Autor: IOAN ROȘCA
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 149
Cincinalele holocaustizării și răbojul
colaboraţioniştilor (I)
Voiam să opresc seria citatelor din „Realitatea evreiască”, pentru a trece la Concluzii, unde voi schimba incursiunile microscopice – întru consolidarea rechizitoriului cu radiografii macroscopice – fără de care nu se pot percepe fenomenele de ansamblu. Voi renunţa probabil să comunic aici dosare expresive, ca: 6.4g – „Duioasele referiri la evreii comunişti – motivaţi de persecuţii şi înşelati de idealuri, ocupîndu-se numai de interesele comunităţii lor”; 6.4h „Nostalgia invaziei şi slăvirea luptei pentru forţarea încetăţenirii”; 6.4i „Dialectica imperialismului sionist”.
Dar nu pot renunţa şi la a face public dosarul 6.4f, căci el reprezintă cel mai straşnic răspuns la întrebarea abordată în acest studiu. Vom vedea cum ni s-a montat zăbala (mintală şi legală) a unei holocaustizări menite acoperirii re-colonizării României.
Neputînd comprima şi mai mult materialul dureros de bogat, l-am organizat în trei „cincinale”, astfel încît să se observe bine anii amorsării operaţiei (2009-2013), a consolidării legislative (2014-2018) şi a fructificării represive (2019-2023). Lectura revelează motivele dispariţiei progresive a manifestărilor de rezistenţă.
Şi după 1944 s-a rezistat o vreme…
Aşa s-a scris povestea recăderii în sclavie. Aşa s-a umplut răbojul cu nume de colaboraţionişti ce se simt acoperiţi de impunitate, fiind siguri că nu vom mai apuca timpurile în care să-i vedem judecaţi pentru trădare de patrie. Se grăbesc să ne amendeze sau să ne închidă, ca să nu susţinem o răsturnare în urma căreia să fie ei condamnaţi.
6.4f1. 2009-2013
REALITATEA EVREIASCĂ Nr. 318-319, 1 – 31 mai 2009. „Nu vedem Holocaustul din cauza copacilor […]. Mutarea celor 30 de pomi din micul Parc Brezoianu din Bucureşti pentru a face loc Complexului Holocaustului a răscolit muşuroiul antisemit. Dintr-o dată mulţi şi-au descoperit vâna de activist pentru salvarea mediului înconjurător, îmbrăcând verdele ecologist deasupra verdelui legionar […]”. IOANA LUPEA (Din „Evenimentul zilei”, 13 mai 2009)
Nr. 326-327, 17sep 31 oct 2009. Sesiunea solemnă dedicată la Parlament Zilei Holocaustului în România […]. Semnificativ, în acest sens, a fost discursul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase […]. „Eu, personal, sunt un supravieţuitor al Holocaustului în România”, a spus preşedintele F.C.E.R., deputat dr. Aurel Vainer. […] Ambasadorii Israelului şi S.U.A., E.S. David Oren şi E.S. Marc Gitenstein, au pus accentul pe importanţa memoriei şi pe nevoia de curaj şi hotărâre în lupta împotriva celor care neagă Holocaustul. Gral (r) prof. univ. dr. Mihail Ionescu, directorul general al I.N.S.H.R., vicepreşedinte al Comisiei „Wiesel”, a făcut un scurt istoric al cercetărilor întreprinse de Comisie pentru că „naţiunea română trebuie să-şi cunoască trecutul, să identifice cauzele şi vinovaţii” […]. „Holocaustul a fost episodul cel mai cumplit din istoria umanităţii”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, deputat P.N.L. […].
Cercetări noi în studierea Holocaustului. Lucrările s-au desfăşurat în prezenţa domnului Theodor Paleologu, a consilierului prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, a E.S. David Oren, ambasadorul Statului Israel, a membrilor conducerii Muzeului Holocaustului din Washington, Sarah Bloomfield, Paul Shapiro şi Radu Ioanid […]. Liviu Rotman, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor, […] a citat numeroase exemple din anii 2007-2009 de apariţii de carte legionară […].
Nr. 334-335, 1-28 februarie 2010. Omagiu victimelor Holocaustului din România. Compozitorul Şerban Nichifor, prof. univ. dr. la Universitatea de Muzică Bucureşti, a dedicat o lucrare simfonică celor pieriţi în deportările în Transnistria şi celor ucişi în masacrul de la Iaşi, din 1941[…].
