Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 91

Luni, 28 iunie 2021, la Studioul „Horia Bernea” al Muzeului Țăranului Român, a avut loc cea de-a șaptea ediție a Zilei Ziaristului Român, organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. În cadrul larg al acestei celebrări de breaslă s-au decernat premiile „Eminescu Ziaristul” și alte distincții importante acordate unor personalități din spațiul public românesc, care s-au remarcat prin activitatea și performanțele culturale, științifice sau civice. Evenimentul „Ziua Ziaristului Român” a fost punctat și susținut cu momente literar-muzicale (Sergiu Cioiu, Claudia Motea, Ștefan Aprodu, Doina Ghițescu, Taraful de fete „Florili-n crâng”).

Precizăm că organizația noastră – singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor din România – a ales această dată (28 iunie) ca fiind emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România, întrucât 28 Iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță. A fost ziua în care, practic, presa a fost arestată, Eminescu fiind, la momentul acela, cea mai puternică voce publică.

Această zi neagră a presei românești se suprapune nefericit cu o altă zi funestă a istoriei noastre: 28 iunie 1940, ziua în care s-a pus în aplicare Tratatul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), iar armata și administrația română au fost nevoite, sub amenințarea războiului, să se retragă dincoace de Prut.

Ediția de anul acesta a Zilei Ziaristului Român a avut o miză specială și ambițioasă, care s-ar putea numi, metaforic, „adunarea triburilor”. Altfel spus, o încercare de atenuare a rivalităților, animozităților și chiar a dezbinărilor existente între jurnaliștii români (determinate sau induse de interesele politice sau economice ale organismelor media din care fac parte), prin aducerea lor într-un context comun, neutru, care suspendă orice adversitate. A fost nu doar o tentativă, ci chiar o reușită, astfel că evenimentul a fost promovat public de toți cei care au primit distincția „Credință și loialitate”. Totul s-a desfășurat într-o nesperată atmosferă de armonie jurnalistică, greu de imaginat în condiții normale.

Singura notă discordantă a fost discursul lui Ion Cristoiu care, deși a primit distincția în cadrul unui eveniment legat nemijlocit de „Eminescu Ziaristul”, a spus că el îl preferă, ca ziarist, pe I.L. Caragiale, anvergura jurnalistică a lui Eminescu fiind redusă la aceea de ziarist conștiincios și serios. Alocuțiunea sa a avut vagi ecouri din textul lui Patapievici din 2002, intitulat „Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale”.

Instituțiile media care au avut reprezentanți onorați cu distincția „Credință și loialitate” au fost: TVR, Radio România, Trustul Intact, România Tv, DC News, Național (Tv și FM), Canal 33, ziarul Gândul, B1 Tv, Zeus Tv și revista UZP. Jurnaliștii cărora li s-a oferit această distincție au fost: Ion Cristoiu, Marius Tucă, Cozmin Gușă, Roxana Istudor, Claudius Dociu, Ovidiu Ioanițoaia, Sorin Roșca Stănescu, Ion Marinescu, Cătălin Cârnu, Adrian Soare, Alexandru Lancuzov, George Dobre, Costi Prună, Mădălina Corina Diaconu, Andi Vilara, Mihai Gâdea, Oana Zamfir, Răzvan Dumitrescu, Adrian Stoica, Sabrina Preda, Sergiu Cora, Adrian Ursu, Cristina Leorenț, Dana Constantinescu, Eugen Roibu, Cristian Dumitrașcu, Mădălina Ilinca, Gabriel Crăciun, Denise Rifai, Mihai Ghiță, Tudor Barbu, Silviu Mănăstire, Alexandra Spânu, Călin Mircea Popa, Denis Ciulinaru, Val Vâlcu, Roxana Neagu, Anca Murgoci, Liliana Ruse, Ioan Korpos, Victor Ciutacu, Luis Lazarus, Alexandru Răducanu, Lavinia Betea, Victor Roncea și Lavinia Șandru (care a fost și moderatoarea evenimentului, în prima parte).

Au urmat premiile „Eminescu Ziaristul”, care au fost acordate celor care s-au distins prin promovarea în spațiul public a operei și personalității lui Mihai Eminescu. Laureații acestui premiu au fost următorii: Prof. Univ. Pavel Țugui (care va împlini, anul acesta, 100 de ani), Acad. D.R. Popescu, profesorul Zenovie Cârlugea (Tg. Jiu), caricaturistul Nicolae Ioniță (Ploiești) și scriitorul Valentin Coșereanu. Decernarea Premiilor „Eminescu Ziaristul” a precedat cu doi ani Ziua Ziaristului Român, așadar anul acesta a fost cea de-a noua ediție. În cadrul evenimentului „Ziua Ziaristului Român” s-au mai acordat următoarele distincții:

„SEMPER FIDELIS” – profesorului și eminescologului Nae Georgescu, pentru devoțiunea și fidelitatea academică puse în slujba adevărului total privind viața și opera lui Mihai Eminescu. Lui I se datorează instituirea, în 2013, a premiilor „Eminescu Ziaristul”

„IN HONOREM MEMORIAE” – distincție postumă, acordată poetului român din Serbia, Ion Flora, pentru devotamentul necondiționat față de opera lui Mihai Eminescu și promovarea poeziei acestuia în limba sârbă, prin volumul bilingv „Opere alese”.

„NICOLAE DENSUȘIANU” – directorului Editurii Uranus, Dumitru Ioncică, pentru dăruirea și consecvența cu care publică opere de mare rezonanță și interes istoric pentru cunoașterea originii și identității poporului nostru, opere din păcate necunoscute sau eronat cunoscute în spațiul cultural românesc.

„LEGEA NEAMULUI” – scriitorului și jurnalistului Laurian Stănchescu, pentru inițiativele civice dedicate reperelor istorice ale neamului românesc, repere care, prin demersurile sale insistente și consecvente, au devenit legi ale statului român

„GRĂDINA MAICII DOMNULUI” – distincție acordată scriitoarei Mădălina Fărcaș, pentru sensibilitatea și determinarea patriotică profundă față de neamul românesc, manifestate în cartea sa „Copila Legilor Belagine”, scrisă împreună cu Laurian Stănchescu și publicată la Editura UZP.

„ROMÂN UNIVERSAL” – medicului Vasile Bodnar din Săpânța, pentru performanțele vindecătoare, naționale și internaționale, obținute prin dezvoltarea științifică a resurselor, tehnicilor și metodelor tradiționale românești.

Miron Manega în mijlocul tarafului „Florili-n crâng”

S-au acordat, de asemenea, și trei premii speciale, intitulate „STRAJA RĂDĂCINII”, următorilor:

– Părintelui Teoctist Moldovanu, starețul mănăstirii Plăviceni, pentru credința și dârzenia cu care apără memoria lui Mihai Viteazu, în sfântul lăcaș cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail” din județul Teleorman.

– Lui Giani Mircea Florescu, președintele Asociación Socio-Cultural Romanați din El Ejido, Andalucia, Spania, pentru activitatea programatică intensă de susținere a românismul în spațiul iberic, prin programul  „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“, în Centrul cultural din El Ejido, pe care l-a intitulat „La Tierra Tracia”.

– Tarafului de fete „Florili-n crâng”, coordonat de profesorul Cristian Mihăescu, pentru devoțiunea cu care cultivă muzica tradițională românească, într-o lume atât de poluată muzical și moral. Cele cinci fete au avut și două momente de prestație muzicală care i-au uimit și încîntat pe cei prezenți în sală

 1,483 total views,  2 views today