Scurt interviu cu un consilier al Ministrului Apărării din SUA

Douglas Macgregor este colonel în retragere din Armata Americană, oficial guvernamental, scriitor, consultant şi comentator de televiziune. Pe 11 noiembrie 2020, a fost numit consilier al Secretarului Apărării (Ministrul Apărării) din SUA. Într-un interviu acordat, la începutul lunii martie, postului de televiziune FOX Business Channel a făcut, în privința războiului ruso-ucrainean, declarații care contrazic aproape tot ce vedem pe canalele noastre de televiziune

Domnule colonel, care-i strategia aici ? Putin atacă o centrală nucleară. Ce strategie are cu treaba asta? O face numai pentru a intimida pe civili?


– Strategia ruşilor nu a fost să atace vreo centrală nucleară sau reţeaua de distribuţie a curentului electric. Ruşii au avut mare grijă să nu întrerupă deloc curentul; nu a fost afectată infrastructura de comunicaţii; nu au fost afectate nici unul din lucrurile esenţiale, precum aprovizionarea cu apă. Ceea ce vedeţi acum este că ruşii au învins ce a mai rămas din forţele ucrainiene, care acum se refugiază în centre populaţionale (oraşe) … pentru că nu mai au nici o mobilitate, nu au apărare antiaeriană, nu mai au suport din aer, nu mai au nici o infrastructură logistică. În acest moment soldaţii ucrainieni se amestecă printre civili, cam cum vedeam că se întâmpla în Orientul Mijlociu. De fiecare dată când îi scoteam pe islamişti din joc ei intrau în oraşe, foloseau civilii ca scuturi umane, şi încercau să evite anihilarea. Şi cred că asta se întâmpă acum, în esenţă. Populaţia ucrainiană este folosită de forţele ucrainene, ca să nu fie distruse.


– Credeţi că Putin va face ceva în genul a ce s-a întâmplat la Groznâi? Groznâi era capitala acestei republici separatiste. Credeţi că vom vedea aşa ceva?


– Nu, sută la sută nu! De fapt, el încearcă să păstreze intactă infrastructura. În mod surpinzător, infrastructura are puţine stricăciuni. Sunt mult mai puţine distrugeri decât am făcut noi în Irak, fie în 1991, fie în 2003. Eu cred că ruşii pur şi simplu înconjoară forţele ucrainiane, şi le distrug. Acest lucru e inevitabil. Iar domnul preşedinte Zelensky cred că amână inevitabilul, în speranţa că noi (americanii) îl vom salva. Iar americanii nu vin, preşedintele Biden a spus clar asta


– Credeţi că sfârşitul conflictului e aproape ?


– Sfârşitul acestei faze e la câteva zile distanţă. În primele 5 zile, forţele ruse aş zice că au fost foarte delicate. Acum nu mai sunt aşa. Aş zice că în 10 zile conflictul ar trebui să fie terminat complet.
Dar întrebarea este: ce face Zelensky în continuare? Ruşii au spus foarte clar ce vor, o Ucraină neutră. Conflictul s-ar fi putut încheia de mult dacă erau de acord cu asta. După finalizarea ofensivei, pot ajusta graniţele. Însă partea din Est a Ucrainei se află ferm în mâinile ruşilor. Dar din nou, ruşii nu urmăresc să cucerească teritoriul, ei distrug capacităţile de răspuns ale Ucrainei. Pe asta se concentrează ruşii în această ofensivă.


– Domnule colonel, se pare că nu aprobaţi poziţia lui Zelensky.


– Eu zic că Zelensky e o marionetă, şi pune o mare parte din populaţia ţării într-un pericol nejustificat. Cele mai multe fake-uri care vin din Ucraina sunt demontate în 24-48 de ore. Ideea că ruşii capturează aeroporturi şi apoi ucrainienii le cuceresc înapoi – astea sunt baliverne. Nu e un lucru real.


– Vreţi să spuneţi că Zelensky nu e un erou? Faptul că se luptă pentru sine şi pentru poporul lui … Dvs. nu credeţi că este erou?


– Nu. Nu văd nimic eroic la acest om. Cred că cel mai eroic lucru care îl poate face în momentul de faţă este să se împace cu realitatea. Să facă în aşa fel ca Ucraina să fie neutră. Ăsta nu e un lucru rău. O Ucraină neutră ar fi un lucru bun şi pentru noi (americanii) şi pentru ruşi. Ar crea o zonă tampon care ar fi avantajoasă pentru amândouă părţile. Dar eu cred că lui i se spune să reziste, şi să prelungească această situaţie. Acest lucru e tragic pentru cei care trebuie să trăiască acolo.


– Sunt înclinat să vă contrazic, domnule colonel; dar vom vedea ce se va întâmplaA fost colonelul Doglas Macgregor. Dur tipul. Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia. Ne mai vedem.


– Mersi, Steward.

 9,015 total views,  2 views today