Autor: EMIL CIORAN

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 123

Evreii s-au opus la noi împotriva oricărei încercări de consolidare națională și politică. Aici trebuie căutată sursa antisemitismului militant, dar nu a antisemitismului sentimental. Ei au criticat totdeauna România, dar au considerat orice tentativă de consolidare în afară de o democrație convenabilă ca reacțiune, barbarie etc.

În realitate n-a existat presă mai reacționară decât cea iudaică, pentru care paradisul l-a oferit totdeauna atmosfera pestilențială a democrației românești, ce e drept admirabilă în intenții, dar mizerabilă în realizări.

Eu critic în special evreimea de după război. Nu s-a opus ea oricărei încercări de reînoire a României? Din niște tâmpiți și niște degenerați, cari au reușit să compromită o democrație ea însăși viciată, evreii au făcut un instrument de dominare, ofensând iremediabil o țară întreagă. Noi, românii, nu ne putem salva decât prin altă formă politică.

Evreii s-au opus cu toate mijloacele de care dispune imperialismul lor subteran, cinismul și experiența lor seculară. Trebuie să ne intre tuturora în cap, o dată și pentru totdeauna: evreii n-au nici un interes să trăiască într-o Românie consolidată și conștientă.

(Emil Cioran – Schimbarea la față a României, Editura Humanitas, București, 1990)

 1,320 total views,  2 views today