Despre noi

CINE SUNTEM, CE VREM şi DE CE…

CINE SUNTEM. În sensul strict al iniţiativei acestui proiect cultural, suntem câţiva: subsemnatul şi “colaboratorii” din caseta tehnică. În sensul mai larg, al apartenenţei la o comunitate spirituală care desfide apologia deznădejdii, credem că e vorba de un popor.

Există încă un popor român din care nu ne e ruşine să afirmăm că facem parte. De aceea colegiul redacţional este alcătuit dintr-o echipă de profesionişti atemporali, prin urmare prezenţi. Contemporaneitatea lor nu mai trebuie demonstrată, a făcut-o deja istoria. Suntem, aşadar, o echipă mare şi actuală, din care fac parte atât cei care întâmplător nu mai sunt, cât şi cei trăitori care au apucat să fie, precum şi cei care îşi caută corect matca identităţii prin cultură.

CE VREM. Nu ne propunem să aducem ceva nou sub aspectul originalităţii propriu-zise a textelor. Originalitatea nu poate fi inventată. Ea există sau nu există. Nu ne-am propus nici să alergăm după ştiri “exclusive”, pentru a intra în cine-ştie-ce competiţie cu alte publicaţii sau instituţii media. Nu vom “fetişiza” deci, în niciun chip această perspectivă caducă şi fără… perspectivă.

Vom prelua, fără să avem sentimentul vreunei culpabilităţi, informaţii aflate în circulaţie, care servesc unei idei majore sau care repun în discuţie clişee anacronice ori stereotipii păguboase. Vom încerca să reaşezăm informaţia într-o ordine corectă şi morală, atât cât ne permit puterile, conştiinţa şi pregătirea.

Avem îndoieli mari, căci numai proştii nu se îndoiesc, dar aceste îndoieli se referă la şansa de a reuşi, nu la justificarea morală a demersului, care este major şi smerit în acelaşi timp: încercăm, nu să ridicăm catedrale, ci să plivim buruienile din grădini şi cimitire.

Vrem să arătăm că realitatea românească profundă – aceea a preocupărilor, aşteptărilor şi deşteptărilor – este cu totul alta decât ceea ce ni se prezintă în ziare şi la televizor. Aceea este o realitate de nişă, periferică chiar, în niciun caz definitorie. Definitoriu este sistemul de valori care a generat tot ce avem mai bun în cultură.

Vrem să arătăm că acest sistem de valori, corect abordat şi dimensionat, are şi target, şi audienţă.


Vrem să creăm o platformă de vizibilitate publică tuturor celor care au ceva important şi coerent de rostit în urgisita cultură română.

Vrem, în ultimă instanţă, să susţinem demnitatea de a fi român, în locul ruşinii de a fi român, prin toate argumentele corecte ce ne stau la îndemână. Pentru că nu e sănătos să te simţi vinovat de faptele ruşinoase ale unora, aşa cum nu e corect să te baţi în piept cu performanţele altora. Dar felul în care ne raportăm la acestea, sensul şi scopul cu care lăudăm sau condamnăm, ne aşază pe fiecare în vecinătatea care ni se cuvine.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept


Colegiul de redactie

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

 7,795 total views,  4 views today


8 Responses to Despre noi

 1. Modest Zatu spune:

  Bună ziua și Doamne ajută ! Domnule Miron Manega, sunt Modest Zătu din Ipotești Suceava. Am schimbat telefonul ,și am pierdut o grămadă de contacte, printre care și al dumneavoastră. Vă rog să îmi scrieți la adresa de mail. Vă mulțumesc.

 2. alexandra spune:

  Buna ziua,
  Cum se poate comanda/citi revista?

  • admin spune:

   Se află în chioșcuri. Aproximativ în toată țara. Este, probabil, singura publicație care trăiește exclusiv din vânzare. Singurii ei sponsori sunt cititorii.

   • Arlekin spune:

    si, cam cat va trebuie sa suferiti pe un an…?
    chiar as vrea sa va fac o donatie dar clandestin, nu-mi plac romanii da’mi plac romanismele…
    eventual v-as lansa si in occidentul hulit de voi toti care, v-a dat Libertatea la 1989 si va da credit, inca…
    eu, unul dintre cei peste 36 de milioane de romani din EXIL…
    P.S.: sa nu cumva sa ne confundati cu diaspora ca-l sun pe „molotov”!…

 3. SAMUEL CIOCAN spune:

  Mii de mulțumiri, d-le Manega, pentru amabilitatea arătată când mi-ați aprobat apariția în ziarul Național, cu multă, foarte multă vreme în urmă, a unor „încercări poetice timide” personale, la rubrica „Și eu știu să scriu”. M-ați motivat și iată, acum, am deja publicate două cărți de poezii. Încă odată, mulțumiri! Chapeau!

 4. mariana spune:

  As vrea sa mă înscriu la Newsletter dacă e posibil, am descoperit aceasta straordinara pagina pe grupul Telegram al doctorului Cacoveanu…va mulțumesc 💝

 5. Arlekin spune:

  buna ziua/seara…
  chiar de la’nceput, chiar m’am enervat:
  – nu exista „popor” si roman ci o adunatura de triburi conduse tribal de tribalisti aroganti cu tupeu care-si fac istoria lor…
  – istoria europeana si cea universala nu sunt aceeasi si la fel…
  – dupa 1200 de ani sub unguri, 650 ani sub otomani, 300 ani sub fanarioti, 100 ani sub sovietici si slavi plus nici 200 de nai sub romani si daci aici am ajuns: corcituri europene de care Europa nu are nevoie, nici Balkanii!…
  – ne folosim de limba romana sa sustinem „iliescu si ai lui” …?
  – folosim limba romaneasca sa ciuruim „ceausestii si ai lor”?…
  – poate ca suntem si „popor” in acte, diacriticile ni le-au dat otomanii, sintaxa ne-a dat-o latinii si gramatica ne-o mai da inca Merkel!
  fuck you…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.