Autor: Dr. Ioan Roșca

Articol apărut în revista CERTITUDINEA Nr. 86

Înţeleg motivele gestului de susţinere a doamnei Şoşoacă, apărut pe site-ul uzp.org.ro, riscat de cei vor să facă ceva pentru susţinerea curajului, înainte ca orice rezistenţă faţă de neo-tiranie să fie zdrobită nemilos.

Dar textul lor, în încercarea păstrării cumpătului (dar şi a demnităţii), are  aparenţa candorii.  Monstrul socializării orwelliene a năvălit debordant, după ce a ţesut temeinic plasa obedienţei şi orbirii. Cine nu e cu ei, intră sub cohorta de buldozere. A trecut vremea tatonărilor, încercărilor de lămurire. Cu alde Nicolski nu ai ce discuta. Miroase a Piteşti, de la Washington la Moscova. Nu se va mai tolera contrazicerea dogmelor cultivate de Ministerul Adevărului. Cine nu vrea să fie integrat în schema de domesticire mondială (ca să se descurce – ca o cîrpă prin care apa trece…), trebuie să îşi ascundă perspectiva (pînă cînd o va uita…), sau să se retragă în munţi, nu să se expună în „parlament” (scena oribilă dedicată diavoleştii farse „democratice”). Dar în munţi nu mai sînt ascunzători. Şi majoritatea prizonierilor decerebraţi, formaţi în ferma umană, va sări în apărarea stăpânilor (mai ales dacă primesc tain suficient, ca mercenari).

Nu o văd deci de loc bine pe doamna Şoşoacă. Nu o cunosc şi nu i-am urmărit metodic intervenţiile, încît să mă pot pronunţa privind ipoteza că activitatea ei ar fi cumva demagogică și că ne-am afla în faţa unui fel de Caţavencu feminin – aşa cum o descriu detractorii.  Dar, din modul în care e tratată, pot bănui că e un om curajos, de bună credinţă, care îşi face însă iluzii privind realitatea înconjurătoare/condiţia umană – naivitate care poate costa. Căci pe cei care o asaltează, îi cunosc binişor. Sînt maeştri în josnice, perfidie, şiretenie, manipulare. Aşa cum textul semnalat aminteşte, e vorba de cohorta banaliştilor care-şi cîştigă mizerabila pîine slujindu-şi fără crîcnire stăpînii (plătitori), ascunşi după cortine. Nici măcar nu le vine greu să ne intoxice cu imagini falsificatoare, căci viaţa arată altfel văzută din ochii lor de slugoi multilaterali (fexibilitatea permiţîndu-le să mute lumina Fanarului… după vremi).

Cum să suporte formularea frustă a unor adevăruri cineva care trăieşte din minciună? Cum să simpatizeze un laş pe curajosul care îi strică imaginea despre „compromisul lui onorabil”?  Cum să îndrăznească cineva să rupă vraja ritualului de pseudo-reprezentare, într-un legislativ care impune legi de interzicere a apărării intereselor româneşti, într-o administraţie colonială, care jefuieşte fără oprelişti, pentru părtaşii dinăuntru şi din afară? Sînt atît de siguri pe poziţia lor de napîrcă încastrată la vîrf încît îi spun celui care îşi respectă contractul cu alegătorii (spre deosebire de ei, care decid totul invers decît au mandat), că nu are ce căuta alături de ei. Ceea ce e destul de adevărat: se strică puritatea spurcăciunii. Numai falşii reprezentanţi ai poporului, cei puşi să conducă oile la staul/abator pot rămîne la cîrmă, acoperindu-ne cu vomă discursivă. Faceţi un referendum să vedeţi poziţia populaţiei faţă de măsurile opresive de tratare a virozelor şi veţi vedea legitimitatea poziţiei doamnei Şoşoacă. Dar nu asta este esenţa „democraţiei de lagăr” ce s-a instalat peste noi. Ci aceea de a ne aduce la acel unison (măcar în ascultare) care face fala experimentului nord-coreean. Totalitarismul s-a repliat, după 1990, în vederea actualului atac. Şi, avînd în vedere „omul nou” pe care l-a fabricat vieţuirea în maşinăria dezumanizantă, nu văd pe ce ne-am baza optimismul.    

De aceea, repet, o deplîng pe doamna Şoşoacă, dacă nu se dă – la timp – pe brazdă.

Nu se vor limita la insulte, calomnii, presiuni de eliminare din forul distrugerii naţionale.

Ci îi vor organiza un proces, ca vrăjitoare… care smulge oamenii din vraja amăgirii.

O vor arde cumva pe rug. Şi atunci „oamenii de bine” vor avea prilej să-şi descarce otrava/puroiul, urlîndu-şi bucuria că am mai scăpat de o piedică din calea Marelui Consens.

Ioan Roşca , 13 aprilie 2021

 2,153 total views,  2 views today