Ieri, 28 iunie, la sala AGIR din București, a avut loc cea de-a noua ediție a Zilei Ziaristului Român, celebrată de UZPR începând din 2014, la inițiativa lui Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii (2012-2021). Cu această ocazie s-au decernat „Premiile Eminescu Ziaristul”, pe care UZPR le acordă începând din 2013, tot la inițiativa lui Doru Dinu Glăvan. Evenimentul a debutat cu „Imnul Jurnalistului” (muzica Mihai Napu, versuri Miron Manega), urmat de cuvântul de deschidere al președintelui interimar Sorin Stanciu. Rolul de amfitrion a fost preluat apoi de Lavinia Șandru, membră UZPR, secondată de Sorin Stanciu, care a înmânat „darurile” (diplomele) laureaților.
Premiile au fost departajate în două serii. Prima a fost cea în care, așa cum scrie pe site-ul UZPR, „a fost răsplătită activitatea jurnalistică a unor colegi de breaslă care s-au remarcat prin vocație, constanță și dăruire pentru profesie. Au urcat pe scenă, rând pe rând, pentru a-și primi premiile, Alina Florescu – Kanal D, Adrian Artene – Gândul, Bogdan Comaroni – Ziua News, Alexandru Răducanu – Canal 33, Anca Mazilu – TVR 1, Mădălin Ionescu – Metropola Tv, Val Vâlcu – DCNews, Mirel Curea – Evenimentul Zilei, Flavia Voinea – București FM, Tudor Barbu – Tvr 3, Adrian Ursu – Antena 3, Denis Ciulinaru – Național FM, Nicoleta Popa – Centrul Național Media, Marius Ghilezan – România Liberă, Andrei Păunescu, Claudiu Popa – EuroNews România, Lavinia Șandru – Canal 33 și Impact.ro, Dumitru Constantin – Top Business”.
A doua serie a fost cea prezentată de Miron Manega (vicepreședinte interimar al UZPR), în care au fost onorate personalități ce s-au remarcat prin cercetarea, promovarea și menținerea actualității lui Eminescu în spațiul public: Dan Toma Dulciu, Mihai Costin, prof. univ. Florin Cristian Gheorghe și, in memoriam, prof. univ. Tiberiu Spircu.
„Responsabil” cu laudatio pentru aceștia din urmă a fost Miron Manega, care a început cu „absentul-prezent” DAN TOMA DULCIU:
„Este unul dintre cei mai „năzdrăvani” iscoditori ai vieții și operei lui Mihai Eminescu. Personal, îi datorez multe din performanțele mele jurnalistice. A descoperit și publicat aspecte documentare, practic invizibile pentru biografii specializați (de pildă, rapoartele diplomatice despre Eminescu, din iunie 1883, ale lui Eugen Schuyler, consulul american la București, cu care Eminescu voia să se întâlnească în fatidica zi de 28 iunie). Tot el, împreună cu Ion C. Rogojanu, în 2009, mi-au pus la dispoziție primul film documentar despre Eminescu (realizat în 1914), pe care eu l-am postat pe youtube și a devenit viral. DAN TOMA DULCIU, prin indicațiile documentare, a stat la baza investigației făcute de subsemnatul în legătură cu existența unui cont Eminescu, cont ajuns acum, prin capitalizare, la incredibbila sumă de 3 milioane de euro. Tot DAN TOMA DULCIU este cel care a recuperat biografia fotografului ceh Jan Tomas, cel care a avut privilegiul istoric de a face la Praga, în 1869, cea mai cunoscută fotografie a lui Eminescu. DAN TOMA DULCIU este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și unul dintre cei mai activi promotori ai personalității lui Mihai Eminescu. Chiar dacă nu este prezent aici, la Ziua Ziaristului Român (se află la Viena, unde celebrează aceeași zi, împreună cu marele compozitor Eugen Doga și d-na ambasador Iuliana Gorea Costin, colega noastră), facem, și în lipsă, recunoașterea ce i se cuvine. Se acordă, așadar, D-lui DAN TOMA DULCIU, pentru munca asiduă de căutare, cercetare și recuperare a documentelor necunoscute privind viața și opera lui MIHAI EMINESCU, Premiul Eminescu Ziaristul”.
A urmat premierea lui MIHAI COSTIN, președintele Grupării Colecționarilor de Medalii Eminesciene din cadrul Societății Numismatice Române, grupare înființată în anul 2000.
