Autor: VASILICĂ MILITARU

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 139

Despre mistica legionară a scris și Mircea Eliade – un intelectual român de formaţie filosofică a cărui metodologie de analiză pluridisciplinară a aplicat-o asupra religiilor lumii. Mircea Eliade n-a fost niciodată membru al Legiunii Arhanghelului Mihail.

Camera Sambo – cuibul legionar

În romanul Noaptea de Sânziene, apărut la Editura Gallimard în anul 1955, Eliade prezintă o cameră verde, făcând aluzie la Casa Verde – sediul Legiunii. Pentru iniţiaţi, chiar titlul romanului a fost camuflat de Eliade: Noaptea de sânziene (sărbătoare precreștină a mitologiei geto-dacilor legată de Solstiţiul de vară) fiind ziua de 24 iunie – ziua întemeierii Legiunii Arhanghelului Mihail. Episcopii creștini au plasat la aceeași dată ziua nașterii iudeului Yohanah, denumit Ioan Botezătorul, în demersul lor de eliminare a tuturor credinţelor precreștine.

În tradiţia populară, se știe că în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie) se deschid porţile cerului și lumea nevăzută intră în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi de moșii de Sânziene“, ca tradiţie precreștină. Sânzienele/Drăgaicele sunt percepute de către români ca fiind ființe de gen feminin, subtile, volatile, înzestrate cu puteri supraomenești. Sărbătoarea trimufului Luminii este una dedicată Soarelui – ca sursă principală a vieţii pământene – în zilele în care el guvernează cel mai mult timp pe bolta cerească.

Bun cunoscător al comparaţiei religiilor lumii, Eliade prezintă mișcarea Legiunii ca promotoare a unei noi religii a misterelor – mistica naţionalistă.

El relatează despre o cameră iniţiatică denumită Sambo care i-ar fi marcat tinereţea. O cameră în care se întâlnea un grup de tineri foarte misterioşi“. Acești tineri – membrii unui Cuib legionar – practicau un veritabil ritual de iniţiere. Mi se păreau misterioşi pentru că, deşi vorbeau româneşte, nu înţelegeam prea bine ce vorbeau. Din când în când unul dintre ei rostea un cuvânt, straniu, fără sens pentru mine, şi atunci toţi începeau să exclame, să se agite, să ridice glasurile. Eu eram fascinat de misterele lor. Şi într-o zi (…) l-am văzut ridicând braţul către tavan (aluzie la salutul legionar – n.n.), parcă ar fi indicat o direcţie, şi l-am auzit rostind cu un glas solemn: Sambo! Toţi au amuţit deodată şi şi-au plecat ochii în farfurie. Apoi au repetat, pe rând: Sambo! Sambo! … În acea clipă am simţit un fior necunoscut până atunci: simţeam că pătrunsesem într-un mare şi cutremurător secret. Toate misterele bărbaţilor de la masa alăturată erau concentrate în aceste două silabe: Sambo.

Prin personajul Ștefan Viziru, Mircea Eliade descrie camera misterioasă Sambo: Storurile erau lăsate, şi în cameră era o penumbră misterioasă, o răcoare de o cu totul altă natură decât răcoarea celorlalte camere în care pătrunsesem până atunci. Nu ştiu de ce, mi se părea că totul pluteşte acolo într-o lumină verde; poate unde perdelele erau verzi. Dar mie mi se părea că e verde (verdele făcea parte din simbolistica legionară n.n.)… Şi atunci, în clipa aceea, am înţeles ce este Sambo. Am înţeles că există aici, pe pământ, lângă noi, la îndemâna noastră şi totuşi invizibil celorlalţi, inaccesibil celor neiniţiaţi – există un spaţiu privilegiat, un loc paradisiac, pe care, dacă ai avut norocul să-l cunoşti, nu-l mai poţi uita apoi toată viaţa. Căci în Sambo simţeam că nu mai trăiesc aşa cum trăisem până atunci; trăiam altfel, într-o continuă, inexprimabilă fericire. Nu ştiu de unde izvora beatitudinea aceasta fără nume. Mai târziu, amintindu-mi de Sambo,am fost sigur că acolo mă aştepta Dumnezeu, şi mă lua în braţe îndată ce-i călcam pragul. N-am simţit, apoi, nicăieri şi niciodată, o asemenea fericire, în nici o biserică, în nici un muzeu; nicăieri şi niciodată.

