Autor: IOAN ROȘCA

Articol apărut ăn CERTITUDINEA Nr. 142

Fanarul de la Tel Aviv

6.4. Cronica recuceririi

            Pregătirea viitorilor diplomaţi ai Romîniei, din faşă, sub steagul şi îndrumarea spirituală a Israelului, trebuie corelată cu realitatea satelizării politicii interne şi externe, de către uzurpatorii statului român. Fără excepţie, garniturilece s-au succedat la cîrma unei ţări orfane şi-au oferit ostentativ serviciile trădătoare rechinilor imperiali, pentru a ne putea parazita/exploata în linişte, împreună. Am reperat un cortegiu de dovezi grăitoare. Sper că şi cele cîteva extrase  din Realitatea Evreiască selectate aici reflectă imaginea situaţiei create prin aservire faţă de noii (?) stăpâni. Cei care s-au bucurat că renunţăm la suveranitate pentru protecţia SUA (devenind cal troian pentru UE), ca să fim jefuiţi până la os (colonial: resurse şi pîine pe cucuri tehnologice şi instrumente de securizare a puterii), au ştiut că asta înseamnă că vom fi conduşi (tot) de la Te Aviv (ca şi în timpul cînd garantul dominaţiei evreieşti era URSS). Lanţul închinărilor – la nivel guvernamental, prezidenţial, administrativ, parlamentar, judiciar, cultural, militar, de securitate, tehnologic, diplomatic – pregăteşte terenul pentru ocupaţia incurabilă: cea economică. Dacă ar fi fost vorba de cooperare şi nu de subjugare, nu s-ar fi invocat sfidător/ obsesiv tema combaterii antisemitismului, despăgubirilor holocaustice, retrocedării averilor evreieşti. E clar că intimidarea vizează împiedicarea reacţiilor anticorpice, cu ocazia re-integrării noastre în spaţiul vital evreiesc. Nu îţi faci prieteni dintr-o ţară, umilindu-i şi spoliindu-i continuu. Dar nu era nevoie decît de supuşi docili, de slugi obediente. Cititorii care mai pot interperta ce citesc (cronologia unei cotropiri) nu se vor plictisi. Ceilalţi, pot sări la pagini/texte mai digerabile. Eu îmi fac datoria să expun.

6.4b Fanarul e la Tel Aviv

 […] Nr. 386-387,  1-30 iunie 2012. Vizita în Israel a ministrului român al Afacerilor Externe, Andrei Marga […].

Nr. 418-419, 1-31 decembrie 2013 Dr. Aurel Vainer a făcut parte în zilele de 15-19 decembrie a.c., din delegaţia parlamentară română, condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care a vizitat Israelul […].

Nr. 420-421, 1-31 ianuarie 2014. Traian Băsescu a vizitat Cimitirul Eroilor Israelieni şi Muzeul „Yad Vashem”, unde a participat la semnarea Declaraţiei de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem” din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului […]. Întrebat în legătură cu stadiul retrocedării proprietăţilor evreieşti  confiscate, el a arătat că acesta este „în linii mari, acelaşi cu al tuturor proprietăţilor, 30%, 35%, maximum 40% retrocedare în natură”, explicând că „procesul de naţionalizare s-a aplicat în mod egal românilor şi evreilor de pe teritoriul României”. Traian Băsescu a amintit că România este „singura ţară care şi-a asumat procesul de retrocedare după principiul restitutio in integrum[…]. Între 23-27 decembrie 2013, ministrul român de externe Titus Corlăţean a efectuat o vizită în Israel, cu rezultate care vor influenţa în continuare pozitiv dezvoltarea relaţiilor bilaterale […]. În acest context s-au menţionat priorităţile viitoarei preşedinţii a României în cadrul International Holocaust Remembrance Alliance

Nr. 426-427, 1-30 aprilie 2014. Întâlniri cu premierul Victor Ponta, viceprim-miniştrii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, alte personalităţi din Guvern care au vizitat Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale şi au oferit membrilor GPMN posibilităţi de clarificări legislative, oportunităţi pentru solicitări de sprijin punctual, pe baza acordului de colaborare între GPMN şi coaliţia de la guvernare […].

