Autor: DANIELA GÎFU

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 177

A plecat dintre noi, după o lungă suferință, cunoscutul teatrolog Zeno Fodor, nume emblematic al dramaturgiei românești, un mentor pentru generațiile viitoare. Cu o carieră ce s-a întins pe șapte decenii, a fost critic de teatru și traducător, ale cărui contribuții au modelat peisajul dramaturgic din România.

Destinul său s-a împletit cu istoria Teatrului Secuiesc din Târgu Mureş (actuala secţie maghiară a Teatrului Naţional) înfiinţat în anul 1946. Acolo s-a împrietenit cu câţiva excepţionali actori, deveniţi monştri sacri ai epocii, precum: Kovács György, Delly Ferenc, Kőszegi Margit şi mulţi alţii. De la ei, şi de la marele regizor Tompa Miklós, a învăţat ce înseamnă etica şi disciplina teatrală, respectul faţă de Teatru şi de spectatori.

A absolvit în 1958 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti secţia de teatrologie-filmologie, fiind repartizat la Teatrul de Stat din Oradea, unde și-a început activitatea profesională ca secretar literar, continuată, în 1962, la Teatrul Național Târgu Mureș.

Între oamenii de teatru, Zeno Fodor a fost şi rămâne emblema eruditului devotat, aşa cum Romulus Guga, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, a încarnat dramaturgul.

După un ocol profesional, la Teatrul de păpuşi din Târgu-Mureş (pe care l-a ridicat la rang de reper internațional), a revenit prin concurs ca director general la Teatrul Naţional Târgu-Mureş…

Timp de 20 de ani (1980-2000), Zeno Fodor a fost un pilon al educației teatrale, predând Istoria Teatrului Universal și Management Teatral. A împărtășit cunoștințele sale cu sute de studenți, inspirându-i să urmeze calea artei cu aceeași dedicație și pasiune.

A publicat aproximativ 2.000 de cronici şi studii teatrale şi cinematografice, a tradus aproximativ 50 de piese de teatru, multe dintre ele fiind montate la diverse teatre din ţară. Ne-a lăsat și un important volum „Teatrul românesc la Târgu-Mureş. 1962-2002”, volum care păstrează vie amintirea prietenilor săi din teatru.

Destinul maestrului se împleteşte cu istoria Teatrului din Târgu-Mureş. Ca o încununare a vieții sale dedicate acestei instituții, cu ocazia evenimentului aniversar 50 de ani de la înfiinţarea secţiei române a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş (10 noiembrie 1962) Zeno Fodor a publicat o colecţie de 50 de fragmente trăite pe viu, în culisele sau pe scena teatrului târgumureşean („50 de ani în 50 de secvenţe”, 2012).

Distincția cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de Ofițer (2004) a fost o recunoaștere a impactului său profund asupra teatrului românesc. Zeno Fodor rămâne o figură emblematică, un far călăuzitor în lumea teatrului și un exemplu de devotament și excelență artistică. Dumnezeu să-l odihnească!

Loading