Autor: MIRON MANEGA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 90

O întrebare tulburătoare: dacă Academia de Artă din Viena nu l-ar fi respins la examen, oare ar mai fi avut loc Holocaustul?

Pe 16 aprilie 2010, Casa de licitaţii Mullock din Ludlow – Shropshire din Marea Britanie a scos la mezat schiţele cu care Adolf Hitler a participat, în 1908, la examenul de admitere de la Academia de Artă din Viena. Faptul că a picat (pentru a doua oară) la acest examen a determinat, se pare, modelarea negativă a caracterului său şi transformarea posibilului artist în monstrul pe care-l ştim. Este de-a dreptul tulburătoare perspectiva ca o simplă decizie a unei comisii academice să fi determinat apariţia celui mai mare criminal al omenirii, după Stalin.

Antecedente

Nu erau primele lucrări cu care Adolf Hitler revenea în actualitate în ipostază de artist plastic. În 2007, în Anglia, 21 de picturi atribuite liderului nazist au fost cumpărate cu 150.000 de euro, dublul sumei de pornire. Se presupune că, între 1909 şi 1945, Adolf Hitler a pictat 3.400 de tablouri şi schiţe.

În 2009, casa Mullock a scos la licitație un autoportret al viitorului dictator, făcut de acesta în 1910, cu aproximativ 30 de ani înainte de izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial. Pictura, executată în stilul unui amator, îl reprezintă pe Hitler stând pe un pod, la vârsta de 21 de ani.

Cu aceeași ocazie s-au vândut și alte lucrări ale artistului-dictator, înfățișând scene liniștite de la țară. Aceste picturi fuseseră găsite la Essen, în Germania, în anul 1945, de către sergentul major de companie Willie J. McKenna. El le-a vândut actualului proprietar, anonim, care le ținuse ascunse decenii întregi.

Alte trei lucrări de Adolf Hitler (acuarele) au fost scoase la licitație, tot în cursul anului 2009, în Germania. S-au vândut toate trei cu 42.000 de euro, cea mai scumpă fiind pânza intitulată „Weissenkirchen”, adjudecată pentru 24.000 de euro de un colecţionar din străinătate. O altă lucrare, „Moară”, a fost vândută cu 7.000 de euro, iar „Casa de pe Râu” cu 11.000 de euro.

Cota de piață a lui Adolf Hitler

În privinţa desenelor şi schiţelor de la licitaţia din 2010 a Casei Mullock din Ludlow, un expert care a studiat schiţele a ajuns la concluzia că acestea sunt de nivel mediu. Lucrările sale constau în nuduri, figuri umane, diferite obiecte şi peisaje, inclusiv clădiri. Multe datează din 1908, anul în care a fost respins pentru a două oară la Academia de Artă din Viena şi câteva au fost adăugate în portofoliul său în anul următor. Mulţi spun că respingerea lui Hitler de către Academie i-ar schimbat decisiv caracterul în anii imediat următori. El era convins, potrivit telegraph.co.uk, că un profesor evreu de la academie l-ar fi respins.

Se știe că Hitler s-a mutat la Viena în 1905 și a dus o viaţa de boem, câștigându-și existenţa din vânzarea unor picturi realizate după carţi poștale. La un moment dat, el a ajuns chiar într-un adăpost pentru oameni fără casă, ceea ce l-a determinat ulterior să declare (nu se știe prin ce concurs de împrejurări) că la Viena a simţit pentru prima oară porniri antisemite.

Revenind la celebrele lucrări respinse de Academia de Artă din Viena, un specialist în domeniu, profesorul Michael Liversidge, le-a catalogat astfel: „Sunt tipice pentru un student aspirant, nu foarte sigur pe el când încerca să creioneze ceva, făcea greşeli fundamentale şi nu avea o tehnică bine definită. Dar nu era chiar aşa rău şi putea să înveţe în timp. Însă nu era un geniu. Dacă ajungea să urmeze studiile academiei nu era de zece. Cei care l-au respins au avut dreptate, ei sugerau că nu e mai mult decât mediocru”.

Cota de piață a lui Adolf Hitler-artistul este dată, evident, de notorietatea lui istorică. Rămâne totuși în suspensie o întrebare tulburătoare: dacă ar fi fost admis la Academie, ar mai fi avut el evoluția politică și istorică pe care o știm? Am mai fi avut al doilea război mondial? Ar mai fi avut loc Holocaustul?

 1,615 total views,  2 views today