Nr. 432-433, 1-31 iulie 2014. La sfârşitul lunii iunie s-a desfăşurat la Ierusalim şedinţa comună a guvernului României şi Israelului. Este a doua oară când se organizează un astfel de eveniment, după cel din noiembrie 2011, şi merită de subliniat că a avut loc la Ierusalim, semn că guvernul român recunoaşte de facto că oraşul este capitala statului evreu. În Israel s-a deplasat aproape întreg guvernul român, în frunte cu premierul Victor Ponta […]. În domeniul politicii externe a fost semnat un protocol de cooperare între cele două Ministere ale Afacerilor Externe […] România, s-a mai convenit, va sprijini Israelul în procesul de cooperare cu structurile euro-atlantice (UE şi NATO). Ambele guverne au reafirmat dreptul Statului Israel de a-şi asigura securitatea. Cele două guverne au recunoscut că un domeniu-cheie al relaţiilor româno-israeliene este cooperarea în domeniul securităţii şi apărării, de aceea se va aprofunda cooperarea strategică dintre Ministerele Apărării. Se va extinde şi colaborarea vizând combaterea tuturor formelor de criminalitate organizată şi terorism şi a criminalităţii cibernetice […]. De asemenea, cele două guverne au convenit să consolideze cooperarea în domeniul educaţiei privind Holocaustul prin pregătirea profesorilor români la Institutul „Yad Vashem” şi au semnat un memorandum de înţelegere între Ministerele Educaţiei şi Yad Vashem […].

Nr. 444-445, 1-28 februarie 2015.  Importantã delegaţie parlamentarã româneascã în vizită la Ierusalim. Alina Gorghiu, deputat, copreşedinte al PNL, Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, Yuli Edelstein, preşedinte al Knesset-ului, Gabriel Vlase, deputat, preşedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie România-Israel, şi Aurel Vainer, deputat, preşedinte al F.C.E.R. […].

La MAE s-a lansat cea de a doua ediţie a proiectului „Podurile Toleranţei” […]. Pentru prima dată, Ministerul de Externe a semnat, într-o ceremonie solemnă, un Protocol de colaborare cu Forumul B’nai B’rith „Dr. Moses Rosen” România […].

Nr. 446-447, 1-31 martie 2015. Mark Weitzman: România va juca un rol important ca preşedinte al Alianţei pentru Memoria Holocaustului […]. Ing. Paul Schwartz, preşedintele C.E.B. şi vicepreşedinte al F.C.E.R., a mulţumit, la rândul său, pentru vizită, demers care este foarte important pentru noi, precum şi în contextul relaţiilor României cu Statele Unite […].

Nr. 458-459 (1258-1259), 1-31 octombrie 2015. […] Interviu cu E.S. Tamar Samash , noul ambasador al Israelului la Bucureşti […]: „Dacă Israelul şi România pot conlucra pentru a obţine sprijinul UE, toată lumea va câştiga […].

O vizită plinã de prietenie şi căldură sufletească. Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Knesset-ului, a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea […].

Nr. 466-467, 1-29 februarie 2016. […] La finele lunii ianuarie, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a efectuat o vizită în Israel, la invitaţia lui Isaac Herzog, liderul Partidului Muncii […].  Liderul de la Bucureşti a subliniat, între altele, că „România poate deveni o poartă de intrare a Israelului în UE[…]. Liviu Dragnea i-a spus premierului Netanyahu: „Noi nu putem fi de acord cu decizii din cauza cărora suferă cetăţenii, cum ar fi etichetarea produselor israeliene […]. Prim-ministrul Netanyahu i-a spus oaspetului român că apreciază foarte mult implicarea acestuia în consolidarea şi refacerea sinagogilor din România […]. Din discuţii s-a conturat interesul bilateral pentru extinderea proiectelor comune în agricultură, cercetare, sănătate, securitate cibernetică, precum şi pentru participarea israeliană în proiectele naţionale din România în sectoarele  infrastructurii urbane şi de transport […]. În discuţiile cu Alan Schneider, directorul Centrului Global B’nai B’rith, a fost subliniată îmbunătăţirea cooperării pentru păstrarea patrimoniului cultural şi moştenirii evreieşti […], necesitatea îndreptării erorilor din Acordul româno-israelian privind forţa de munca, deoarece anumite prevederi au blocat afluxul de muncitori români […].

