Autor: LAURIAN STĂNCHESCU

Așa cum se știe, în perioada 9-12 septembrie 2021, în Apuseni s-a desfășurat, conform unui ceremonial devenit tradiție, Marşul Naţional „Avram Iancu”, inițiat și susținut, începând din 2011, de poetul și jurnalistul Laurian Stănchescu, membru UZPR și inițiator al al Legii 230/2016 privind declararea lui Avram Iancu „Erou al Națiunii Române”. Ediția de anul acesta (a XI-a) a avut loc sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Punctul culminant al marșului, ceremonia de la Țebea (12 septembrie) a adunat la mormântul lui Avram Iancu o mare mulțime de moți, oameni de cultură și preoți veniți din toată țara și, bineînțeles, oameni politici. S-a întâmplat însă un fapt fără recedent: lui Laurian Stănchescu, omul cu cea mai mare legitimitate să ia cuvântul (fără el această sărbătoare n-ar fi putut exista!), i s-a interzis accesul la microfon! Mai exact, la un ordin tacit al prefectului de Hunedoara, Călin Petru Marian, microfonul s-a făcut nevăzut, astfel că, atunci când Laurian Stănchescu a ajuns în față, n-a mai avut la ce vorbi. Din fericire, George Simion și delegația de la AUR, care aveau și ei o stație, l-au invitat să vorbească de la microfonul lor. (M.M.)

Laurian Stănchescu ținând în mână crucea care a stat pe pieptul lui Avram Iancu în timpul priveghiului de la moartea sa (10-13 septembrie 1872). După înmormântare, crucifixul (cioplit în 1836) a trecut din moț în moț până în zilele noastre, când a ajuns la părintele Birău din Apuseni. La unul din marșurile Avram Iancu, acesta i-a dat-o s-o țină, ca pe o ștafetă sfântă, și lui Laurian Stănchescu.

Țebea a devenit închisoare politică, iar sacrul mormânt al Crăișorului a devenit temniță…. păzită de gardieni politici… !

Memoria lui Avram Iancu a fost umilită, batjocorită și profanată la Țebea de către Prefectura Hunedoara! Nu cred că domnul Președinte Klaus Iohannis a dat un asemenea ordin antiromânesc… de executare postumă a Martirului și Eroului Națiunii Române, așa cum au lăsat să se înțeleagă liliecii preistorici ai Prefecturii, asasini ai spiritului lui Avram Iancu, Titanul mitic al cultului luminat național… !

Crăișorul a luptat și a murit pentru drepturile și libertatea nației sale. S-a stins însingurat și părăsit pe prispa unui brutar, cu ochii deschiși la cer. Așa a fost găsit…!

M-am luptat cinci ani în Parlament să poată fi declarat Martir și Erou al Națiunii Române. Dar tâlhăria de Țebea, de ziua tragică a stingerii sale, a fost o crimă care nu poate fi prescrisă niciodată!… Eu îi chem pe acești delincvenți și jefuitori ai istoriei naționale la un proces public și sub rigorile legii românești, pentru a fi judecați ca pluton de execuție a ființei naționale!

Avram Iancu este, singur, cât o întreagă istorie de antichitate. Este Biserica laică a Golgotei noastre, este crucifixul spiritual și moral al Națiunii sale iubite!

Laurian Stănchescu

scriitor și jurnalist,

autorul proiectului Avram Iancu,

devenit Decret Prezidențial!

 1,663 total views,  2 views today