Autor: Nagy Attila-Mihai

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 118

Când românii simt că Ungaria face ce vrea în Ardeal iar guvernul României i-a trădat, dragi maghiari, de ce așteptați alte reacții de la ei, de ce așteptați ca meciul echipei Sepsi OSK cu Olimpija Ljubjana să fie transmis de o televiziune română?


Noi, ungurii, ar trebui să înțelegem, să simțim sensibilitatea românilor, după atâtea secole de asuprire. Căci ei văd în echipa din Sfântu Gheorghe, interesul Ungariei. Simt, prin instincte din trecut, că talpa cizmei maghiare este iarăși pe capul lor. Secolele de asuprire, genocidele, nu sunt prezente numai în conștiința colectivă a românilor, ci, prin instincte, în inconștientul lor colectiv, care produce reacții instinctuale ce n-ar trebui să ne mire. Noi, ungurii, ar trebui să ne dăm seama ce le-am făcut românilor secole de-a rândul și atunci vom înțelege reacțiile lor. Fără acesta nu va fi pace între cele două nații!

În legătură cu ceea ce face Orbán Viktor în România, n-ar trebui să ne lăsăm orbiți. El e școlit de Soros. Elita neoliberală a lumii desființează statele prin rețele elastice, care se acomodează ușor cu interesele capitalului. Orbán a învățat de la neoliberali că, prin rețele transnaționale, se poate „reconstrui” așa-zisa Ungarie Mare, proiect din care face parte și conferință anuală de la Tușnad. Adică poți reprezenta interesele Ungariei într-un stat vecin, prin rețele care depășesc granițele și poți construi o proiecție a Ungariei Mari. Se face pe plan economic, cultural și, în primul rând, prin învățământ.

Nu demult, la Miercurea Nirajului, în județul Mureș, la inagurarea unei creșe, aparțînând bisericii reformate, un secretar de stat din Ungaria, Potápi, s-a lăudat, în discursul sau, că Ungaria a reușit să construiască în România un sistem de învățământ, începând de la creșe și până la nivel universitar. Într-adevăr, Ungaria a realizat ceea ce rar se întâmplă să facă un stat în statul vecin: a construit un sistem de învățământ paralel cu cel al statului român.


Nu se întrevede un sfârșit apropiat al guvernării Orbán în Ungaria. Totuși, un politolog maghiar din Cluj, Salat Levente, se întreabă, pe bună dreptate, cine va susține financiar acest sistem după sfârșitul „erei” Orbán. Dacă se va opri finanțarea, cei care au fost scoliți de acest sistem prin care au fost rupți de realitatea românească, trăind în România fizic, dar cu inima și mintea în Ungaria, din cauza necunoașterii limbii române, vor migra în Ungaria. Și iată cum poate dispărea minoritatea maghiară din România, cu tot specificul ei istoric, datorită acelei „salvări” forțate, întreprinse de Viktor Orban.


Identitatea noastră e pusă în pericol nu de români, ci de Ungaria. Cum spunea un sociolog maghiar din România, am devenit o remorcă a Ungariei, care nu respectă specificul nostru și ne uniformizează după cultură naționalistă din Ungaria.

 1,879 total views,  2 views today