În perioada septembrie-decembrie 2020, Asociación Socio-Cultural Romanati dinEl Ejido, Almeria, Spania desfășoară proiectul  Susținerea și dezvoltarea Centrului Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Spania și a activităților educativ-culturale desfășurate in cadrul programului „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“.

      Asociación Socio-Cultural Romanati reprezintă un reper cultural identitar pentru comunitatea românilor din Andalucia, Spania care promovează cercetarea, cunoașterea și popularizarea  patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și dialogul social între românii din provincie și -integración de los residentes rumanos procedentesde la histórica región de Oltenia de Rumaníaen la sociedad española.integrarea acestora fără a-și uita originile.

        Principalul proiect este Centrul Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Almeria, constituit ca un centru educațional-cultural și platformă de expunere a artiștilor și creatorilor români, în dorința de a facilita intâlnirea acestora cu publicul larg.

       Centrul Cultural La Tierra Tracia adună într-un singur loc o bibliotecă, „El Libro Rumano”, o sală expozițională de pictură, etnografie, folclor, gastronomie, costume populare, ceramică, artizanat, librărie cu carte românească, ateliere de creație și șezători, limba română și lectură pentru copii.

      Din cauza pandemiei de COVID 19, care a afectat direct majoritatea activităților socio-culturale la nivel mondial, necesitatea dezvoltării și sprijinirii Centrului Cultural La Tierra Tracia ca reper cultural-identitar al comunității românești, asigurarea continuității activităților acestuia precum și extinderea lor in mediul online reprezintă un sprijin cert pentru toți românii din provincia Almeria și Spania.

         Au fost realizate 13 seri și evenimente culturale, cu invitați speciali din diverse medii sociale și culturale, pe diverse teme din: muzică, istorie, geografie, dezvoltare personală , arte plastice, fotografie etc., dar și expoziții de arte plastice și fotografie etnografică în cadrul centrului.

      „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește” este un concept cultural cu un mesaj puternic, concentrat pe necesitatea de comunicare, cooperare și susținere interumană. Ideea pornește de la simboluri puternice, emoționante și foarte cunoscute din toate zonele culturale (istorie, literatură, muzică, arte plastice etc.) și presupune colaborarea în spațiul virtual a unor artiști sau oameni de cultură români din țară și rezidenți în țările europene afectate de pandemia COVID-19 (Spania, Italia, Franța, Belgia, Marea Britanie).

     Transmisiile online ale evenimentelor și serilor pot fi urmărite la adresele https://romaniinandalucia.com/, https://www.facebook.com/asociacionromanati/, precum  și la postul de televiziune  Dragoi TV, Spania.

      Parteneri  proiect și media : Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR, AMradiotv.ro, Revista Certitudinea, Radio România Oltenia – Craiova, Emisiunea Diaspora (Davian Vlad), BucatArte.ro, Info Art, Direcția 9 (Adrian Suciu), Boema 9, Observator TV, Dragoi TV, Ziarul Români în Andalucia, TradițiiOltenești.ro.

Proiectul este finanțat de Secretariatul General al Guvernului României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

 897 total views,  2 views today