Vineri, 4 iunie 2021, între orele 18-22, în Piața Arcului de Triumf, în zona trotuarului de la intersecția Șoseaua D. Kiseleff  cu Bd. Constantin Prezan, are loc Adunarea publică de celebrare a zilei în care s-a semnat Tratatul de la Trianon (4 Iunie 1920). Adunarea publică este, în același timp, și o manifestație de protest împotriva neimplicării și lipsei de interes a autoritaților față de semnareaTratatului de la Trianon. „Guvernul Cîțu nu admite, în timpul pandemiei, decât proteste, nu și adunări comemorative sau aniversări” – se precizează în comunicatul remis spre publicare.

Ovidiu Danteș, organizatorul adunării populare, care și-a asumat acțiunea, în calitate de președinte executiv al Partidului România Noastră, invită pe toți cei care simt și gândesc românește și sunt conștienți de importanța momentului istoric 4 Iunie, să participle la eveniment în semn de solidaritate.

Precizăm că Legea privind declararea zilei de 4 Iunie ca sărbătoare legală cu denumirea Ziua Tratatului de la Trianon a fost promulgată, după lungi tegiversări din partea președintelui Klaus Iohannis, în noiembrie 2020. Reamintim că în luna iunie a anului trecut, acesta a respins legea votată în parlament, invocând excepția de neconstituționalitate. Curtea Constituțională a respins însă sesizarea șefului statului. În septembrie, președintele a trimis din nou legea în Parlament cerând reexaminarea ei, însă aceasta a fost adoptată în forma iniţială, Camera respingând solicitarea şefului statului.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat. În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Adunarea publică de protest are loc cu acordul scris al Primăriei Municipiului București, prin protocolul cu nr. de înregistrare 1955694/25.05.2021.

Scriptor

 1,143 total views,  45 views today