Articol apărut î CERTITUDINEA Nr. 111

A apărut de curând, în mass-media, o știre ciudată: Firma EXXON (numele complet ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited) a vândut, către ROMGAZ, al cărui acționar majoritar este statul român, o licență de explotare a gazelor naturale din Marea Neagră. Statul roman, prin ROMGAZ, s-a angajat să plătească peste un miliard de dolari pentru această licență.

O afacere bună, în sine, numai că, în 2008, licență respectivă fusese acordată GRATIS, de către statul român, necunoscutei firme Sterling Resources (dacă celor care au auzit de șmecheria Gabriel Resources li se pare o asemănare fonetică, îndrăznesc să cred că nu este doar fonetică – comentează „răutăcios” Ziarul Unirea) care, în 2012, a vândut-o firmei Exxon pentru 39 milioane de dolari.

Potrivit Mediafax, actuala „achiziție” este considerată cea mai mare tranzacție din ultimii ani în materie de energie. Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Romgaz din data de 28.04.2022, finalizarea tranzacției fiind condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni. „Semnarea contractului va fi urmată de demersurile legate de finalizarea tranzacției, moment după care, împreună cu viitorul partener, o să realizăm formalitățile necesare și utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producție de gaze naturale să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027”, a declarat Aristotel Jude, Directorul General al Romgaz.

Este într-adevăr, afacerea a secolului! Dar nu pentru România, ci pentru Exxon, care s-a retras din afacere, probabil din cauza războiului, câștigând însă peste un milliard de dolari fără să miște un deget, căci nu făcuse nici o investiție efectivă pentru explotarea gazelor naturale din Marea Neagră. A vândut României (cu 1.060.000.000 USD) doar licența ca atare, adică o bucată de hârtie. Care oferă totuși posibilitatea unor drepturi viitoare. Cât de „viitoare” vor fi (dacă vor mai fi) aceste câștiguri – depinde de durata războiului.

Surse: rostonline.ro, ziarulunirea.ro, economie.hotnews.ro, catavencii.ro, mediafax.ro

 2,361 total views,  2 views today