Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 91

Românii din Spania, Iordania, Kazahstan, Italia, Serbia, Maroc, Franța și România, într-un maratón tv dedicat iei

Joi, 24 Iunie 2021, la Centro Cultural „La Tierra Tracia” din El Ejido, Spania, a avut loc cea mai amplă și mai unitară (cel puțin din 2015 încoace) celebrare a Zilei Internaționale a Iei, organizată de Asociación Socio-Cultural „Romanați” din Spania, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. A fost un maratón online, transmis integral în direct, timp de 4 ore, de FRP-TV, postul tv al Federației Românilor de Pretutindeni. Moderatorii evenimentului au fost subsemnata Geanina Abul Haija (de la Asociația Iordaniano-Română Pentru Cultură – AIRC din Amman, Iordania) și Mircea G. Florescu (președintele Asociación Socio-Cultural „Romanați”, Spania). Oameni de cultură, artiști, reprezentanți ai mediului asociativ din țară și diaspora s-au alăturat acestei inițiative. Prezentăm în continuare numele lor.

În prima parte a transmisiei au intrat în direct: Carmen Elena Nastasă (Director la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț) Valeru Ciurea (consultant artistic la Centrul Județean  de Cultură și Artă Olt), Cătălina Bogoi (Președintele Asociației de Parteneriat Marocano-Române), Nicolae Plushkis (Societatea Culturală Româna Dacia din Kazastan), Monica Irimia (Președintele Asociației Europene TraciaLand Italia), Nicoleta Talpă (scriitoare, Spania), Florin Teodorescu (profesor coregraf, București)

În a doua parte s-au alăturat: Bogdan Gavril si Nicoleta Bran (Asociația Românilor din Cantabria – ARUCAN, Spania), Nicolae Dina (activist civic și politician activ în Diaspora, Madrid), Zavișa Jurj (Președintele Asociației pentru cultura Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”), Ion Crețeanu (rapsod popular, desemnat de două ori „Tezaur Uman Viu”), Gabriela Stan (Președintele Federației Asociațiilor Românești din Andalucia, Spania), Adriana Dămureanu (activistă civică și iubitoare a patrimoniului, Craiova), Larissa Apostolache, instrumentistă medievalistă din Madrid), Raluca Prelipceanu (profesor și eseist, doctor în migrație al Universității Sorbona, Franța), Miron Manega (director editorial al revistei CERTITUDINEA, membru în consiliul director și purtător de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România).

Transmisia în direct a fost ilustrată cu numeroase filme video realizate de către Valeru Ciurea, AmRadioTv. Imaginile vizionate fac parte din Expoziția de Fotografie Etnografică OLTUL ETNOGRAFIC  (AmRadioTv și Clubul fotografic Alutus Slatina) prezentată în aceste zile festive la Centro Cultural „La Tierra Tracia”, El Ejido, Spania, alături de multe obiecte tradiționale.

Micuța vedetă Emilia Nenakhova din Kazahstan,
interpreta piesei „Cântă cucu-n Bucovina”

O secvență memorabilă a fost cea prezentată de Societatea Culturală Româna „Dacia” din Kazastan, respectiv un moment artistic în care două fete și un bărbat au cântat pe scenă cunoscuta piesă românească „Cântă cucu-n Bucovina”. Subtextul mesajului este acela că un doar în Bucovina cântă cucul, ci peste tot unde sunt români. Chiar și în Kazahstan!

Acești oameni minunați poartă atât IA (femeile), cît și cămașa bărbătească, croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Păstrează portul în zile de sărbătoare (cum a fost aceasta) și susțin valorile și tradițiile românesti transmit mai departe copiilor lor oriunde trăiesc: Spania, Kazahstan, Italia, Serbia , Maroc, Franța. Un gând deosebit către frații românii din Serbia și din toată Diaspora Istorică, care sunt cetâțeni ai altor state dar vorbesc românește in grai și poartă cu mândrie straiul tradițional.

Reamintim că ia este cămașă tradițională românească de sărbătoare, pe care o poartă numai femeile și e confecționată din pânză albă de in, bumbac sau borangic, împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, ca și la încheieturile mâinilor. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Ziua Internațională a Iei este sărbătorită în fiecare an, pe 24 iunie, o dată cu sărbătoarea de Sânziene și cea a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cel care a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a Iei” a fost, în 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, ca urmare a eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite.

Mulțumim tuturor invitaților, ca și celor care au urmărit emisiunea în direct și ne-au trimis mesaje de încurajare.

GEANINA ABUL-HAIJA

(Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură – AIRC, Iordania)

Loading