Autor: Acad. GHEORGHE TECUCI

Distinși Membri ai Academiei Romane,

Constat cu mare îngrijorare deteriorarea puternică a democrației în lume și în România. Un exemplu recent este cazul Miron Manega (https://www.certitudinea.com/dezvaluiri/cazul-manega-sau-cazul-uzpr/).

Domnul Manega este acuzat de a fi „putinist”  si multe altele care derivă de aici….

Sunt acuzații false! Domnul Manega este un mare patriot, un promotor de excepție al lui Eminescu, al culturii și civilizației românești. Nici un patriot ca domnul Manega nu poate fi susținător al unui dictator care-și asasinează adversarii politici, conducător al unei țări ce a făcut atât de mult rău României și românilor.

 Îl cunosc foarte bine pe domnul Manega. I-am urmărit ani de zile emisiunea „Trezește-te, Gheorghe, trezește-te, Ioane” până i-a fost interzisă. De ce oare? Ce se întâmpla cu libertatea de exprimare în România? Membrii Academiei Romane au obligația morală de a-l apăra pe domnul Manega și libertatea de exprimare a tuturor.

 O vină a situației dezasatruoase a democrației  o are Presa, aproape în totalitate coruptă, cu foarte mici excepții, cum este „Certitudinea” domnului Miron Manega.

Această presă nu numai că nu informeaza corect, dar și pedepsește pe oricine are o opinie diferită, cum s-a întâmplat acum cu Miron Manega.

După cum știți, sunt un promotor convins al parteneriatului strategic cu SUA, bazat pe interese și ajutor reciproc. Este bine că suntem o țară membră a NATO și a UE.

Și eu aș dori foarte mult ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Realitatea este însă alta și oricâte minciuni se spun pe această temă în presă, nu pot schimba această realitate.

Democrația este vulnerabilă, deoarece oamenii nu sunt suficient de educați pentru a judeca singuri și pot fi ușor convinși de argumente greșite, atunci când acestea sunt promovate fără încetare de o presă coruptă.

Am scris cartea „Critical Thinking: A Gentle Introducion” pentru a ajuta pe fiecare să devină un gânditor critic mai bun, să judece singur sursele pentru a determina dacă sunt de încredere, să judece declarațiile, să recunoască știrile false și să-și formeze propriile opinii în loc să adopte opiniile altora. O ofer gratuit tuturor destinatarilor acestui mesaj care mi-o solicită. 

Revin la apelul și recomandarea de la început: membrii Academiei Române au obligația morală de a se împotrivi oricărei tentative de sugrumare a libertății cuvântului, mai ales că ea e consfințită de Declarația Universală a Drepturilor Omului și de Constituția României. Susținerea dreptului la libera exprimare dă valoare și sens existenței însăși a Academiei Române.

Acad. GHEORGHE TECUCI

Professor of Computer Science

and Director of the Learning Agents Center,

School of Computing, George Mason University, USA,

Member of the ROMANIAN ACADEMY

 2,929 total views,  2 views today