„De atunci şi până astăzi, colecţionari din Capitală şi din alte localităţi din ţară – a spus Manega – au expus, mai întâi în holul sălii de spectacole a Cercului Militar Naţional, apoi în Sala de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” din Palatul Parlamentului, cu ocazia zilelor de 15 ianuarie şi 15 iunie, medalii, plachete, insigne şi alte materiale dedicate marelui poet și jurnalist Mihai Eminescu. Pentru fiecare eveniment s-au realizat medalii, plachete sau insigne. Se acordă, așadar, D-lui MIHAI COSTIN, pentru activitatea consecventă de rememorare și comemorare medalistică anuală a personalității lui MIHAI EMINESCU, începând din anul 2000 și până astăzi, Premiul Eminescu Ziaristul”.
O premiere insolită a fost cea acordată unor matematicieni: „Dl. profesor universitar FLORIN CRISTIAN GHEORGHE este un universitar… matematician, specializat în statistică și calcul probabilistic. A fost cercetator principal la Centrul de Statistica Matematică din cadrul Institutului de Matematică al Academiei Române și este autor a peste 110 lucrări științifice de specialitate pe care le-a prezentat la congrese din țară și din străinatate (Grecia, Bania Luka, Oslo, Londra, Honolulu, etc). Este membru al Societății Internaționale de Calcul al Probabilităților și Statistică Matematică Bernoulli şi al Societății Internaționale de Biometrie. Și totuși, ceea ce-l recomandă în contextul de față nu este, evident, matematica, ci rezultatul investigațiilor sale în privința biografiei lui Eminescu și a contextului istoric al vremii. Împreună cu un alt matematician de marcă, profesorul universitar Tiberiu Spircu – care, din nefericire, nu mai este printre noi – studiind, la Arhivele Naționale, aceleași documente peste care trecuseră și alții, a descoperit lucruri noi și tulburătoare, care ar impune rescrierea biografiei lui Eminescu. Publicarea acestor documente s-a făcut în revista „Cugetarea Europeană”, publicație a Asociației Europene a Cadrelor Didactice, filiala România, al cărei președinte este, dar și pe site-ul UZPR și pe platformele conexe. Pentru devotamentul științific față de personalitatea lui MIHAI EMINESCU, precum și pentru activitatea de revizuire a informațiilor care vizează imaginea marelui nostru poet și jurnalist în posteritate, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România îi acordă Premiul Eminescu Ziaristul […]. Același premiu, dar in memoriam, se acordă profesorului universitar TIBERIU SPIRCU, partenerul de cercetare absent al d-lui Florin Cristian Gheorghe”…
Miron Manega a oferit, în final, cea mai importantă distincție a celei de-a noua ediții a Premiilor „Eminescu Ziaristul”, distincție propusă, de altfel, chiar de el. După ce a făcut o scurtă evocare a inițiatorului acestor premii, Manega a adăugat, încheind ceremonialul oficial, următoarele: „Și, în sfârșit, cea mai importantă distincție acordată la această ediție… După modelul premiului „Eminescu Ziaristul” acordat, în 2020, chiar lui Mihai Eminescu – a fost singurul premiu pe care marele nostru poet, gânditor, politolog și jurnalist l-a primit vreodată în timpul vieții și chiar în timpul eternității sale – se acordă, in memoriam, lui DORU DINU GLĂVAN, președinte – în perioada 2012-2021 – al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Diploma de onoare «Ziua Ziaristului Român», pentru devotamentul total și necondiționat de recuperare și impunere a personalității de JURNALIST a lui Mihai Eminescu, în conștiința contemporană, și pentru eforturile sale de consacrare legislativă a datei de 28 iunie ca ZI A ZIARISTULUI ROMÂN, proiect al cărui inițiator și promotor a fost”.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic oferit de pianistul Alexandru Burcă și soprana Ana Stănescu, de la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, și cu un recital musical susținut de Andrei Păunescu.
CERTITUDINEA
3,160 total views, 4 views today
Cu o componenta fiduciara -conditia de streasina irefutabila e salvatoare pentru multi membrii ai UZPR, dar chiar si in aceste conditii e bine ca Romania are o structura profesional-sindicala care pulseaza si tine in viata Presa Romaneasca, a carei jertfa si Martirul acesteia dau valoare incontestabila si UZPR si (teoretic) membrilor ei.
Mizeria si pestilenta cotidiana continua a fi -la crapatul zorilor, carata si depusa de presa romaneasca cu demnitate si obstinatie -de catre unuii din jurnalisti cu convingerea ca ei muncesc (evident, irefutabil!) pentru viitor de aceea, salut aceasta festivitate si laureatii din chenarul acesteia!
Felicitari speciale lui Miron manega si ”fițuicii” pe care iata, într-un parteneriat al culpei si derizoriului cu institutiile statului, UZPR a ”uitat” sa-i premieze!