Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 175
CMF 11240027
Așa cum se știe, în data de 2 noiembrie 2024 (de Sâmbăta Morților și a „Moșilor de Toamnă”), la mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail de la Plăviceni (stareț – protosinghelul Teoctist Moldovanu), a avut loc, la inițiativa și cu organizarea europarlementarei Diana Iovanovici Șoșoacă, liderul Partidului S.O.S. România, o slujbă de pomenire fără precedent în istoria Bisericii și în istoria noastră întreagă: un sobor de preoți a înălțat rugăciuni pentru toți conducătorii cunoscuți ai neamului din care ne tragem, începând cu Tomiris, regina masageților, continuînd cu regii daci, cu conducătorii cnezatelor și voievodatelor, cu toți domnitorii țărilor române, apoi, începând cu secolul XX, cu toate personalitățile culturale și istorice ale Neamului Românesc, cu accent special pe martririi și eroii trădați de semeni și de aliați.
Nu au fost evitați în pomelnic nici martirii legionari, în frunte cu Corneliu Zelea Codreanu, nici mareșalul Ion Antonescu, nici președintele executat fără judecată, Nicolae Ceaușescu. A fost un veritabil „apel al morților” la care cei peste 1.000 de oameni prezenți au răspuns, la rostirea fiecărui nume, „PREZENT!”. A fost și o slujbă de iertare a trădătorilor, precum și a tuturor păcatelor, știute și neștiute, ale poporului român, de când se știe el în istorie.
Diana Iovanovici Șoșoacă a ales special acest loc, pentru că aici zac osemintele neîntregite ale Întregitorului Mihai Viteazu, voievodul trădat și ucis de propriii săi aliați. Sensul profund al acesteui lanț de slujbe religioase este acela ca, prin câmpul de conștiință creat de rugăciunile preoților și prezența mulțimii, să se ridice în sfârșit blestemul care planează de peste 2.000 de ani asupra neamului nostru.
În aceeași zi de 2 noiembrie 2024, la aceeași oră, dar după fusul orar al SUA, în semn de solidaritate creștin-ortodoxa cu Slujba de Pomenire de la Mănăstirea Plăviceni din Jud. Teleorman, la inițiativa inginerului Cristian F. Pascu, președintele Societății Române Creștine „DORUL” (fondată în 1903 în New York), a avut loc o slujbă de pomenire identică, la care s-a citit același pomelnic ca la Plăviceni. Parastasul eveniment a avut loc la Biserica Ortodoxă Română Sf. Andrei din Queens, New York (Preot paroh Ioan Proteasa, care a copilărit în prejma obștei monahale de la Mănăstirea Frăsinei, tatăl său fiind cantorul valoroasei mănăstiri).
„Suntem solidari întru credință cu această magnifică slujbă de pomenire, cred eu, fără precedent în istoria noastră, a românilor – ne-a declarant Cristian Pascu, președintele Societății „Dorul”. Era mare nevoie de un asemenea eveniment care să trezească oamenii la viață și la credința fără de care nimic nu se poate face… Slujba aceasta și aparastasul au venit, ca ploaia după secetă, într-un moment în care oamenii își cam pierduseră speranța. Și iată că speranța a reînviat. Consider că aici, la New York, am fost și noi parte la această comemorare care a trezit la viață spiritul și demnitatea românească”. Slujba de la Biserica Sf. Andrei din New York a fost filmată și difuzată pe rețelele de socializare.
Am participat la mănăstire Plaviceni la parastas, emoții și trăiri cu mari emoții..
Tot ce-i romanesc nu piere !