Nr. 338-339, 1-30 aprilie 2010. Cine au fost autorii crimelor din Transnistria? […]. Doctorandul ieşean Andrei Muraru a prezentat o parte din lucrarea sa de doctorat „Cine au fost ei? Spre o taxonomie a criminalilor de război din Transnistria”, conducătorul lucrării fiind prof. dr. Ion Ciupercă (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi) […]. Se aminteşte tendinţa de negare a crimelor, încă din vremea regimului comunist, ca şi după 1989, de către cadre universitare, oameni cu pregătire precum Petre Ţurlea, Al. Duţu, Gh. Buzatu, Ion Coja, ş.a. […]. Primul proces al criminalilor a avut loc în mai 1945, al doilea în iunie-iulie, pe teritoriul României, în timp ce în URSS, inclusiv Basarabia, nu s-au judecat decât crimele împotriva cetăţenilor sovietici […] (BORIS MARIAN).
Nr. 348-349, 1-31 octombrie 2010. Ziua Holocaustului în România – Ediţie specială […]. Adunarea din faţa Sinagogii din Dorohoi, unde se va deschide muzeul dedicat Holocaustului din nordul Moldovei […].
SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE A INSHR – EW, Bucureşti, 11 octombrie 2010 […]. În numele preşedintelui H.O.R., Zeev Schwartz, al său personal, al membrilor H.O.R., vicepreşedintele H.O.R., Şlomo Abramovici, a mulţumit preşedintelui României, Traian Băsescu, şi celorlalţi preşedinţi ai României actuale pentru recunoaşterea Holocaustului în România […]. Au fost condamnate tăcerea privind Holocaustul în România în timpul totalitarismului şi în primii ani de după 1990, manifestările antisemite din unele publicaţii […]. Prof.dr. Horia Bozdoghină a prezentat comunicarea „Antisemitism în scrierile lui Nicolae Paulescu” […]. Mizerabilele broşuri „Degenerarea rasei jidăneşti”, „Desfrâul jidanilor” (1928) conţin paragrafe care te pun pe gânduri asupra sănătăţii mintale a autorului […]. Un caz care dovedeşte că antisemitismul poate fi şi o stare maladivă. Dar cu ce efecte incalculabile![…]. Prof.dr. Liviu Rotman a expus rolul Băncii Naţionale a României în cadrul politicii antisemite a regimului Antonescu […]. În cadrul celei de a doua sesiuni, moderată de dr.Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului, doctorand Anca Ciuciu, cercetătoare la CSIER, a expus , în comunicarea „Pogromul de la Bucureşti”[…], Retragerea trupelor române din teritoriile ocupate de Uniunea Sovietică în vara anului 1940, împreună cu instigarea antisemită, au dus la asasinate în masă şi la numeroase acte de violenţă împotriva populaţiei evreieşti […].
Nr. 350-351 1, 30 noiembrie 2010 […]. La o distanţă de aproximativ 10 kilometri de Iaşi, în inima pădurii din comuna Popricani, într-o zonă numită Valea Climoaiei, zac de zeci de ani cadavre, descoperite abia în ultimele zile […], oameni care trebuiau exterminaţi cu orice scop conform ordinelor lui Antonescu. Există şi astăzi martori ai teribilelor scene […]. Un pensionar de 88 de ani care, atunci, a fost pe punctul de a fi aruncat în groapă laolaltă cu evreii. Avea 16 ani şi a reuşit să scape de execuţia gloanţelor după ce a demonstratcă el, de fapt, nu este evreu […]. Cercetătorul Adrian Cioflâncă, împreună cu o echipa de arheologi condusă de dr. Neculai Bolohan, de la Facultatea de Istorie din Iaşi, au reluat cazul şi, cu ajutorul bătrânului de 88 de ani, au reuşit să scoată la iveală rămăşiţele evreilor cărora li s-a luat viaţa în 1941[…]. S-au descoperit, de asemenea, gloanţe ce aparţineau Pirotehniei Armatei sau produse la Copşa Mică Cugir, fabricate în 1939 şi 1940, fapt ce atestă implicarea românilor în pogrom […]. Cercetătorul a declarat că are în vedere şi alte gropi comune ce ar exista în judeţul Iaşi şi pe care vrea să le identifice în perioada următoare. Proiectul în cadrul căruia s-a descoperit groapa din Valea Climoaiei este susţinut şi finanţat de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” […].
