În perioada martie-decembrie 2021, Asociación Socio-Cultural Romanati dinEl Ejido, Almeria, Spania desfășoară proiectul – Susținerea și dezvoltarea Centrului Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Spania și a activităților din cadrul proiectului socio-cultural „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“.

      Asociación Socio-Cultural Romanati, asociație susținută, încă de la înființare, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și de revista CERTITUDINEA, reprezintă un reper cultural identitar pentru comunitatea românilor din Andalucia, Spania, care promovează cercetarea, cunoașterea și popularizarea  patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților români, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și dialogul social între românii din provincie și -integración de los residentes rumanos procedentesde la histórica región de Oltenia de Rumaníaen la sociedad española.integrarea acestora fără a-și uita originile.

        Principalul proiect este Centrul Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Almeria, constituit ca un centru educațional – cultural și o platformă de expunere a artiștilor și creatorilor români în dorința de a facilita intâlnirea acestora cu publicul larg.

       Centrul Cultural La Tierra Tracia adună intr-un singur loc o bibliotecă „El Libro Rumano”, o sală de expoziție pictură, etnografie, folclor, gastronomie, costume populare, ceramică, artizanat, librărie cu carte românească, ateliere creație și șezători, limba română și lectură copii.

      Datorită pandemiei Covid 19 care a afectat direct majoritatea activităților socio-culturale la nivel mondial, necesitatea dezvoltării și sprijinirii Centrului Cultural ca reper cultural-identitar al comunității românești, asigurarea continuității activităților din acesta, precum și extinderea lor în mediul online reprezintă un sprijin cert pentru toți românii din provincia Almeria și Spania.

         Au fost realizate peste 20 de seri și evenimente socio-culturale, cu invitați speciali din diverse medii sociale și culturale, pe diverse teme: muzica, istoria, geografia, dezvoltarea personală, artele plastice, fotografia etc., dar și expoziții de arte plastice și fotografie etnografică în cadrul centrului și online.

      „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește!” și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia” sunt concepte culturale cu un mesaj puternic, concentrate pe necesitatea de comunicare, cooperare și susținere interumană. Ideea pornește de la simboluri foarte puternice, emoționante și foarte cunoscute din toate zonele culturale (istorie, literatură, muzică, arte plastice etc.) și presupune colaborarea în spațiul virtual cu artiști sau oameni de cultură români din țară sau rezidenți în țările europene afectate de pandemia COVID-19 (Spania, Italia, Franța, Belgia, Marea Britanie), dar și cu organizații ale românilor de pretutindeni (Maroc, Iordania, Kazastan etc).

     Transmisii online ale evenimentelor și serilor pe : https://romaniinandalucia.com/, https://www.facebook.com/asociacionromanati/  , Canal Youtube, LIRA TV– Spania, FRP TV Anglia precum și canalele partenerilor.

         Parteneri  proiect și media: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România–UZPR, Revista UZP și revista Cronica Timpului, UZP TV, Publicația Certitudinea, Radio România Oltenia Craiova –  Emisiunea Diaspora (Davian Vlad), Info Art, Direcția 9 (Adrian Suciu), Boema 9, FRP TV, Kapital TV (realizator Titi Sultan), ziarul Romani în Andalucia, TradițiiOltenești.ro, S.C. Alutus Media & Film SRL, AMradiotv.ro, Revista „Scorpion”, Federația pentru Accesibilizarea României FAR, Observatorul.ro, Observatorul Tv; Camera de Comerț și Industrie Dolj, Craiova, Asociación de Rumanos en Cantabria -ARUCAN, Federația Asociațiilor Românești din Andalucia – FARA, Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, Societatea Cooperativă Popasuri Dunărene – com. Giurgita, jud. Dolj, Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură – AIRC, Asociația pentru cultura românilor / vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Proiectul este finanțat de Secretariatul General al Guvernului României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

#DepartamentulPentruRomâniiDePretutindeni

#DRPRomania

#DRPRomânia

Asociación Socio-Cultural Romanati

Președinte,
Giani-Mircea Florescu

 1,535 total views,  2 views today