cel care putea aproba gestionarea sumelor de bani primite de starețul Iustin Pârvu de la statul român, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Neamț (potrivit prevederilor art. 74, alin. (4), art. 79, alin. (1) și (4), art. 88 și ale art. 193 din Statutul pentru organizarea și funcționarea B.O.R.). Regulamentul pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor interzice orice bunuri personale ale starețului sau monahului.
Ar fi util ca Arhiepiscopia Iașilor – reprezentată de Mitropolitul Teofan – sau Cancelaria Sfântului Sinod – prezidată de Patriarhul Daniel, să emită un comunicat oficial cu precizări privind modul în care au fost administrate sumele dispuse de instanța de judecată ca „daune morale în cuantum de 10.000.000 euro, prin echivalent în lei 42.000.000 lei“. Credincioșii ortodocși români au dreptul să afle că părintele Iustin Pârvu a fost unul dintre cei mai importanți filantropi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Este cunoscut faptul că părintele Iustin Pârvu a viețuit doar în simple chilii monahale, de-a lungul celor 22 de ani de ședere în cele două mănăstiri ctitorite, exclusiv, din banii credincioșilor. De altfel, în perioada desfășurării procesului, părintele Iustin a fost internat în spitale din Iași și din Cluj. Reîntors în Petru Vodă, la mijlocul lunii mai a anului 2010, s-a aflat o perioadă îndelungată în stare de convalescență.
Monahi viețuitori din Mănăstirea Petru Vodă au declarat că nu au cunoștință despre această Sentință civilă a Tribunalului Neamț și nici despre sume importante de bani care să fi intrat în conturile vreuneia dintre cele două mănăstiri coordonate de cel supranumit „duhovnicul Neamului românesc“.