Autor: MIRON MANEGA

O explicație a „acceptării” României în spațiul Schengen este adoptarea, de către Guvern a două proiecte de lege privind apărarea țării. Unul se referă la controlul utilizării spațiului aerian național, iar celălalt la „desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare străine pe teritoriul statului roman”, proiect pe care revista CERTITUDINEA, prin vocea Grupului pentru România, l-a considerat „Un act normativ trădător și criminal al Ministerului Apărării Naționale!”. La briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern din 12 decembrie, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat, „printre altele”, și adoptare acestui proiect ce urmează să fie trimis în Parlament. Proiectul, dacă va deveni lege (și mai mult ca sigur că va deveni, având în vedere contextual politic și geopolitic!) consfințește statutul României de „stat aflat sub ocupație militară străină, îngenuncheată și abandonată de  către toți decidenții aflați la conducerea țării, decidenți care uneori din prostie și neștiință, dar cel mai adesea mânați de interese personale, obscure și ascunse, folosesc astăzi acest proiect pentru legiferarea actului de trădare pe care-l săvârșesc de atâta vreme” (conform CERTITUDINEA, Comunicatul GPR nr. 32 „privind proiectul de lege care permite trupelor străine de pe teritoriul statului român să intervină împotriva populației civile, pe timp de pace”). Un semnal de alarmă pe această temă a lansat și CERTITUDINEA TV, la emisiunea  „Colocviile ARS VERBA” din data de 16.10.2024 (Titlul emisiunii: „Români, vi se mai pregătește ceva!”)…

Iată, așadar, prețul uriaș al intrării României în spațiul Shengen, care s-a consfițit în aceeași zi. Prezentăm un extras din briefingul de presă al purtătorului de cuvânt al Guvernului, în care proiectul respectiv e amintit „en passant”, parcă anume pentru a trece neobservat:

„…Punctez și două proiecte din domeniul apărării naționale, proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național, care abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spațiului aerian național, plecând de la sfera extinsă a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și a siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului. Actul normativ va extinde și reglementa măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord și pentru alte vehicule aeriene. Prin adoptarea acestui act normativ se va crea un nou cadru de cooperare și de coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației. Încerc să reinterpretez și eu acest text, care se află în nota de fundamentare a acestui proiect de lege. Pe scurt, este vorba de următorul lucru: aparatele de zbor fără pilot la bord vor beneficia de atenția și de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar și din perspectivă militară.
De asemenea, tot inițiat de Ministerul Apărării Naționale, Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român. Acesta urmărește crearea cadrului juridic care să permită desfășurarea unor misiuni și operații pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea și desfășurarea misiunilor și operațiilor pe timp de pace pe teritoriul național de către forțele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere și adoptare Parlamentului…”

Loading