Autor: NAGY ATTILA-MIHAI

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 111

Războiul dintre Vest și Est, adică dintre America și Rusia – Ucraina fiind numai terenul de luptă – riscă să ducă la prăbușirea civilizației. Deși pare exagerat, apocaliptic, nu e deloc așa.
Primul semn a acestei situații este epuizarea morală a civilizației vestice, care este, la rândul ei, primul semn al prăbușirii. Tehnica evoluează într-un ritm cum nu s-a mai văzut dar, în același timp, calitatea scade din cauza lăcomiei. Când lucrurile „evoluează” de la spirit spre materie, iar spiritul își arată latura să distructivă, urmează căderea civilizației. Materialismul tocmai asta face: aduce la suprafață, din inconștientul colectiv, latura distructivă a acestuia, ceea ce duce la izbucnirea ca din senin a conflictelor, a războaielor.


Materialismul este rezultatul unidimensionalității, al  extravertirii omului. Așa apare globalizarea lipsită de spirit unificator, fără suflet, coborâtă la nivelul pragmatismului, al utilității, al materialismului lacom.


Utilitarismul excesiv este un pragmatism unilateral, care nu asigura spuraviețuirea în situații de criză. Ca, de pildă,  în cazul unui vapor care nu e echipat cu bărci de salvare. Sau ca rezervele de alimente, în cazul agriculturii. Sau ca rezervele de hârtie, căci România nu are fabrici de hârtie, deși avea!
Sancțiunile occidentalilor au efect de bumerang, dar despre asta se vorbește puțin, ca și despre reacțiile adverse ale vaccinului. Lumea unilaterală a omului unidimensional își arată acum partea vulnerabilă. Orice realitate a omului, care nu se bazează pe contrariile structurante ale vieții omului, riscă prăbușirea.


Am citit odată un articol despre armatele Vestului, care evoluează, în mod unilateral, spre electronică, ceea ce nu-i caracterizează pe ruși. Americanii au avut nevoie, în 10 ani, de 13 miliarde de dolari, ca să realizeze un pix cu care să scrie în cosmos. Rușii au folosit un simplu creion! Pe lângă tehnologia sofisticată, ei au păstrat și cealaltă latura a gândirii, cea intuitivă, simplă. Și acest exemplu arată caracterul unilateral al gândirii omului Vestului, al omului unidimensional, ceea ce-l face diferit de ruși. Unilateralitatea intelectului e condamnată irevocabil la cădere, prin abandonarea/nefolosirea laturii intuitive a psihicului, care provine din resursele vitale ale inconștientului.
Cum vedem și în acest război, ca și în cele anterioare, rusul e sălbatic, primitiv. Iar asta se datorează experienței istorice acumulate în inconștientul colectiv, experiență care a devenit un reflex instinctual al afirmării de sine în fața altor popoare, sau în autoapărare.


Ei aveau de înnfruntat în istorie niște neamuri foarte sălbatice, cum erau mongolii. Dar ce înseamnă, la nivel psihologic, la nivelul inconștientului colectiv, la nivelul psihicului, această sălbăticie pe care, în plan etic, o condamnă Vestul? Este animalicul inconștientului colectiv, opusul intelectului, care există, de fapt, și la Vestici. Din acest animalic abisal provin intuițiile care compensează unilateralitatea intelectului. Numai că, la Vestici, evoluția unilaterală a intelectului a făcut ca animalicul să se refuleze. Faptul că rușii sunt sălbatici, înseamnă că și-au păstrat latura inconștientă, opusă intelectului, a omului, ambele laturi completându-se reciproc, reprezentând împreună forțele vitale!


În privința a ceea ce putem numi unilateralitatea salbataciei, teologul evangelic Paul Tillich scria despre nomazi că, spre deosebire de greci, aceștia nu apreciau ființă. Și din cauza asta erau scrificați cu atâta ușurință soldații nomazi în luptă. Acest aspect „nomad” al autosacrificarii îl întâlnim și la ruși, căci ei s-au confruntat mult în istorie cu alți nomazi, cu mongolii. Și cine se sacrifică ușor, nu respectă nici viața altora. E o experiență istorică a rușilor, care s-a acumulat în inconștientul lor colectiv, devenind reflex în situații de război! Aceasta nu este o justificare, ci o explicăție a crimelor rușilor.


Asta nu înțelege omul unidimensional al Occidentului, cel care și-a refulat latura sălbatică, opusă, ale intelectului. Diferența dintre ruși și occidentali, pe care o observăm în confruntarea din Ucraina, o putem înțelege numai prin cele două laturi opuse ale psihicului omului: latura conștientă, intelectul, și opusul acestuia, inconștientul colectiv, cu abisurile sale animalice.

 1,473 total views,  2 views today