Cu acest episod intrăm în cea mai dramatică perioadă din viața lui Eminescu: eliminarea lui din viața publică, anii dificili de izolare și moartea prematură.

Cu toate că detractorii săi adoră să spună că Eminescu a înnebunit și că acesta este motivul ieșirii lui de pe scena jurnalistică, în realitate el a fost îndepărtat din rațiuni politice externe.

În acest episod vom prezenta o primă parte a dovezilor conspirației căreia i-a căzut victimă, restul detaliilor urmând să le aflați în episoadele următoare.

Pe scurt, Eminescu a fost urmărit de serviciile secrete austriece și cele țariste încă de la 20, respectiv 21 de ani. El a fost monitorizat permanent, iar în luna iunie 1883, într-un context geopolitic complicat, austro-ungarii au cerut capul lui Eminescu, iar autoritățile românești s-au conformat și l-au băgat în cămașa de forță.

În ziua încarcerării sale a existat un cumul de factori majori de presiune externă: Imperiul austro-ungar și-a închis reprezentanțele diplomatice din Regatul României și a mobilizat trupe militare pe granița Carpaților, Imperiul German a amenințat țara noastră cu războiul, iar de la Viena, Petre Carp, un agent al intereselor austriece a cerut imperativ, printr-o telegramă: „Mai potoliți-l pe Eminescu odată!”. Eminescu fiind cea mai critică voce jurnalistică din România la adresa Imperiului Austro-Ungar.

Mai multe despre conspirația căreia i-a căzut victimă JURNALISTUL Eminescu veți afla din acest episod al serialului VIAȚA LUI EMINESCU (Necenzurat).

Vizionare cu folos!

Serialul este realizat cu sprijinul domnului Ioan Curtean de Hondol și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Româna.

Daniel Roxin

Sursă: daniel-roxin.ro

 3,828 total views,  2 views today