Autor: NICOLAE BĂCIUȚ
A plecat dintre noi un alergător de cursă lungă din lumea teatrului, la câteva luni după ce a trecut pragul de 90 de ani.
Orădean prin naștere, targu-mureșan prin vocație, Zeno Fodor a stat de veghe la luminile rampei, într-o cuprindere de peste două mii de articole. De specialitate.
A condus Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel”, dar și destinele Teatrului Național din Târgu-Mureș, despărțind apele de uscat, în mandatul său structurându-se cele două secții: română, devenind Compania „Liviu Rebreanu”, și maghiară, devenind Compania „Tompa Miklos”.
Prezent mereu acolo unde se întâmplau lucruri importante în teatrul românesc – festivaluri, concursuri etc., Zeno Fodor a avut întotdeauna eleganță în judecățile sale de valoare, dând prestanță actului critic.
A fost un neostoit traducător de teatru, peste patruzeci de piese, din care aproape jumătate au ajuns pe scenă, eu fiindu-i partener în câteva din proiectele sale editoriale din ultimii ani.
A fost colaborator apropiat al revistelor „Vatra veche” și „Cadran”, punând împreună umărul și la renașterea UZPR, sub conducerea regretatului Doru Dinu Glăvan.
A fost membru al UZPR, al Uniunii Scriitorilor, al UNITER.
Cu mai bine de un deceniu în urmă, am purtat discuții despre înființarea unui teatru privat la Târgu-Mureș. Era încă plin de energie și considera că nu și-a spus ultimul cuvânt în lumea scenei.
Spirit viu, n-a încetat să-și pună mintea și inima la muncă, ignorând vârsta ori tocmai potențand-o prin gândirea lui creatoare.
Prin trecerea la cele veșnice, Zeno Fodor lasă teatrul românesc văduvit de un om care a confundat profesiunea cu viața sa.
Aplauze nesfârșite, Zeno Fodor!