La venerabila vârstă de 96 de ani (împliniți la 18 aprile a.c.), inima celui care a fost DUMITRU POPESCU, supranumit în cercul apropiaților „Dumnezeu”, a încetat să mai bată. Publicist conștient de valoarea și puterea cuvântului scris, în perioada 1965 – 1968 a pus bazele noii școli de gazetărie, puternic distanțată de constrângerile de gândire ale epocii, formând o generație de profesioniști – pe domenii de specialitate – în redacția ziarului numărul unu al vremurilor respective.

Prin scrisul său marcat de reflecții pe marginea dilemelor existențiale, care nu își pierd niciodată actualitatea, prin măiestria de a concepe și a practica gazetăria, DUMITRU POPESCU a încercat să dărâme cazematele dogmatismului ce păreau, în acele momente, inexpugnabile. Mărturie rămân paginile de ziar și cărțile sale, pe care a năzuit și a reușit să le reediteze în ultimii ani de viață, prin generozitatea Editurii Hofman, operă literară concentrată în 42 de volume, dintre  care amintim: proză (romanul „Pumnul și palma”), eseistică („Biletul la control!”, „Ieșirea din labirint”) interviu („Am fost și eu cioplitor de himere”), memorialistică („Elefanții de porțelan”, „Cronos autodevorându-se”, „Panorama răsturnată a mirajului politic”), poezie („Ieslea minotaurului”), lucrări care, dincolo de luminile și umbrele carierei  sale de scriitor și de om politic, sunt de natură să creioneze repere de neignorat ale literaturii si istoriei române din ultimele șase decenii.

      În eseul „Între îngeri și demoni” din cartea pe care a iubit-o cel mai mult, „Ieșirea din Labirint”, republicată cu numai două luni în urmă, DUMITRU POPESCU notează: savoarea existenței stă în necontenita trântă cu destinul”. Autorul nu a fost ocolit de încercări. Le-a înfruntat cu stoicism, le-a făcut față cu demnitate. Odihnească-se în pace!

 2,568 total views,  4 views today