Legiunea – Sambo – locul în care românii se întâlneau cu Dumnezeu!

Arhimandritul Iustin Pârvu de la Petru Vodă îmi mărturisea, prin anul 2010: Păi, era acolo (în frăţiile de cruce legionare n.n.) o emulaţie, un crez, o convingere … o credinţă pe care o mai am şi acum şi nu am găsit-o în Biserică. Mulţi legionari și legionare au mărturisit că Biserica nu le-a oferit posibilitatea de a-și manifesta credinţa creștină pe care au regăsit-o în Legiune.

În viziunea lui Eliade, Sambo pare să fi fost camera subterană – peștera – în care geto-dacul Zalmoxis a supravieţuit miraculos timp de trei ani. Așa cum a fost și peștera mormânt în care a stat timp de trei zile trupul neînsufleţit al israelitului răstignit și înviat din morţi, Iisus Nazarineanul. Legiunea asigura o stare de trăire paradisiacă: În camera Sambo toate funcţiunile fiziologice sunt oarecum suspendate (…) Nu puteam face nimic în Sambo. Nu mi-era foame, nu-mi era sete, nu mi-era somn. Trăiam, pur şi simplu, în paradis”.

Eliade atestă posibilitatea ca Zalmoxis să fi rezistat trei ani claustrat într-o cameră subterană, fără mâncare și băutură. Există legende patristice ale creștinismului ce pomenesc despre anahoreţi care au experimentat perioade îndelungate de timp fără hrană și băutură, în condiţii de izolare extremă. Același fenomen de supravieţuire la limita firescului uman l-am întâlnit la unii deţinuţi supuși unor condiţii de exterminare în temniţele comuniste. Spre exemplu, unii au rezistat mai multe zile la neagra – o celulă de izolare lipsită total de lumină și surse de încălzire sau la Zarca Aiudului – închisoarea din închisoare.

Învierea și mântuirea Neamului repere sacre ale credinţei legionare

La înmormântarea martirilor legionari Moţa și Marin, căzuţi în luptele Războiului civil din Spania, au participat câteva zeci de mii de legionari din întreaga Românie Mare, care au rostit în grup un Jurământ solemn: „Moţa și Marin, jur în faţa lui Dumnezeu, în faţa jertfei voastre sfinte, pentru Hristos si Legiune, să rup din mine bucuriile pământești, să mă smulg din dragostea omenească și, pentru învierea Neamului meu, în orice clipă să stau gata de moarte!“.

Însă neînfricarea în faţa morţii era o caracteristică legendară a strămoșilor geto-daci.

Mircea Eliade consemna în articolul Comentarii la un jurământ publicat în Vremea din 21 februarie 1937: Acţiune înţeleasă ca o luptă dârză pentru desăvârșirea de sine, adică pentru renunţarea de sine. Acţiune în sens mistic: luptă împotriva omenescului, pregătire de moarte. Semnificaţia acestui jurământ este copleșitoare.

Măsura în care va fi el împlinit și fructificat va dovedi și capacitatea de înnoire spirituală a României. Ceea ce lovește în primul rând pe un creștin din afara mișcării, care nu cunoaște adâncimea spirituală și bărbăţia vieţii dinlăuntrul Legiunii – este prezenţa atât de gravă a Morţii. În orice clipă să stau gata de moarte! (…)

Niciodată în istoria României moderne creștinismul n-a apărut mai robust ca în aceste zile, când zeci de mii de oameni s-au legat în faţa lui Dumnezeu să rupă din ei bucuriile pământești. Niciodată fiinţa românească nu s-a voit pe sine mai tragică, mai substanţială – într-un cuvânt mai creștină. Viziunea ascetică a vieţii pe care o trădează acest jurământ este tragică – întrucât presupune luptă cu sine, renunţare, înfrânare – dar nu este pesimistă.

