Articol apărut în numărul 77 al revistei CERTITUDINEA

Mai multe persoane pe care le respect mi-au reproșat, direct sau indirect, că susțin în alegeri Alianța pentru Unirea Românilor, aducându-mi argumente și supoziții împotriva lui George Simion, copreședintele AUR. N-ar fi corect să comentez în acest context justețea aserțiunilor respective, care pot fi sau nu adevărate. Dar simt nevoia să fac câteva precizări.

În primul rând eu nu susțin AUR, așa cum nu susțin niciun partid. Eu susțin oameni, idei și proiecte. Iar aceștia și acestea se regăsesc în Rețeaua Profesioniștilor, care are propriii ei candidați pe listele AUR. Și aici au fost obiecții, în sensul că aceste candidaturi ar ridica la plasă lui George Simion, crescându-i cota în alegeri. Adevărat. Dar la fel de adevărat este că acești profesioniști, pe care-i recomandă faptele și performanțele lor, nu ar fi avut nicio șansă, dacă nu ar fi acceptat susținerea unui partid. (ATENȚIE! Fără a fi obligați să intre în acel partid!).

George Simion a dat dovadă de inteligență politică acceptând propunerea lui Iuliean Horneț de a include pe listele AUR independenți profesioniști. Unii i-ar zice „viclenie politică”, nu inteligență politică. Fie. Dar AUR le-a oferit acestor profesioniști oportunitatea intrării în arena politică, deci până la urmă fiecare își atinge scopul.

În ceea ce mă privește n-am să ezit în a-i vota pe profesioniști chiar dacă sunt pe listele AUR și servesc astfel interesele acestei alianțe. Trecând peste faptul că personal nu am niciun motiv de suspiciune asupra AUR sau a lui George Simion. Dar, oricum ai privi lucrurile, nu poți să faci omletă dacă nu spargi  ouăle.

Vreau să mai spun că în AUR mai sunt candidați pe care-i prețuiesc și care sunt, la rândul lor, profesioniști. Pe ei îi susține însă partidul, pentru că sunt membri ai alianței (Dan Tanasă, Ovidiu Hurduzeu, Marcel Seserman etc.) Persoane onorabile și competente sunt și în alte partide, și chiar și în partidele „rele”, cele care și-au dat cu vârf și îndesat măsura incompetenței și corupției, în cei 30 de ani în care s-au succedat la putere.

În cazul de față e vorba însă de un proiect, de o ofensivă compactă și programatică a Rețelei Profesioniștilor care, pentru prima dată din 1990 încoace, au declanșat un „asediu” asupra Parlamentului. Șansele sunt minime, e adevărat, pentru că ideea a venit târziu, cei angajați în acest „asediu” sunt relativ puțini iar voturile, se știe, sunt numărate înainte de alegeri. Totuși, vă dați seama cam cum ar răsuna în Parlament voci precum cea a Dianei Iovanovici Șoșoacă, a lui Iuliean Horneț, Florian Colceag, Mircea Chelaru sau Otilia Magheru?

Rețeaua Profesioniștilor este singura noutate dătătoare de speranță în pustiul electoral de la 6 decembrie. „Profesioniștii sunt AUR-ul Neamului Românesc!”.

Miron Manega

Lista candidaților din Rețeaua Profesioniștilor

La Senat

Iuliean Horneț (Argeș)

Florian Colceag (Buzău)

Alexandru Stănilă (Giurgiu)

Diana Iovanovici Șoșoacă (Iași)

Mihai Vinereanu (Vâlcea)

La Camera Deputaților

Mircea Chelaru (Argeș)

Augustin Emanuel Ivanciuc (București)

Otilia Magheru (Buzău)

Sorin-Titus Muncaciu (Galați)

 3,814 total views,  4 views today