Nr. 354-355, 1-31 ianuarie 2011. 70 DE ANI DE LA POGROMUL LEGIONAR DIN BUCUREŞTI […]. Rabinul EFRAIM GUTTMAN: „Tata a rămas în continuare toată noaptea întins pe zăpadă. A văzut cum legionarii dezbrăcau cadavrele celor omorâţi, luau hainele, scoteau dinţii de aur din gura cadavrelor […]”. (Din „Jurnalul săptămânii”, 6 ianuarie 2011, Israel)
Nr. 360-361, 1-30 aprilie 2011. Popricani […] „Noi nu vrem răzbunare”, a spus în cuvântul său Rabinul Tobias […]. În cimitirul din Iaşi, Constantin Simirad, un român, mare prieten al evreilor care şi-a cerut iertare pentru cele întâmplate […].
Nr. 362-363, 1-31 mai 2011. […] Seminarul Internaţional „Predarea problematicii Holocaustului în România. Victime şi călăi”, ediţia a II-a, de la Şimleu Silvaniei, 5-7 mai a.c. […]. O nouă gândire asupra modului de predare a Holocaustului: copiii trebuie atraşi înspre studiu prin prezentarea, mai întâi, a lucrurilor care nu şochează […].
Nr. 362-363, 1-31 mai 2011. Prinţul Constantin Karadja, salvatorul a peste 51.000 de evrei, fost diplomat român, în calitatea de consul general al României la Berlin (1931-1941) […]. Angajamentul său de lungă durată în favoarea evreilor români surprinşi de război sub regim nazist, dar nu numai a lor, ci şi a mii de evrei din Franţa, Germania, Ungaria, Grecia şi Italia, cărora le-a acordat vize româneşti, care îi salvau de la deportare.
Nr. 370-371, 1-31 octombrie 2011. Comemorare de amploare a Holocaustului […]. Ceremonia de la Memorialul HolocaustuluI din România – 11 octombrie 2011[…]. E.S. Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, a amintit în cuvântarea sa de scriitorul Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz […]. E.S. Dan Ben Eliezer, ambasador al Statului Israel, a vorbit despre victimele, rudele acestor victime, supravieţuitorii Holocautului care trăiesc în Israel […]. Directorul secţiei române a Muzeului Holocaustului din Washington, istoricul Radu Ioanid, a expus pe larg aspecte ale politicii genocidare a regimul antonescian […]. Distorsionări ale trecutului în memoria publică. În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Holocaustului, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, împreună cu Fundaţia „Friedrich Ebert” din Germania, au organizat simpozionul „Reconstrucţia memoriei publice în ţările post-comuniste” […]. Ziaristul german originar din România, William Totok, a făcut o prezentare detaliată, iconografică, a unor monumente din România, ridicate după 1989 […]. Vorbitorul şi-a ilustrat ideile cu proiecţii ale imaginilor unor monumente din întreaga ţară, multe dintre ele fiind dedicate foştilor conducători ai mişcării legionare, uneori ridicate chiar lângă sinagogi (la Caransebeş), o jignire şi o manifestare de dispreţ faţă de victimele Holocaustului […]. Vorbitorul a amintit şi grafitti-urile care umplu zidurile oraşelor. Uneori ele au conţinut rasist, antisemit, antirom, homofob, alteori îl elogiază pe Antonescu sau, indirect, cer retrocedarea Basarabiei […]. În acelaşi spirit a vorbit şi prof. univ. dr. Michael Shafir […]. El a menţionat şi felul în care a fost privit şi prezentat I. Ogăranu, luptător anticomunist, neţinându-se seama de trecutul său legionar.