Nr. 468-469, 1-31 martie 2016. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită oficială în Israel […]: „Înţelegem asigurarea securităţii Israelului ca un subiect axiomatic […]. A fost vizitat şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem” […]. Sunt pe deplin hotărât să sprijin înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului” […].

Nr. 470-471, 1-30 aprilie 2016. Aflat într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, pentru a participa la summit-ul securităţii nucleare, preşedintele Klaus Iohannis a vizitat şi Muzeul Holocaustului de la Washington […]. Klaus Iohannis a lansat ideea organizării unei structuri educaţionale instituţionalizate pentru cursuri destinate funcţionarilor, politicienilor, diplomaţilor şi personalului din structurile de ordine şi siguranţă publică având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi discriminării […].

Nr. 472-473, 1-31 mai 2016. Camera de Comerţ România-Israel (CCRI) a organizat în luna aprilie un eveniment nu numai interesant, dar şi important în contextul în care ameninţările teroriste sunt la ordinea zilei, atât în Orientul Mijlociu cât, şi în Europa. Intitulată „România-Israel Homeland Security Forum”, acţiunea a adunat timp de două zile 11 firme israeliene şi zeci de firme româneşti, instituţii guvernamentale şi din alte domenii, specializate în apărarea securităţii interne. Desfăşurat într-o mare discreţie […].

Nr. 486-487, 1-31 ianuarie 2017. Preşedintele României a precizat că în 24 ianuarie va participa, împreună cu secretarul general al Consiliului Europei şi cu preşedintele Republicii Cipru, la ceremonia de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Cu această ocazie, preşedintele Iohannis va inaugura, la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, o expoziţie dedicată victimelor Holocaustului […].

Nr. 490-491, Martie 2017, Teodor Meleşcanu: „Relaţiile dintre România şi Israel nu se pot dezvolta decât ascendent” […]. O alta importantă reuşită a Preşedinţiei române a IHRA a fost adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului […].

Nr. 492-493, 1-30 Aprilie 2017. Forumul Femeilor de Afaceri din România (FFAR) a invitat de 8 Martie un număr de 25 de femei de afaceri din Israel []  „România este un partener firesc de afaceri pentru Israel, acesta fiind cunoscut ca ţara firmelor start-up […].

Nr. 494-495, 1-31 Mai 2017. Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a efectuat o vizită oficială în Israel, la invitaţia omologului său israelian, Benjamin Netanyahu […]. Parlamentul României (…) a adoptat, anul trecut, un act normativ referitor la restituirea proprietăţilor evreieşti, supravieţuitorii Holocaustului având prioritate în soluţionarea cererilor” […]. Totodată, şeful Executivului român a amintit că Teatrul Evreiesc de Stat din România a fost restaurat cu fonduri guvernamentale, iar înfiinţarea unui Muzeu al Holocaustului şi al Comunităţii Evreieşti este un proiect pe care îl urmăreşte în mod special […]. Reuniune de afaceri la Camera de Comerţ România-Israel [] La eveniment au luat parte ministrul-delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, Camelia Toader, director general în cadrul ministerului […].

Nr. 498-499, 1 Iulie-31 August 2017. Deputatul F.C.E.R.-C.M., Silviu Vexler, a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în vizita făcută la Ierusalim, în zilele de 11-13 iulie, la invitaţia preşedintelui Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein Misiunea Legislativului român a avut loc cu prilejul primei sesiuni din cadrul iniţiativei „Parliament to Parliament”. [S-a vorbit despre] oportunităţile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, dar şi în alte sectoare ale economiei româneşti […].

