Autor: NAGY ATTILA-MIHAI

Articol apărut în numărul 77 al revistei „CERTITUDINEA”

Buna înțelegere între români și maghiari ar trebui să înceapă cu recunoașterea, din partea maghiarilor/secuilor, că aparținem acestui pământ, prin spiritul nostru, care este, de fapt, românesc! Degeaba vrem altceva, într-un fel suntem și români, trebuie să recunoaștem!
Spiritul unei minorități, vrea, nu vrea, este impus de pământul pe care trăiește, de  trecutul multimilenaral al acestui pământ, care aparține românilor.

Acel trecut românesc este asimilat în inconștientul nostru minoritar, fără să vrem. Putem refuză, la nivelul conștiinței, istoria românilor, întâietatea lor pe aceste meleaguri, dar această istorie a intrat în inconștientul nostru! Din păcate, conștiința noastră, umflată de orgoliu cultural, reprimă și respinge această influență! Pe fondul ei, al acestei influențe spirituale de bază, ca și a altora din timpul conviețuirii, s-a modificat spiritul nostru maghiar! 

Putem zice că influența e chiar mult mai vastă, că ne-am sedentarizat când am venit aici peste români, iar influențarea noastră de către români a fost esențială și inevitabilă!
Dacă avem pe plan spiritual o comuniune veche cu românii, chiar și prin genius loci (spiritul locului), de ce ne izolăm mereu față de români, considerându-i inamicii noștri?

Prin orgoliul lor cultural, ungurilor le place să-și revendice rolul de civilizatori! Nu intenționez să le dau dreptate, dimpotrivă, vreau să afirm că, pe planul inconștientului colectiv, influența autohtonilor e mai puternică decât a noastră asupra lor, prin apartenența multimilenară la acest pământ, dar și prin spiritul locului în sine. Da, suntem maghiari sau secui, dar suntem, prin spirit, mai români decât credem noi! De ce, dar, atâta dușmănie fără rost față de ei, nu e destul cât i-am chinuit atâtea secole?! Ar trebui să dăm cuvântul spiritul locului, care ne unește!

Aceste afirmații ale mele au fost fondate psihologic de către C.G. Jung, într-un studiu intitulat „Suflet și pământ”. Influențe similare se pot observă și în Africa, și în SUA. Adică se poate observa cum l-au influențat, transformându-l, pe omul alb, pământul, indienii și africanii!

 5,013 total views,  4 views today