Vor fi lansate cărțile „Noaptea florilor de vișin“ de Barbu Bebe Naidin și „Libertatea de a fi… povara normalității“ de Petru Frăsilă și va fi jucată piesa de teatru „Ziarist interzis“ de Vali Bolat, în regia lui Ștefan Hagimă

TeleMoldova Plus – în parteneriat cu ASKRO TV Londra și în colaborare cu Editura Detectiv Literar București și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – organizează lansarea cărților „Noaptea florilor de vișin“ de Barbu Bebe Naidin și „Libertatea de a fi… povara normalității“ de Petru Frăsilă, precum și prezentarea piesei de teatru „Ziarist interzis“ de Vali Bolat, în regia lui Ștefan Hagimă.

Evenimentul se constituie într-o nouă ediție a Colocviilor TeleMoldova Plus, sub genericul „Mundus et nos“ („Lumea și noi“) și se va desfășura la Teatrul Dramaturgilor Români București (Calea Griviței nr. 64-66), duminică, 3 martie 2024, de la ora 15:00.

Ambele cărți sunt apărute la Editura Detectiv Literar București. După cum precizează organizatorii despre piesa de teatru, „orice asemănare cu viața lui Petru Frăsilă nu este deloc întâmplătoare“. Din distribuție fac parte Alina Neagu și Gianina Diaconu – în rolul Secretara, Bogdan Cășeriu – în rolul Ziaristul și Valentin Braniște – în rolul Baronul Ceafă Lată.

Vor lua cuvântul Claudia Motea, Emilian Marcu, George Daraban, Laurențiu Calomfirescu, prof. dr. Alin Lupu, Emil Stanciu, Miron Manega, Cornel Cepariu și Firiță Carp. Moderator va fi Ovidiu Zanfir, iar amfitrion – Petru Frăsilă, directorul postului național de televiziune TeleMoldova Plus.

Autorul cărții „Noaptea florilor de vișin“, Barbu Bebe Naidin, este tatăl cunoscutului violoncelist Adrian Naidin. „Până să-i ascult vocea acompaniind acordurile diafane ale violoncelului, cu care tinde a se îngemăna într-o contopire divină, nu am știut ce înseamnă Naidin. Nici măcar nu mi-am imaginat că mă voi întreba vreodată ce exprimă numele acesta, urmând în cadența unei sonorități celeste prenumele Adrian.

(…) Acum știu prea bine ce înseamnă Naidin. E un însuflețitor de sublim, care face din violoncel ființă vie. Ori poate e chiar un înger trimis de Divinitate să ne bucure, cu inefabilul creației sale, ca o recompensă a credinței noastre că sublimul există“, mărturisește Firiță Carp, directorul Editurii Detectiv Literar.

„Era același Petru Frăsilă pe care îl știam, care pare că trece cu ochiul grăbit, aidoma aceluia al camerei de filmat, peste un om, un loc, o întâmplare, pentru ca, apoi, să «arhiveze» totul, însă, de fapt, lucrurile stau cu totul diferit. După emisiuni, se vede, gândul său se întoarce la acei oameni care i-au lăsat o impresie profundă, la acele locuri prin care a trecut și l-au impresionat ori la cine știe ce amintiri din vremurile în care „fiind băiet”… Scrie astfel de pagini surprinzând și pe pagina de hârtie detaliile, și cu inima, nu doar cu «ochiul» acela grăbit al jurnalistului presat mereu de timp“, scrie Marius Chelaru în prefața cărții „Libertatea de a fi“.

Actorul, dramaturgul și regizorul băcăuan Valentin Braniște (Vali) Bolat este absolvent al Facultății de actorie a Universității „Hyperion“ București, iar în prezent este actor al Teatrului «Bacovia» Bacău“.

Colocviile vor fi transmise în direct atât de postul național de televiziune TeleMoldova Plus, cât și de AskroTV Londra.

 3,090 total views,  2 views today