Autor: MIRON MANEGA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 171

MOTO:

„Şi când propria ta viaţă singur n-o ştii pe de rost,
O să-şi bată alţii capul s-o pătrunză cum a fost?
Poate vrun pedant cu ochii cei verzui, peste un veac,
Printre tomuri brăcuite aşezat şi el, un brac,
Aticismul limbii tale o să-l pună la cântari,
Colbul ridicat din carte-ţi l-o sufla din ochelari
Şi te-o strânge-n două şiruri, aşezându-te la coadă,
În vro notă prizărită sub o pagină neroadă.

Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi, orice-ai spune,
Peste toate o lopată de ţărână se depune.
Mâna care-au dorit sceptrul universului şi gânduri
Ce-au cuprins tot universul încap bine-n
patru  scânduri […].

Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare…
Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.
Ba să vezi… posteritatea este încă şi mai dreaptă”…

(MIHAI EMINESCU, Scrisoarea I)

Și iată cât de dreaptă e posteritatea cu memoria lui Mihai Eminescu! Joi, 5 septembrie 2024, Eminescu a fost expulzat literalmente din sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, al cărei simbol era! E vorba de două busturi și un basorelief cu portretul său, care vegheaseră până atunci, simbolic, demnitatea profesiei de jurnalist, pe care el a reprezentat-o și o va reprezenta atâta timp cât va exista presă în România. Au fost ridicate sub amenințarea că, dacă nu sunt luate de acolo, vor fi sparte. Unul dintre aceste busturi se află acum la Palatul Brătianu (care l-a primit cu bucurie) iar celelalte două lucrări sunt găzduite de studioul din Iași al televiziunii TeleMoldova Plus.

Actuala conducere a UZPR nu realizează, probabil, amploarea sacrilegiului comis, care reprezintă o uriașă ofensă pentru comunitatea tuturor ziariștilor și a întregului popor român. Reamintesc acestei conduceri și tuturor colegilor care au uitat că, pe 2 iulie 2020, apărea pe site-ul UZPR un text cu titlul „De ce 28 Iunie? De ce Eminescu?” (este încă acolo, am verificat), din care reiau câteva extrase:

„În 2014, data de 28 Iunie a fost declarată, pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din  RomâniaZiua Ziaristului Român […].

Reamintim că încă de atunci, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a demarat acțiunea unui proiect de lege care să consacre această dată (28 iunie) ca zi reprezentativă a întregii bresle jurnalistice din țară și din toate locurile de pe pământ unde există ziariști români […].

Argumente pentru data de 28 iunie

  1. Eminescu nu a fost doar poet şi gânditor, ci şi un mare jurnalist român (cel mai mare) şi, în această calitate, primul analist economic şi politic din istoria României.
  2. „Diagnosticele”, avertismentele, analizele şi soluţiile exprimate în textele sale apărute în presa vremii (începând cu „Echilibrul”, „Să facem un Congres” şi „În Unire e tăria”, publicate în ziarul FEDERAŢIUNEA de la Pesta, în 1870, şi terminând cu avalanşa de articole de la TIMPUL) sunt bazate pe o profundă cunoaştere a realităţilor româneşti, a istoriei şi a contextului european al timpului său.
  3. Aproape toate analizele sale sociologice, antropologice, istorice, economice şi politice sunt valabile şi astăzi. Citindu-le, ai senzaţia halucinantă că sunt scrise aici şi acum. L-am ales, aşadar, pe Mihai Eminescu drept reper absolut al jurnalisticii naţionale, el fiind, aşa cum l-a numit Constantin Noica, „omul deplin al culturii române” […].
  4. Alegerea, ca reper de acţiune şi moralitate profesională, a jurnalistului Mihai Eminescu, asociată cu instituirea zilei de 28 iunie ca zi reprezentativă a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, sunt, credem noi, forme explicite şi simbolice de expresie a angajamentului civic şi moral al presei, în direcţia recuperării şi reafirmării demnităţii noastre naţionale de popor european. Numele lui Mihai Eminescu şi data de 28 iunie 1883 au, cel puțin pentru UZPR, semnificaţia unui clopot tras în dungă în momentele de restrişte şi pericol naţional.

Precizăm, de asemenea, că recursul la modelul jurnalistic Eminescu este un recurs la moralitatea şi valorile creative ale jurnalisticii în esenţa ei. Şi nu urmărim exploatarea în folos propriu a prestigiului uriaş al modelului, ci încercăm să ne raportăm la el, slujindu-l după puterile şi resursele noastre de conştiinţă. Slujindu-l pe el, ne slujim, de fapt, pe noi […]. 

E greu să nu te sufoci de indignare când vezi că, de șapte ani, Eminescu este respins de forul legislativ al României! Care nu e alcătuit numai din UDMR, ci și din PSD, PNL, USR, PMP, minorități etc. UDMR-ul este, eventual, dirijorul ceardașului parlamentar, pe care toți îl dansează, probabil contra cost, indiferent de ce natură e costul. O conjurație abjectă împotriva spiritului tutelar al națiunii române…

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România nu a renunțat însă la acest angajament de credință. Opoziția cvasiunanimă împotriva proiectului ne indică limpede că Eminescu este persona non grata exact acolo unde ar trebui să fie sistem de referință.

Ultima frază, care era adresată de UZPR politicienilor, atunci când președinte al Uniunii era Doru Dinu Glăvan, vizează acum, direct și nemijlocit, chiar Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Unde Eminescu este mult mai mult decât persona non grata. E cel mai fioros dușman și ținta unei uri de-a dreptul patologice.

N-am crezut până acum că sentimentul de ură poate fi mai puternic decât sănătoasa ipocrizie. Acum cred…

Ultima umbra a lui Eminescu la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a rămas bustul lui Doru Dinu Glăvan. Nu știu pentru cât timp…

Stimați colegi din UZPR, care ați votat actuala conducere, aveți oglindă în baie? Ce vedeți dimineața, când vă uitați în ea?

 923 total views,  31 views today