Despre noi

CINE SUNTEM, CE VREM şi DE CE…

CINE SUNTEM. În sensul strict al iniţiativei acestui proiect cultural, suntem câţiva: subsemnatul şi “colaboratorii” din caseta tehnică. În sensul mai larg, al apartenenţei la o comunitate spirituală care desfide apologia deznădejdii, credem că e vorba de un popor.

Există încă un popor român din care nu ne e ruşine să afirmăm că facem parte. De aceea colegiul redacţional este alcătuit dintr-o echipă de profesionişti atemporali, prin urmare prezenţi. Contemporaneitatea lor nu mai trebuie demonstrată, a făcut-o deja istoria. Suntem, aşadar, o echipă mare şi actuală, din care fac parte atât cei care întâmplător nu mai sunt, cât şi cei trăitori care au apucat să fie, precum şi cei care îşi caută corect matca identităţii prin cultură.

CE VREM. Nu ne propunem să aducem ceva nou sub aspectul originalităţii propriu-zise a textelor. Originalitatea nu poate fi inventată. Ea există sau nu există. Nu ne-am propus nici să alergăm după ştiri “exclusive”, pentru a intra în cine-ştie-ce competiţie cu alte publicaţii sau instituţii media. Nu vom “fetişiza” deci, în niciun chip această perspectivă caducă şi fără… perspectivă.

Vom prelua, fără să avem sentimentul vreunei culpabilităţi, informaţii aflate în circulaţie, care servesc unei idei majore sau care repun în discuţie clişee anacronice ori stereotipii păguboase. Vom încerca să reaşezăm informaţia într-o ordine corectă şi morală, atât cât ne permit puterile, conştiinţa şi pregătirea.

Avem îndoieli mari, căci numai proştii nu se îndoiesc, dar aceste îndoieli se referă la şansa de a reuşi, nu la justificarea morală a demersului, care este major şi smerit în acelaşi timp: încercăm, nu să ridicăm catedrale, ci să plivim buruienile din grădini şi cimitire.

Vrem să arătăm că realitatea românească profundă – aceea a preocupărilor, aşteptărilor şi deşteptărilor – este cu totul alta decât ceea ce ni se prezintă în ziare şi la televizor. Aceea este o realitate de nişă, periferică chiar, în niciun caz definitorie. Definitoriu este sistemul de valori care a generat tot ce avem mai bun în cultură.

Vrem să arătăm că acest sistem de valori, corect abordat şi dimensionat, are şi target, şi audienţă.


Vrem să creăm o platformă de vizibilitate publică tuturor celor care au ceva important şi coerent de rostit în urgisita cultură română.

Vrem, în ultimă instanţă, să susţinem demnitatea de a fi român, în locul ruşinii de a fi român, prin toate argumentele corecte ce ne stau la îndemână. Pentru că nu e sănătos să te simţi vinovat de faptele ruşinoase ale unora, aşa cum nu e corect să te baţi în piept cu performanţele altora. Dar felul în care ne raportăm la acestea, sensul şi scopul cu care lăudăm sau condamnăm, ne aşază pe fiecare în vecinătatea care ni se cuvine.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept


Colegiul de redactie

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

 9,769 total views,  2 views today


11 Responses to Despre noi

 1. Modest Zatu spune:

  Bună ziua și Doamne ajută ! Domnule Miron Manega, sunt Modest Zătu din Ipotești Suceava. Am schimbat telefonul ,și am pierdut o grămadă de contacte, printre care și al dumneavoastră. Vă rog să îmi scrieți la adresa de mail. Vă mulțumesc.

 2. alexandra spune:

  Buna ziua,
  Cum se poate comanda/citi revista?

  • admin spune:

   Se află în chioșcuri. Aproximativ în toată țara. Este, probabil, singura publicație care trăiește exclusiv din vânzare. Singurii ei sponsori sunt cititorii.

