Autor: Dr. LUCIAN DUȚĂ

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 101

Focile sunt folosite uneori în spectacole extrem de amuzante care ne înveselesc pe toți indiferent de vârstă. Și probabil că cel mai hazliu moment este când sunt puse să sufle în trompetele așezate pe marginea bazinului. La sfârșit primesc și recompense, respectiv un mic peștișor. Direct din mâna dresorului…

Nu mai e așa de veselă situația când unii dintre noi se transformă în foci care suflă în trompetele unei propagande isterice în spatele căreia stau dresori cu găletușe pline de peștișori gustoși. E și mai grav când tărăboiul iscat de orchestra focilor produce morți. Și devine de-a dreptul sinistru când focile râd și batjocoresc familiile îndoliate.

Abordarea științifică corectă a pandemiei ar trebui să aibă trei linii mari obiective și linii directoare de acțiune:

– identificarea și izolarea pacienților pozitivi pentru a rupe lanțul de transmitere a bolii. Acest prim obiectiv se face prin testare masivă și gratuită.

– vaccinarea (dincolo de prezumtivele riscuri asumate) este o soluție viabilă mai ales pentru bătrâni și cei cu comorbidități (indubitabil aceștia sunt supuși unor riscuri mult mai mari, în caz de boală);

– accesul la tratamente eficiente care și-au dovedit utilitatea, mai ales în stadii incipiente. De aceea trebuie să testezi masiv și să dai dreptul la viață și celor care nu vor să se vaccineze. Chiar dacă acești pacienți sunt mai „proști”(cum zic focile), ei au dreptul să trăiască. Practic, se imunizează natural și mulți vor fi salvați prin acces la terapii. Pentru focile care mă înjură și vor spune că poate chiar și așa vor muri unii oameni, le voi spune atât: lăsați-i să aleagă și comunicați-le corect riscurile la care se expun. Pentru că s-ar putea să aveți surprize plăcute și mulți să aleagă să se vaccineze.

Referitor la cele spuse mai sus, realitatea ne arată clar că focile României nu acceptă nici o discuție lămuritoare. Statul român adoptă o politică barbară și preferă să-ți spună un singur lucru:  dacă nu te vaccinezi, mă cam doare în anus de tine. Peștisorii din galetușa dresorilor sunt buni, nu-i așa?

Certificatul verde

Este corectă teza conform căreia tu, ca individ, ar trebui să interacționezi numai cu oameni care nu sunt infectați și care eventual sunt protejați de anticorpi (dobândiți prin vaccinare sau trecere prin boală). Nu intru în detalii subtile referitoare la imunitatea celulară (cazuri în care poți avea anticorpi puțini, dar organismul este totuși pregătit) pentru că nu e cazul aici.

Este logic atunci să stabilești care este titrul minim protector de anticorpi pe care ar trebui să-l avem pentru a putea să ne calificăm pentru obținerea certificatului. În felul acesta, și vaccinații, și nevaccinații care au luat contact cu virusul (simptomatici sau nu) s-ar simți cumva mai bine. În momentul în care te îndrepți către o valoare minimă a titrului de anticorpi, trebuie să fii atenționat. Și, da, pare logic să-ți faci o nouă doză de vaccin dacă așa crezi. Cineva spunea că adevărul stă întotdeauna într-o cifră:bcare este cifra în acest caz? O știți sau nu? Care este valoarea titrului de anticorpi care mă califică pentru doza trei, șapte, zece etc.? Bă, știți sau nu? Pentru că nu te poți juca cu sistemul imunitar, fără să te gândești că poate vor exista și consecințe nedorite. Situatie în care dresorii se vor ascunde împreună cu focile lor.

Da, emite certificat verde în funcție de titrul de anticorpi protectori! Și, da, poți avea un număr de oameni care nu au anticorpi și care nu vor să se vaccineze. E ușor să-i strivești, recunosc. Și să nu încerci nimic în afara stigmatizării și aruncatului cu noroi. Cum ar fi, de exemplu, să le oferi soluția testării obligatorii și gratuite la 2-3 zile (că de-aia ai teste rapide și ieftine) și să le emiți „certificate verzi” pe perioadă limitată (48-72 de ore). Pentru că, în felul ăsta, sigur ai oameni neinfectați pe stradă și mai ales să-ți atingi și obiectivul mult visat: bunii se vor vaccina pentru că se satură să-și bage bețe-n nas de trei ori pe săptămână! Aaa, e greu!? Trebuie să gândești? Ghinion….

Focile sunt drăguțe și de obicei sunt amuzante în medii controlate de dresori. Ceea ce nu e un semn de inteligență. Dar vedeți că există și ființe vii care nu pot fi dresate. Chiar dacă le dai toată găleata cu peștișori !

P.S. Recent, a fost acreditat oficial un nou tratament. Se numește Molnupiravir. Da, deja S.U.A. și Marea Britanie fac comenzi. Acest medicament, alături de terapia cu anticorpi monoclonali, s-ar putea să reducă semnificativ mortalitatea. Succes la negocieri politice de doi bani, maimuțoilor! Dar, vedeți că nu uităm că nu ne dați medicamente!

Sursă: art-emis.ro

 1,847 total views,  2 views today