Autor: NAGY ATTILA-MIHAI
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 127
Multe lucruri tradiționale sunt regândite în mod utilitar, pragmatic, fără suportul inconștientului colectiv care a realizat tradiția. Toate aceste lucruri care sunt regândite rațional, cândva erau instinctuale! Nu e indiferent de unde pornește ceva, din cap, sau din inconștient, urcând către conștient!
Tradiția își avea rostul ei, câtuși de puțin în sens pragmatic, utilitar, ci în sensul spiritual al totalității, al adunării comunității într-o totalitate a întregului.
Claca de odinioară, aplicată de către omul de azi, care trăiește numai cu mintea, cu capul, este concepută doar în sens strict utilitar și deloc în sensul comunitar/spiritual al realizării totalității comunității într-o casă construită cu un efort comun, pe fondul instinctelor.
Când o comunitate s-a apărat pe fondul instinctelor arhetipale, realizând imaginarul arhetipal în creații culturale, prin această realizare asigura și forțele vitale unificatoare ale comunității. Ceea ce nu pot face obiceiurile reinventate printr-un raționalism sec, pragmatic, utilitarist! Un singur lucru trebuie să înțeleagă aceștia: nu mai suntem ce am fost! Din cauza asta orice reinventare a obiceiurilor tradiționale, orice reintroducere cu forța, e straină spontaneități tradiției de odinioară.
2,813 total views, 2 views today