Reputatul economist Ilie Șerbănescu ne-a părăsit. Grupul pentru România a rămas mai sărac. De fapt, România a rămas mai săracă. Cât de mare este această pierdere, vom avea timp s-o tot constatăm. A fost un mare economist român, bun prieten al unui alt mare economist, Constantin Cojocaru, care ne-a părăsit și el, în urmă cu cinci ani.

A fost ministru al reformei, președinte al Consiliului pentru Reformă în guvernul Victor Ciorbea și vicepreședinte al Societății Române de Economie.

A fost, de asemenea, membru al Grupului pentru România, atât în varianta inițială (2015), cât și în cea actuală. În toate cărțile sale (șapte la număr), atât cele de dinainte de 1990, cât și cele de după, a atras atenția fie asupra viitorului sumbru care ne așteaptă, fie asupra prezentului implacabil în care România a devenit „o colonie la marginea Europei”. A afirmat-o ritos, tranșant, fără menajamente. Ultima sa carte, „Colonialismul actual și colonia sa, România” (2018), a fost cea mai deznădăjduită dintre toate. Mai deznădăjduită chiar decât inscripția de pe poarta „Infernului” lui Dante, din Cântul III („Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate!”). Iată cum prezenta Ilie Șerbănescu lumea actuală, în introducerea la această ultimă carte:

Platforma de pe care este privită lumea actuală o constituie, din păcate, platforma de pe care o privesc stăpânii ei și aceasta este „platforma colonială”. Datează de vreo 500 de ani și nu diferă acum cu nimic de cea din urmă cu 5 secole. De mirare nu este că nu diferă în măsura în care se aseamănă cu platforma „democrației ateniene” de acum 2.500 de ani! De ce am avea deci pretenția să se schimbe ceva în ultimii 500 de ani dacă nu s-a schimbat nimic de 2.500 de ani? […]. Într-un fel, colonialismul din trecut era mai onest. Colonialismul britanic recunoștea oprimarea coloniilor prin forță. Colonialismul nazist pretindea impunerea voinței „rasei superioare”. Colonialismul sovietic vorbea fără echivoc de dictatura proletariatului. Colonialismul actual cere aservire în numele, țineți-vă bine, al democrației! Greu de dibuit ceva mai grețos! Mai pe scurt, colonialismul actual este integral așezat pe abordarea „Quod licet Iovi non licet bovi”. Restul este diversiune întru străduința deșartă de a convinge, pe nu știu cine, tocmai că n-ar fi vorba de abordarea „Ceea ce este permis lui Jupiter nu este permis boului”. Această carte este scrisă de unul din boii noilor Jupiteri. Unul dintre miliardele de boi țintuiți de colonialismul contemporan. Sediul boului se află într-una dintre colonii, numită încă România.

Ilie Șerbănescu a plecat dintre noi fără speranță. Ne-a lăsat moștenire deznădejdea sa, pe care noi, măcar noi, Grupul pentru România, s-ar cuveni s-o dezmințim prin fapte… Dumnezeu să-l odihnească!

GRUPUL PENTRU ROMÂNIA

 3,092 total views,  2 views today