Nr. 504-505, 1-30 Noiembrie 2017. În Israel, Teodor Meleşcanu a fost primit de preşedintele Reuven Rivlin, de premierul Benjamin Netanyahu, care îndeplineşte şi funcţia de ministru de externe, s-a întâlnit şi cu Gilad Erdan, ministrul afacerilor strategice, securităţii publice şi informaţiilor, cu Tzipi Hotovely, ministrul adjunct al afacerilor externe, cu Yoseph Yonah, preşedintele Grupului de prietenie Israel-România din Knesset, cu ambasadorul Colette Avital, secretarul general al Organizaţiei Mondiale Evreieşti pentru Restituirea Proprietăţilor […]. În ziua de 19 octombrie 2017 a avut loc o întrevedere a membrilor Comisiilor pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, conduse de senator Cristian Sorin Dumitrescu şi deputat Biro Rozalia-Ibolya, cu o delegaţie a Comisiei pentru politică externă şi apărare din Knesset, condusă de Avi Dichter, preşedintele Comisiei […].

Nr. 510-511 1-28 Februarie 2018. E.S. Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, a fost primită de premierul român Viorica Dăncilă, întâlnirea având loc la numai câteva zile după primirea la Palatul Victoria a ambasadorului american Hans Klem […]. Şi cooperarea în domeniul apărării a fost calificată ca fiind foarte solidă, cu un considerabil potenţial de extindere […].

Nr. 514-515, 1-30 Aprilie 2018. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat joi, 19 aprilie, conform Agerpres, că „Guvernul a adoptat un Memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim” […].

Nr. 530-531, 1-31 Ianuarie 2019. Se extinde colaborarea academică româno-israeliană […]. Convorbiri între Viorica Dăncilă şi Benjamin Netanyahu la Ierusalim […].Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea şi aprofundarea relaţiilor cu Statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică şi energetică, medicină, cercetare şi inovare. De asemenea, cei doi premieri şi-au exprimat satisfacţia pentru avansarea negocierilor în vederea încheierii Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii […], modalităţi de cooperare dintre România şi Israel, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene […]. Preşedinţia română a Consiliului UE intenţionează să organizeze la Bruxelles o reuniune internaţională care să stabilească acţiuni concrete de eliminare a ameninţărilor antisemite la adresa comunităţilor din Europa […].

Nr. 534-535, 1-31 Martie 2019. Ministrul israelian Gila Gamliel s-a întâlnit la Bucureşti cu oficiali români şi cu liderii comunităţii evreieşti […]. La 7 martie 2019, la Templul Coral din Bucureşti a avut loc ceremonia de predare a copiei digitalizate a fondului de arhivă „Problema 33. Chestiuni privitoare la evrei” din Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe către Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” şi Yad Vashem – The World Holocaust Remembrance Center-Israel […]. Documentele din arhiva digitalizată acoperă perioada 1900-1948 privind evreii din România, iar însemnătatea lor este deopotrivă istorică, politică şi practică. Vor demonta acuzaţii nefondate aduse evreilor din România şi vor duce la o mai bună cunoaştere a nedreptăţilor faţă de ei […].

Nr. 536-537, 1-30 Aprilie 2019.  Aflată la Washington, la Conferinţa AIPAC, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu […]. Au discutat şi despre organizarea, în cursul acestui an, a şedinţei comune a celor două guverne, precedată de un forum economic cu o secţiune dedicată contactelor business to business […], modalităţi de cooperare dintre România şi Israel, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Cu acelaşi prilej, premierul român s-a întâlnit cu Daniel S. Mariaschin, director executiv şi vicepreşedinte executiv al B’nai B’rith International. Au fost aprofundate aspecte privind rolul activ asumat de România în combaterea fenomenului antisemitismului la nivel international […].

Nr. 538-539, 1-31 Mai 2019.  În data de 2 mai 2019, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat la Marşul Internaţional al Vieţii, eveniment educaţional anual, organizat în Polonia […].

Nr. 540-541, 1-30 Iunie 2019. În zilele de 16-18 iunie, Bucureştiul a fost gazda unor reuniuni de maximă importanţă pentru comunitatea evreiască din România şi din întreaga lume. În intervalul amintit a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Forumului Comunităţilor Naţionale (FCN) din Congresul Mondial Evreiesc (WJC) şi întrunirea comună a WJC cu trimişii speciali şi coordonatorii pentru combaterea antisemitismului […].

Nr. 544-545, 1-30 Septembrie 2019. Protocol de colaborare România-Israel privind sistemul de învăţământ dual […].

