● Sâmbătă 25 noiembrie, ora 12:00, la MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN, Sala Media
La inițiativa lui Robert Stanciugel, doctor în istorie, Departamentul de Apărare prin Cultură (DAC) a obținut organizarea, de către Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Frații Golescu, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina a unui eveniment comemorativ dedicat istoricului profesor dr. Virgil Coman (1973 – 2016), fost director al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 25 noiembrie 2023, începând cu ora 12:00, la Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român.
Specializat în istoria modernă și contemporană a românilor balcanici și a turcilor dobrogeni, prin studiile și volumele de documente publicate, Virgil Coman și-a extins aria de cercetare, ilustrându-se ca specialist, nu numai în istoria sud-estului European, ci și în istoria și civilizația zonei Marii Negre, de la modernitate la contemporaneitate. Carieră i-a fost curmată brusc, la numai 43 de ani, în momentul în care lansa lucrarea jurnalistului Cristian Cealera, „La Marginea Timpului – Origini”.
Colegi și prieteni vor evocă, la evenimentul moderat de dr. Robert Stanciugel, opera și preocupările științifice ale celui care era sortit să ajungă un mare istoric și dascăl al noilor generații de români, în actualele vremuri tulburi, de aculturație progresivă.
Va fi prezentat, totodată, volumul „Strigătul Deznădăjduit al unui Popor Înlănțuit. Jalea unei Națiuni în Lanțuri. Banat-Timoc-Macedonia!” în ediție anastatică. Fără autori, fără menționarea editurii, fără indicația măcar a orașului în care a fost tipărit, volumul a fost editat de românii sud-dunareni pentru delegația României la tratativele de pace din anii 1919-1920. El conține documente, declarații ale supraviețuitorilor, fotografii despre atrocitățile comise de sârbi, în cadrul unei sălbatice politici de genocid, urmărind epurarea etnică a românilor băștinași din teritoriile menționate. A fost descoperit un exemplar unic de dr. Robert Stanciugel, la una din arhivele județene. El este cel care a prefațat voumul reeditat, pe care l- publicat prin eforturi proprii.
În mod fericit, cartea completează informațiile din monumentala lucrare colectivă „Dimitrie Cantemir și Conștiința Unitățîi Românești”, dedicată de SCMD și Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir” (destructurată după această contribuție), în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, referitoare la rezistență românească din Banatul ocupat, până în vara lui 1919, de trupele sârbe (care revendicau tot teritoriul până la Mureș) și la atrocitățile comise de ocupanți, la ruperea Banatului în două părți, prin încălcarea de către Marile Puteri a hotărârilor istoricei Declarații de Unire de la Albă Iulia, act juridic cu valoare de drept internațional.
De asemenea, volumul continuă mesajul lucrării „Scurtă Istorie a Românilor pe Înțelesul Tuturor”, lansată de SCMD în 2021, în cadrul programului sau „Trianon”, în care este prezentată și politica antiromânească a sârbilor din secolul XIX, în teritoriile menționate, conform îndemnului la genocid lansat de premierul Ilija Garašanin – „Proguta ga noci” („Pierduți în noapte”), sub sloganul „Da se vlase ne siete” („Ca românii să nu se prindă”), ambele relansate și în 1940.
Cu alte cuvinte, evenimentul care va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, la ora 12:00 la Muzeul Țăranului și la care îi invităm pe toți românii încă neamorțiți de mizerie, vaccinuri și manipulări teleaste, demolează povestea cu „singurii vecini buni” ai României. Cine va participa la această explozie de adevăr istoric, va înțelege pentru totdeauna că singurul „vecin bun” al României, care nu s-a întemeiat ca popor, națiune și stat, pe pământ românesc, prin contribuție românească de sânge și cultură, și nu s-a afirmat prin deznaționalizarea sălbatică a românilor băștinași este doar… Marea Neagră. Deși, ar fi și aici de discutat și de revendicat, din perspectiva Istoriei reale, Insula Șerpilor și litoralul nord-pontic, dintre Dunărea Maritimă și vărsarea Niprului.
Col(r) dr. Mircea Dogaru
Presedintele SCMD
5,447 total views, 4 views today
Va rog sa ma ajutati sa primesc cartea aceasta in Australia. Nu trebuie cu prioritate, merge si cu posta normal, dar va rog sa ma contactati cu un raspuns pozitiv ca sa va dau adresa si sa fac plata.
Multumesc mult!
Camelia