Ce revoluţie naţională și socială, în afară de cea a lui Gandhi, străbătută de duh creștin si tolstoian – a îndrăznit să-și facă «propagandă» cerând oamenilor să se apropie de călugări și să fie în orice clipă gata de moarte? Semnificaţia revoluţiei pe care o năzuiește dl. Corneliu Codreanu este atât de profund mistică – încât succesul ei ar însemna încă o dată victoria duhului creștin în Europa; într-o Europă în care Christos n-a prea fost biruitor, deși milioane de oameni au crezut în numele lui. Jurământul acesta, care exprimă atât de limpede gândul dl-ui Codreanu, dovedește cât de departe este mișcarea Legiunii de o «revoluţie naţionalistă» oarecare. Nu e vorba de cucerirea puterii cu orice preţ – ci înainte de toate de un om nou, un om pentru care viaţa spirituală să existe, iar creștinismul să fie trăit responsabil, adică tragic ascetic. 

Mântuirea Neamului nu e posibilă fără jertfă; nici o înviere, în nici un ordin al existenţei nu se poate face fără moarte. Sensul creștin al acestei afirmaţii este atât de limpede, încât nici nu mai trebuie să stăruim. Dar această «Înviere a Neamului» nădăjduită prin minunea creștinismului și prin trăirea cât mai sinceră în duhul creștin nu numai că schimbă total istoria românească, realizând destinul neamului nostru, dar înseamnă și apariţia unei noi mistice naţionaliste în Europa. Dacă, după cum se spune, nazismul se fundează pe Neam si fascismul pe Stat – atunci mișcarea Legiunii are dreptul să se revendice ca singura mistică creștină în stare să conducă așezări omenești. (…)

Astăzi, când primatul politic este aproape necontestat, jurământul Legiunii și al unei bune părţi din lumea românească, dovedește că învierea unui Neam și mântuirea unui om nu pot fi nădăjduite decât printr-o totală fărâmiţare a omenescului, prin cea mai aspră luptă cu sine; într-un cuvânt, prin creștinizare! În nici o parte a lumii, astăzi oamenii nu-și propun un scop atât de puţin lumesc, atât de spiritual. Numai în așa numitul «Grup de la Oxford» se mai speră astăzi o salvare a Europei prin creștinism. Dar nici acolo nu s-a pomenit un jurământ atât de aspru, un jurământ aproape călugăresc”.

În final, vă supun atenţiei un extras dintr-un articol publicat de Eliade în revista Buna Vestire din data de 17 decembrie 1937. „Astăzi întreaga lume se află sub semnul revoluţiei, dar în timp ce alte popoare trăiesc această revoluţie în numele luptei de clasă şi al primatului economic (comunismul) sau al Statului (fascismul) sau al rasei (hitlerismul), Mişcarea Legionară s-a născut sub semnul Arhanghelului Mihail şi va învinge prin graţia divină. De aceea, în timp ce toate revoluţiile contemporane au de scop cucerirea puterii, revoluţia legionară e spirituală şi creştină. În timp ce toate revoluţiile contemporane au de scop cucerirea puterii din partea unei clase sociale sau din partea unui om, «revoluţia legionară are ca scop spre mântuirea neamului, reconcilierea neamului românesc cu Dumnezeu», cum a spus Căpitanul.

De aceea Mişcarea Legionară se distinge de tot ce s-a făcut până azi în istorie, şi victoria legionară va aduce cu sine nu numai restaurarea virtuţilor neamului nostru, o Românie activă, demnă şi puternică, ci va crea un om nou, corespunzând unui nou tip de viaţă europeană.

Omul nou nu s-a născut niciodată dintr-o mişcare politică, ci s-a născut totdeauna dintr-o revoluţie spirituală, dintr-o mare schimbare interioară. Iată dovezi incontestabile ale faptului că mișcarea Legiunii a pus bazele unei noi credinţe religioase de sorginte creștină cu influenţe evidente ale zalmoxianismului geto-dac.

 10,544 total views,  2 views today