Domnului DRAGOȘ BURGHELIA,

președintele Forumului Civic la Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

coperta Zeno 80.cdr

Stimate domnule Dragoș Burghelia,

            Am citit în ziarul Cuvântul liber din 25 august 2022 că în perioada 14-18 septembrie va avea loc la Izvorul Mureșului tradiționala Universitate de vară organizată de Forumul pe care îl conduceți.

            M-a surprins neplăcut faptul că menționați doar participarea unor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, nu și a celor ai Bisericii Greco-Catolice.

            De ce nu i-ați invitat și pe aceștia?

            Ați uitat, cumva, că cei mai aprigi luptători pentru drepturilor românilor din fostul Imperiu Austro-Ungar și pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918 au fost greco-catolicii ardeleni? Că ei au luptat atunci alături de ortodocși, considerându-se frați? Că marile  personalități greco-catolice au dat naștere Școlii Ardelene, cea care a făcut cunoscută lumii, pentru prima dată, originea latină a poporului român și a limbii române? Că până în octombrie 1948 cei mai mulți români ardeleni erau greco-catolici, și ar mai fi și astăzi, dacă în acel an fatidic Biserica Greco-Catolică nu ar fi fost interzisă de comuniști, toți copiii născuți ulterior fiind botezați, obligatoriu, în ritul ortodox? Că preoțimea greco-catolică a dat cele mai mari jertfe pe altarul credinței creștine dintre toți românii prigoniți de comuniști?

            Aștept, domnul Dragoș Burghelia, să solicitați pentru Forum și binecuvântarea Bisericii Greco-Catolice, iar din partea unui număr cât mai mare de credincioși români ortodocși să recunoască din nou în românii greco-catolci, așa precum o făceau ortodocșii ardelenii din 1918, pe frații lor cei mai buni, să-i iubească și să-i cinstească așa cum merită.

            Așa să ne ajute Dumnezeu!

ZENO FODOR

 1,334 total views,  2 views today