Nr. 546-547, 1-31 Octombrie 2019. Prestigiul de care se bucură B’nai B’rith România (BBR) în societatea românească a fost ilustrat de prezenţa analistului politic, fost ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, conferenţiind despre „România. Perspective” în faţa un numeros public la recenta Adunare Generală a BBR. Conferenţiarul a evidenţiat rolul jucat de liderii BBR şi F.C.E.R. în procesul de aderare a României la NATO şi UE […].

Nr. 568-569, 1-30 Septembrie 2020. Vizita ministrului Bogdan Aurescu în Israel […].Ministrul român a fost primit de preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, de premierul Benjamin Netanyahu, şi au avut lor întâlniri cu prim-ministrul supleant şi ministru al Apărării Benjamin Gantz […]. Miniştrii de Externe ai celor două state au convenit asupra înfiinţării unui grup comun de lucru din care vor face parte oficiali din Israel şi România, precum şi experţi care vor colabora în domeniul agriculturii (în special managementul apei), al sănătăţii, şi în cel al tehnologiei (inclusiv cyber-tech) […].

La 26 iulie a.c., Ambasada Israelului din România şi Statul Major al Forţelor Aeriene Române au organizat o ceremonie de comemorare pentru a marca un deceniu de la tragedia militarilor israelieni şi români căzuţi la datorie în Munţii Bucegi […]. Poate că unii încă se întreabă de ce acest exerciţiu a avut loc aici, în România? Israelul este o ţară mică, ceea ce înseamnă că activităţile sale de pregătire sunt limitate […]. Statul Israel a ales să coopereze în acest domeniu cu România, un prieten apropiat şi un aliat special […].

Nr. 570-571, 1-31 Octombrie 2020. În perioada 3-4 noiembrie 2020, prim-ministrul României, Ludovic Orban, a efectuat o vizită oficială în Statul Israel şi în Palestina. Prim-ministrul a fost însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. Premierul Ludovic Orban a avut convorbiri oficiale cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, prim-ministrul supleant şi ministru al Apărării, Benjamin Gantz, ministrul Afacerilor Externe, Gabriel Ashkenazi, precum şi cu Colette Avital, Secretarul General al World Jewish Restitution Organization […]. Cei doi prim-miniştri au salutat lansarea, la 1 octombrie 2020, a Grupului de lucru România-Israel în domeniul economic […]. L. Orban a reconfirmat disponibilitatea României de a susţine consolidarea cooperării UE cu Israel şi a susţinut importanţa organizării, la începutul anului următor, a unei noi sesiuni comune între Guvernele României şi Israelului […]. Şeful Executivului de la Bucureşti a adăugat: „Doresc să vă reasigur de angajamentul de neclintit al României de a lupta împotriva antisemitismului […].

Nr. 586-587, 1-30 Iunie 2021. În perioada 8-10 iunie, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a vizitat România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis […]. În timpul şederii sale la Bucureşti, preşedintele Israelului, aflat la final de mandat, a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu premierul Florin Cîţu, împreună cu care a şi inaugurat un Forum bilateral de afaceri […]. Vorbitorul l-a informat pe înaltul oaspete că „Guvernul României a adoptat prima Strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură […]. Preşedintele Israelului a venit însoţit de o numeroasă delegaţie de oameni de afaceri israelieni din cele mai importante sectoare economice şi de afaceri. Din cele 32 de firme reprezentate la Forum, 7 erau din domeniul agriculturii, cu accent pe irigaţii, 12 din industria de apărare şi securitate naţională […]. În prezent există 137 de proiecte comune, la care participă 251 de companii israeliene şi româneşti. Apreciem foarte mult sprijinul continuu al României pentru a ne asigura că Israelul este un partener deplin în programele relevante ale UE”, a subliniat Rivlin […]. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a prezentat structura celei mai „puternice şi mai reprezentative organizaţii a comunităţii de afaceri din România, reprezentând 15.000 de companii […]. Volumul total al schimburilor comerciale România-Israel însuma 570,15 milioane de euro, iar la ora actuală, în România activează 8.298 de companii israeliene, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 64,04 milioane de euro […].

