Autor: IULIANA GOREA COSTIN

„Dacă v-ați săturat de lumea aceasta nebună…” – un îndemn avertisment ce  răsună brusc dinspre ecranul televizorului reconectat după o cădere de curent, mă surprinse  înainte ca să apară și imaginea celui care rostea apăsat fiecare cuvânt. Un Cineva îmbrăcat în straie țărănești veritabile, o imagine de basm în mijlocul traficului  infernal al Bucureștiului în plină zi. 

Era un promo în care însuși Grigore Leșe ne chema,  ca la rugăciune, să urmărim emisiunea „Calea lui Leșe”

Din acea zi  i-am tot ascultat chemarea, descoperind pe Cale călători dintr-o lume ancestrală ce-și etalau pentru telespectator valențele sufletului. Aveai senzația unei lumi paralele, o lume a visurilor,  inefabilă, ce putea fi doar simțită.
Murmurul ce se răspândea cu grija de a nu fi risipit „Nu lăsa, măicuță,  să pierim pe cale…”, rostit sub bagheta magică a maestrului pe o pajiște  din Ardeal, urmat de tânguirea sfâșietoare „La mijlocul cerului, cale nu-i, cărare nu-i…”, autentifica  manifestarea  harului divin într-un veghetor conștient de rostul venirii și trecerii sale prin lume.

Deși,  mereu în rol de călător,  este greu de găsit, a acceptat să vină la Chișinău pentru a lansa împreună, în ziua de 26 octombrie 2014  proiectul „Creștini în Europa”.

Grigore Leșe la Chișinău, în 2014

Sala cu Orgă,  unde  a avut loc lansarea proiectului  întru cinstirea vrednicilor domnitori români Constantin Brâncoveanu și Dimitrie Cantemir, devenise neîncăpătoare pentru doritorii de a-l asculta pe maestrul Grigore Leșe.

Elita intelectuală din Moldova de răsărit, aflată ani la rând pe baricade în apărarea identității naționale,  se regăsea într-un soi de pietate, încercând trăiri ce duceau, spre o  cunoaștere nouă,universul Grigore Leșe. 
„Viața mea nu-i făcută din poveștile altora, cântecele mele sunt făcute din poveștile trăite de mine” – ne mărturisește omagiatul, acum, în ajunul unei semnificative aniversări ce a ales s-o marcheze la Ateneul Român.

Maestrul din el este unul autentic care, încercând de toate, a făcut  trierea, alegându-se cu experiența trăită – adevărata cunoaștere transformatoare:  „Mă las la fund de mare… Și ies cu pietre rare” (Grigore Vieru).

Poveștile, Calea lui Leșe, țin de descoperirea de sine. „Știu cine sunt” nu este doar o declarație.
Pentru cei care l-au ascultat și înțeles,  Grigore Leșe este un spirit  autentic, ce sună necontenit, pentru semeni, trezirea.

Să ne trăiți la mulți și binecuvântați ani, Maestre!
Continuați! Săpați  în adâncul ființelor până  scoateți la suprafață izvorul cu apa vie al desăvârșirii. Mulțumim că sunteți un călător neobosit pe Calea luminii!
Cu recunoștință,

Iuliana Gorea Costin

 2,256 total views,  2 views today