Autor: NAGY ATTILA-MIHAI

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 125

Sepsi OSK din Sf. Gheorghe, în campionatul românesc de fotbal, a învins la ei acasă pe FC Argeș cu 5-0. Bucuria a fost mare în presa maghiară. O astfel de victorie are conotația rivalității maghiaro-română, în sensul că ungurii/secuii i-au învins pe români. Dovadă, un articol din săptămânalul budapestan mandiner.hu, în care cei de la Sepsi OSK sunt numiți ba „echipa maghiară”, ba „echipa secuiască”.

La asemenea afirmații, am o singură întrebare: ce fel de mesaj e trimis majorității, românilor? Mesajul nevoii de dominație maghiară! Dar, ceea ce este mai important, și mesajul izolaționalismului. Adică o echipa care face parte din campionatul românesc este numită maghiară sau secuiască, izoland-o de comunitatea din care face parte. Iar problema nu e că secuii o simt a lor pe plan subiectiv, ci sentimentul cu care este incarcată această subiectivitate. Iar sentimentul este cel al izolării, al refuzului față de români.

În schimb, la români, am observat altceva: odată, când echipa de fotbal a Ungariei, în Liga Națiunilor, i-a bătut pe nemți și englezi, am văzut mulți români care s-au bucurat de succesul Ungariei. Acești români nu s-au izolat printr-un sentiment de invidie.

Din păcate, retorică naționalistă, izolaționistă, a lui Orbán Viktor da rezultate. Secuii și maghiarii din Ardeal se izolează tot mai mult față de românii majoritari. Nu degeaba scria Die Welt din Germania că Orbán Viktor izolează minoritatea maghiară.

Un corp izolat într-o țară înseamnă dezmembrarea acelei țări. În contextul războiului ruso-ucrainean, din cauza prieteniei lui Orbán Viktor cu Putin, acest corp izolat, maghiarimea/secuimea, poate servi intereselor dușmănoase ale Rusiei împotriva României. În acest context, popularitatea unei echipe de fotbal din România, care e considerată maghiară sau secuiască, poate să servească, prin propagandă sportivă, interesului Ungariei, în spatele căreia se află interesul Rusiei. Iar interesul este acela de a slabi România printr-un corp dezmembrat în țară, inițiind un proces de dizolvare ale României. Aici este legătură între Sepsi OSK și Putin!

 898 total views,  2 views today