Nr. 590-591, 1-30 Septembrie 2021. Numiri pe posturi diplomatice americane Mark Gitenstein – ambasador la Uniunea Europeană […]. „Camera de Comerţ România-Israel oferă sprijin membrilor pentru a găsi parteneri de afaceri în România şi în Israel” – Interviu cu Călin Coşar, preşedintele CCIR-I. […]. Peste 400.000 de locuitori din totalul de 9 milioane de locuitori ai Statului Israel au fie dublă cetăţenie, fie origini româneşti. Majoritatea produselor care ajung în Israel din România sunt agroalimentare, de la cereale la animale vii sau alte produse finite destinate consumului direct […].

Nr. 602-603, 1-31 Martie 2022. Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a efectuat pe 14 martie a.c. o vizită în România. Prezenţa demnitarului israelian a avut loc în contextul în care ţara noastră, ca de altfel şi alte ţări vecine cu Ucraina aflată în război, reprezintă calea către salvare a sute de mii de vieţi, dintre care un număr mare de evrei […]. Evreii din Ucraina au fost ajutaţi, de la intrarea lor în ţară până la plecarea lor în Israel, de Ambasada Israelului care a realizat mai multe centre ale Agenţiei Evreieşti destinate celor ce doresc să facă aliya, având personal şi la graniţă. Ele activează alături de structura realizată de FCER şi de Joint la toate cele trei puncte de frontieră: Vadul Siretului, Sighet şi Isaccea […].

Nr. 608-609, 1-30 Iunie 2022. Ziua Israelului la Bucureşti […]. Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Concertul demonstrează afinitatea celor două popoare cu un sistem de valori împărtăşite” […]. Nicolae Ciucă, premierul României: „Pentru România, Israelul este un partener foarte apropiat” […].

Nr. 616-617, 1-31 Octombrie 2022. […]Primele domenii în care s-au implicat israelienii au fost sectorul imobiliar şi agricultura, dar în prezent domeniile sunt mai extinse. Astăzi, societăţile israeliene reprezintă investitorii principali în energia regenerabilă din România, în energiile solară şi eoliană, cel mai mare sistem  care se bazează pe energia solară aparţinând unei companii israeliene. De asemenea, suntem implicaţi în high-tech, în sectorul de inovaţii, domenii care se extind şi în România. În ceea ce priveşte partea română, există posibilitatea de a spori exporturile româneşti de produse alimentare […]. Vom încerca să deschidem pieţele israeliene pentru importul de produse româneşti de carne […]. Turismul a cunoscut o adevărată  evoluţie. Foarte mulţi israelieni vin  în România […]. În ultimii ani, în România s-au schimbat multe în sens pozitiv. S-au votat legi de includere a educaţiei despre Holocaust în învăţământul obligatoriu […]. România face eforturi de combatere a antisemitismului atât în ţară, cât şi în străinătate […].

Nr. 618-619, 1-30 Noiembrie 2022. Moment istoric : Conferinţa Rabinilor Europeni în România […]. În discursul său, Marcel Ciolacu a vorbit, între altele, despre angajamentul României în lupta împotriva antisemitismului şi faţă de protecţia minorităţilor etnice şi religioase […]. Distincţia „Moses Rosen” i-a fost acordată şi lui Victor Opaschi […]. A contribuit astfel la decizia statului român de a-şi asuma responsabilitatea pentru participarea la Holocaustul împotriva evreilor din România […]. Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a arătat onorat de invitaţia lansată de a participa la acest eveniment […]. Următoarea discuţie din sala „Nicolae Iorga” a Parlamentului României a vizat cadrul legislativ care reglementează pedepsirea antisemitismului, negarea Holocaustului, xenofobia şi discursul instigator la ură, în general. Invitatul acestei părţi a întâlnirii a fost ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu […].

VA URMA

Citește și episoadele anterioare:

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLVII-XLVIII). INCUBATORUL

Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XLVI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLV)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLIV)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLIII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XL)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXVIII-XXXIX)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXVII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXVI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXV)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXIV)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXIII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXX)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXIX)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXVIII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXVII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXVI)

Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXV)

Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXIV)

Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXIII)

Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXII)

Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XX-XXI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XIX)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XVIII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XVII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XVI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XV)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XIV)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XIII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (X)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (IX)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (VIII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (VII)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (VI)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (V)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (IV)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (III)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (II)

Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (I)

 2,191 total views,  2 views today