Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 122

Profesorul CONSTANTIN GIURGINCA (stânga, sus) primind, din partea Colegiului Militar „Dimitrie Cantemir” (prin profesoara Mihaela Lambru), o diplomă de excelență. În dreapta este fotografia lui Marin Sorescu de pe vremea când era cadet

Sâmbătă, 1 octombrie, în sala de festivități a Colegiului Militar Național „Dimitrie Cantemir” din Breaza, a avut loc celebrarea a 70 de ani de la înființarea cenaclului „Marin Sorescu”, chiar de către Marin Sorescu, la vremea aceea elev al Liceului Militar. Conducerea cenaclului a fost preluată de profesorul Constantin 7 Giurginca, în 1974, iar după 1990 acesta a dat cenaclului numele fondatorului (Marin Sorescu).

Invitat de onoare al evenimentului a fost generalul Valeriu Benea, coleg de promoție și de cenaclu cu Marin Sorescu. Cuvântul de deschidere l-a rostit eleva Maria Sava (elev caporal), actual președinte al cenaclului, și profesoara Mihaela Lambru, coordonatorul instituțional al acestuia, care i-a oferit profesorului Giurginca o diploma de excelență din partea colegiului.

Au vorbit apoi, pe rând, profesorul Giurginca (președinte onorific pe viață al cenaclului), generalul Benea, care l-a evocat pe Marin Sorescu, și președinții succesivi ai cenaclului, din 1974 încoace. Festivitatea a fost pigmentată cu momente muzicale, susținute de foști membri ai cenaclului. Înainte de începerea propriu zisă a cenaclului festiv, membrii actuali și-au scos gradele de pe umeri, „ritual” care se practică, de altfel, la toate ședințele de cenaclu, începând din 2012, la ințiativa Florinei Iliosu (elev plutonier adjutant la vremea aceea, actualmente maior), președintele de atunci al cenaclului.

Un alt fapt interesant, relatat de profesorul Constantin 7 Giurginca în cuvântul său, a fost „protocolul” de „ungere” a noului președinte, anume turnarea unei găleți cu apă în cap. De menționat este și faptul că fiecare nou președinte este ales de președintele anterior, înainte de a părăsi colegiul. Excepție a făcut primul președinte al cenaclului (Miron Manega) care a fost numit direct de profesorul Giurginca.

Celebrarea celor 70 de ani de existență a cenaclului „Marin Sorescu” a durat mai bine de trei ore, timp în care, încă o dată, „s-a cătrănit odgonul” care leagă tradiția de viitor… Viitorul românesc al cadeților de la Colegiului Militar Național „Dimitrie Cantemir”!

CERTITUDINEA

Tomnambul

(poem rebel-melancolic de RADU CRISTIAN CONSTANTIN, membru al cenaclului „Marin Sorescu” la începutul anilor ’80. Pentru că va împlini, la 17 octombrie, 58 de ani, îi facem cadou debutul în CERTITUDINEA)

RADU CRISTIAN CONSTANTIN (dreapta), alături de MIRON MANEGA, primul președinte al Cenaclului „Marin Sorescu”

Eu beau în parc. Mă uit, așa… la vrăbii.

Eu mi-am găsit aici un ascunziș.

Adie vântul, dărâmând corăbii

din galbenele flote de frunziș.

Frumoasă-i toamna, vântul când adie,

ducând iluzii, spulberând tăceri,

cântând o cunoscută melodie

despre sfârșitul fiecărei veri.

E vremea, deci, a roadelor și-a pâinii

Și-a unor nori aducători de ploi.

Din blocuri, pleacă babele cu câinii

parcă porniți a se pișa pe noi.

 2,692 total views,  2 views today