   • Arlekin spune:

    si, cam cat va trebuie sa suferiti pe un an…?
    chiar as vrea sa va fac o donatie dar clandestin, nu-mi plac romanii da’mi plac romanismele…
    eventual v-as lansa si in occidentul hulit de voi toti care, v-a dat Libertatea la 1989 si va da credit, inca…
    eu, unul dintre cei peste 36 de milioane de romani din EXIL…
    P.S.: sa nu cumva sa ne confundati cu diaspora ca-l sun pe „molotov”!…

  • Efectul Dunnig-Kruger spune:

   In incercarea de a intelege ce se petrece mai nou in jurul nostru…
   „Efectul Dunning-Kruger „:
   „Oamenii cu niveluri scăzute de calificare trag concluzii greșite și iau decizii greșite, dar nu pot face greșeli din cauza nivelului lor scăzut de calificare”.
   Semnificație: lipsa de înțelegere a greșelilor comise duce la o credință în propria corectitudine și, în consecință, la creșterea încrederii în propriile decizii și în sine, precum și la o conștientizare a propriei superiorități.
   Astfel, efectul Dunning-Kruger este un paradox psihologic cu care cu toții ne confruntăm adesea în viață: oamenii mai puțin competenți se văd profesioniști, în timp ce cei mai competenți tind să se îndoiască de ei înșiși și de abilitățile lor. Cu cât nivelul de calificare este mai scăzut, cu atât este mai mare încrederea în sine.
   La începutul cercetării lor, Dunning și Kruger au luat ca ipoteză de cercetare celebra declarație a lui Charles Darwin:
   „Ignoranța generează mai des încredere decât cunoaștere” și Bertrand Russell:
   „Unul dintre lucrurile nefericite ale timpului nostru este că cei care sunt încrezători sunt proști, iar cei care au imaginație sau înțelegere sunt plini de îndoială și indecizie”.”
   -xxx-
   Iată ce spunea în 1956(!) Günther Anders, unul dintre filosofii a cărei operă i-a inspirat pe cei care azi conduc lumea :
   „Vom reduce de manieră drastică educația, pentru că un individ incult are un orizont de gândire limitat, cantonat în preocupări mediocre. Trebuie să facem în așa fel încât accesul la știință să devină din ce în ce mai dificil și elitist, între popor și știință să existe o prăpastie, iar informația destinată publicului larg să fie lipsită de orice conținut cu caracter subversiv.
   Mai ales fără filozofie. Și aici, trebuie să folosim puterea de convingere și nu violența directă: vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, emisiuni de divertisment care să se adreseze doar laturii emoționale sau instinctive. Mințile vor fi ocupate cu ceea ce este inutil și ludic.
   Este bine, printr-o vorbărie și muzică neîncetate, să împiedicăm mintea să gândească.
   Vom pune sexualitatea pe primul loc al intereselor umane.
   Nu există un tranchilizant social mai bun.
   În general, vom face în așa fel încât să eliminăm partea serioasă a existenței, să luăm în derizoriu tot ceea ce este valoros, să întreținem o apologie constantă a lejerității, astfel încât euforia publicității să devină standardul fericirii umane și modelul libertății. Condiționarea va produce astfel ea singură o asemenea integrare, încât unica frică – pe care va trebui să o întreținem – va fi cea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accede la condițiile necesare fericirii.
   Omul de masă, astfel produs, trebuie să fie tratat precum ceea ce este: o vită, și trebuie să fie supravegheat cum trebuie să fie păzită o turmă.
   Tot ceea ce conduce la adormirea lucidității sale este bun din punct de vedere social, iar ceea ce ar amenința să îl trezească trebuie să fie ridiculizat, înăbușit, combătut. Orice doctrină care ar pune sub semnul întrebării sistemul trebuie să fie desemnată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin vor fi apoi tratați ca atare”.
   Günther Anders – ,,L’obsolescence de l’homme: sur l’âme à l’époque de la deuxième révolution industrielle” (1956)”

 3. SAMUEL CIOCAN spune:

  Mii de mulțumiri, d-le Manega, pentru amabilitatea arătată când mi-ați aprobat apariția în ziarul Național, cu multă, foarte multă vreme în urmă, a unor „încercări poetice timide” personale, la rubrica „Și eu știu să scriu”. M-ați motivat și iată, acum, am deja publicate două cărți de poezii. Încă odată, mulțumiri! Chapeau!

