Autor: MIRON MANEGA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 166

EXCELENȚELE VOASTRE,

autorități, diplomați, ziariști, fețe bisericești și oaspeți de suflet

Vă mulțumim că sunteți aici, validând astfel importanța unui eveniment pe care noi îl declarăm istoric. În același timp, vă felicităm. Nu e puțin, într-o viață de om, să fii martor la un asemenea eveniment: centenarul unei organizații emblematice pentru istoria și destinul presei. În România, dar și în lume.

Mass-media este în pericol să-și piardă menirea axiologică și sensul proxim, respectiv acela de istoric al clipei și acela de câine de pază: nu numai al democrației în general, ci și al ființei noastre naționale.

Așa cum a spus și dl. președinte Doru Dinu Glăvan, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este prima asociație a breslei jurnaliștilor constituită în România reîntregită, devenind astfel, ea însăși, purtătoare de sens al reîntregirii, sens pe care încă nu l-a abandonat.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România nu este un ONG de buzunar care-și justifică existența prin serbări școlare, mondene sau de circumstanță. Este o organizație puternică și puternic implicată în viața societății din care face parte. Este un ferment viu al acestei societăți.

Suntem, în același timp, păstrători și promotori ai sistemului de valori identitare, singurele care ne pot recomanda ca europeni, iar momentul aniversar la care participați – Gala Centenarului UZPR – este o gală a românismului european în presă.

Un popor fără valori specifice, identitare, este ca o broască țestoasă fără carapace. Pentru că nu mai este o broască țestoasă, dar nici altceva nu este. Iar o nouă identitate nu se construiește într-o generație, două, trei sau patru…

Pe de altă parte, este neproductiv și riscant să abandonezi ceea ce ai, pentru ceva ce s-ar putea să ai. Doar dialogul între valori poate genera armonizare la nivel european (și mondial), în niciun caz excluderea unora în favoarea altora.

Aceasta este platforma axiologică pe care se situează Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, ca parte activă a societății civile și ca legatar istoric al datoriilor morale lăsate de înaintașii noștri jurnaliști, constituiți, la 11 ianuarie 1919, în prima uniune de breaslă din România reîntregită. Nici nu ne putem permite să facem altfel căci, vorba lui Eminescu, reperul și simbolul tutelar al UZPR, „suntem români și punctum”!

(Discurs rostit la Gala Centenarului UZPR de la Sala de Concerte a Radiodifuziunii Române, la 26 septembrie 2019)

 3,468 total views,  2 views today