„SĂ PĂSTRĂM LUMEA ÎN CARE TRĂIM ÎN MATCA EI RAŢIONALĂ” – Sesiune parlamentară solemnă […]. Semnificativ a fost, în acest sens, expozeul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase, despre paşii făcuţi de autorităţile române în direcţia „rememorării şi asumării” unui „episod tragic din istoria ţării noastre şi a continentului european” […]. În numele Guvernului României, prin I.N.S.H.R., dr. Alexandru Florian a omagiat memoria victimelor […]. „Nu avem voie să uităm suferinţele evreilor şi ale altor etnii trăitoare în România în anii Holocaustului, după cum nu avem voie să uităm nici pe românii care şi-au riscat libertatea şi chiar viaţa ajutând familii de evrei din România”, a spus deputatul Gabriel Vlase, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie România-Israel […]. Ca fost prim ministru al României, deputatul Călin Popescu Tăriceanu, liderul Grupului Parlamentar al PNL, a reamintit că, în timpul mandatului său, s-a înfiinţat I.N.S.H.R., a fost inaugurat Memorialul victimelor Holocaustului şi a privit comemorarea ca avertisment: […] Chiar şi următoarea generaţie de artişti – şi aici mă refer la regizori de film ca Radu Mihăileanu, dar şi la regizori români ca Radu Gabrea – care au cunoscut numai indirect detalii despre suferinţele evreilor în Holocaustul românesc, şi-au dedicat creaţiile acestui subiect […].
Nr. 372-373, 1-30 noiembrie 2011. A supravieţuit „Trenului Morţii” […] La 29 iunie 1941, Benone Constantin s-a suit , împins de la spate cu patul puştii, într-un vagon al unuia din „Trenurile morţii”, cel care avea să oprească după 8 ore la Podu Iloaiei. A fost o călătorie scurtă, dar din care puţini au scăpat cu viaţă […].
Nr. 378-379, 1-29 februarie 2012 […]. Liviu Rotman, subliniind brutalitatea, cruzimea indescriptibile cu care au fost ucise cele 125 de victime ale pogromului de la Bucureşti […]. Pogromul legionar din Bucureşti a fost semnalul, pogromul de la Iaşi – explozia, deportările în Transnistria – „soluţia finală” în variantă românească a Holocaustului, a punctat etapele sale directorul general al INSHR, dr. Alexandru Florian […]. Participarea dr. Aurel Vainer, la Ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului (Parlamentul European – Bruxelles) […].
HOLOCAUSTUL NU PRIVEŞTE NUMAI TRECUTUL, CI ŞI PREZENTUL ŞI VIITORUL […].
ANTISEMITISMUL DE STAT A DUS LA HOLOCAUST. O evaluare critică a trecutului din perspectiva unui prezent tensionat a fost dominanta dezbaterii „Holocaust în România: între uitare şi negare”, organizată de Ambasada Franţei în România, Institutul Cultural Francez, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” (INSHR), marcând Ziua Mondială a Holocaustului. Două aspecte demne de remarcat: componenţa panel-ului care a condus dezbaterea: dr. Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, E.S. Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei „Pro Democraţia”, moderator fiind cunoscutul comentator de politică externă, directorul Radio France International din România, Luca Niculescu.[…]
Nr. 380-381, 1-31 martie 2012. 70 DE ANI DE LA SCUFUNDAREA VASULUI „STRUMA” […]. Cei 800 de pasageri de pe „Struma” au fost îmbarcaţi în condiţii inumane, deposedaţi de toate obiectele de valoare aflate asupra lor, care poate se găsesc şi acum la Banca Naţională a României […]. În comunicarea trimisă la simpozion, G-ral. Mihail Ionescu s-a referit la documente mai puţin cunoscute ale regimului Antonescu […].
Nr. 382-383, 1-30 aprilie 2012. […] În prezentarea făcută, cercetătoarea dr. Lya Benjamin a pornit de la ideea demonstrării existenţei unei rezistenţe neînarmate a comunităţii evreieşti din România în perioada celui de-al doilea război mondial […]. Cercetătoarea a abordat şi problema aşa-zisului testament al lui Filderman […]. Se pare că acest testament nu există; este vorba doar de o declaraţie notarială din Germania […].
Nr. 386-387, 1-30 iunie 2012. […] Preocupat de problemele minorităţilor naţionale din România, recent, Lucian Nastasă şi o echipă de cercetători au realizat un volum cu un subiect incitant: „Antisemitismul universitar în România (1919-1939). Mărturii documentare” […]. Una dintre concepţiile care au animat evreimea în aceste condiţii a fost dobândirea unei valori care putea fi uşor transportată oriunde, locul primordial ocupându-l dobândirea de cunoştinţe, deci frecventarea şcolilor şi universităţilor. De aici, aparenta suprareprezentare a evreilor într-o serie de universităţi […].