 4. mariana spune:

  As vrea sa mă înscriu la Newsletter dacă e posibil, am descoperit aceasta straordinara pagina pe grupul Telegram al doctorului Cacoveanu…va mulțumesc 💝

 5. Arlekin spune:

  buna ziua/seara…
  chiar de la’nceput, chiar m’am enervat:
  – nu exista „popor” si roman ci o adunatura de triburi conduse tribal de tribalisti aroganti cu tupeu care-si fac istoria lor…
  – istoria europeana si cea universala nu sunt aceeasi si la fel…
  – dupa 1200 de ani sub unguri, 650 ani sub otomani, 300 ani sub fanarioti, 100 ani sub sovietici si slavi plus nici 200 de nai sub romani si daci aici am ajuns: corcituri europene de care Europa nu are nevoie, nici Balkanii!…
  – ne folosim de limba romana sa sustinem „iliescu si ai lui” …?
  – folosim limba romaneasca sa ciuruim „ceausestii si ai lor”?…
  – poate ca suntem si „popor” in acte, diacriticile ni le-au dat otomanii, sintaxa ne-a dat-o latinii si gramatica ne-o mai da inca Merkel!
  fuck you…

  • Calin Kasper spune:

   Arlekin, domeniul tau de actiune este comedia, nu are rost sa te implici in treburi serioase, ca-ti cad ciucureii de la costum. ar fi bine sa mai citesti si tu cate ceva, poate ca te mai coci la capsorul ititel. Nu conteaza sub cine ai stat si cati ani, conteaza ca ti-ai pastrat limba, obiceiurile si tara. Exista o Romanie profunda, pe care tu, de la nivelul tau cultural mediocru, nu ai cum s-o vezi. Cand vei reusi sa-ti ridici nivelul cultural suficient, o s-o vezi si tu si o sa fii mandru de ea. Pana atunci, mai cultiva-te, ca nu e totul pierdut.

 6. Calin Kasper spune:

  Domnule ispravnic de concept,
  Un mare defect al romanilor este acela de a nu duce la capat ceea ce-si propun, dintr-o usurinta, pe care un ziarist din anii 1860, o definea ca „o nelucrare ruşinătoria şi periclitatoria de totă naciunea.” Nu cu mult mai sus, sta scris o fraza demna de toata luarea aminte: „Vrem să creăm o platformă de vizibilitate publică tuturor celor care au ceva important şi coerent de rostit în urgisita cultură română.” Eu recunosc ca aveti colaboratori exceptionali, unele dintre cele mai mari personalitati ale culturii, atat prin ascutimea mintii, cat si prin atitudine demna si caracter integru. Totusi, nu credeti ca poate sunt si altii, care ar avea ceva coerent si important de rostit, chiar daca nu fac parte din pleiada de nume a colaboratorilor revistei? Eu cred ca pentru a respecta sensul frazei de mai sus, ispravnicul de concept ar trebui sa ofere oricui doreste, posibilitatea de a trimite texte care sa fie publicate, daca ele se ridica la nivelul cerut. Asa cum are pagina de web ioncoja.ro Sigur ca oricine poate scrie la comentarii sau la contact ce are pe suflet, dar asta nu poate da greutate afirmatiei cu platforma de vizibilitate publica. O colaborare ar face platforma asta deschisa si nu inchisa, asa cum este acum. Eu sunt sigur ca ati catsiga si vizibilitate si cititori, daca ati avea o subpagina, unde cititorii interesati, ar putea trimite contributiile lor. Nu-mi place numele de cotributirs, poate ca nici dvs. nu va place denumirea de „colaboratori”, dar puteti sa-i spuneti „De la cititori” si cu asta ar fi toata lumea multumita. Iar daca asta ar presupune o secretara care ar trebui sa selecteze la prima mana textele primite si deci, ar trebui si platita, faceti un grup de voluntari, care sa selecteze aceste texte, fara sa fie nevoie sa incarcati bugetul revistei, care nu poate fi nici el excendentar din calea-afara. In acest fel ati putea mari nr. de articole, chiar daca numai online. Doamne, ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.