Nr. 388-389, 1-31 iulie 2012. Comemorarea Pogromului de la Iaşi din 29 – 30 iunie 1941 […]. Deputat dr. Aurel Vainer, preşedintele F.C.E.R., moderatorul mesei rotunde […]: „La Iaşi, ura împotriva evreilor a fost indusă încă din anii 1920-1922 de către A.C.Cuza şi discipolii săi […]”. Prof. univ. dr. Carol Iancu, de la Universitatea din Montpellier, Franţa, vorbind despre Istorie şi memorie […] a menţionat că acesta a fost „primul pogrom gigant de la începutul celui de-al doilea război mondial, dar informaţia despre el în presa epocii era săracă şi vădit distorsionată” […]. În comunicarea „Pogromul de la Iaşi şi şansa de a scăpa cu viaţă”, drd. Adina Babesh, cercetătoare în cadrul Institutului „Elie Wiesel” de la Bucureşti, a arătat că „masacrul de la Iaşi a fost primul semn al exterminării în masă a evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial” […]. Ultima comunicare, având ca temă „Evreii din Iaşi în timpul regimului carlist. (1938-1940)”, a fost prezentată de prof. Ovidiu Buruiană, cercetător la Centrul de studii iudaice şi ebraistică „Dr.Alexandru Şafran” din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi […]. Duminică, 1 iulie 2012, la Cimitirul Evreiesc Păcurari a avut loc comemorarea victimelor Pogromului de la Iaşi din vara anului 1941 […].
Nr. 392-393, 1-31 octombrie 2012. COMEMORAREA ZILEI HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA.
Ceremonia de la Monumentul din Bucureşti dedicat Victimelor Holocaustului […]. „Monumentul în faţa căruia ne aflm – a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu – are menirea de a fi o carte de învăţătură pentru copiii şi tinerii noştri”. […] E.S. Mark Gittenstein, ambasadorul S.U.A. în România, a vorbit în calitate de avocat american, evreu, strănepot al unei familii originare din România, pentru care Holocaustul a însemnat „un cumplit colaps al normelor de drept”. […] Ministrul Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a avut o intervenţie cu o semnificaţie aparte, dat fiind afirmaţiile negaţioniste făcute cu câteva luni în urmă […]. Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a transmis mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu […].
„UN MOD DE A NE RECUPERA PROPRIA ISTORIE”. Adunarea solemnă de la Senatul României. Directorul general al INSHR, dr. Alexandru Florian, a oferit o dimensiune a asasinatelor în masă din Transnistria cu ajutorul cifrelor. 150.000 de evrei din România au murit seceraţi de foame, frig, boală […]. Au luat cuvântul, ca şi la Monumentul Holocaustului, preşedintele H.O.R., Zeev Schwartz, senatorul Dan Şova […] și senatorul Cristian Rădulescu […]. „Secolul XXI s-a născut bătrân”, a observat senatorul Varujan Vosganian […]. Nu e suficient să faci legi împotriva xenofobiei, antisemitismului, negaţionismului, trebuie să vorbeşti copiilor despre Holocaust, să le spui istoria adevărată a românilor şi a celorlalte popoare care au trăit în această ţară […]”. Senatorul Ioan Ghişe a omagiat Israelul […]. Vizitând spitale, şcoli, cămine pentru vârstnici, locurile sfinte, Yad Vashem […] senatorul Radu. F. Alexandru a accentuat unicitatea Holocaustului […].
Nr. 398-399, 1-31 ianuarie 2013. Un pogrom în capitala ţării, acum 72 de ani. Trei momente solemne ale comemorării Pogromului legionar de la Bucureşti […]. Publicistul Stelian Tănase a arătat că a făcut cercetări în arhivă legate de pogrom şi a găsit dosare de plângeri adresate poliţiei, ale evreilor jefuiţi şi arestaţi dar şi ale unor români, din perioada 1941-1942. Pogromul din 1941 din Bucureşti nu este primul, a menţionat vorbitorul. A fost şi în 1866, când s-a dezbătut Constituţia […], în decembrie 1918, când bande de huligani i-au acuzat pe evreii bucureşteni că ar fi colaborat cu germanii care ocupaseră Bucureştiul. Acuzaţia era nedreaptă şi ilustra intoleranţa populaţiei faţă de evrei […]. „Ianuarie 1941, a spus Stelian Tănase, a pregătit tot ceea ce li s-a întâmplat evreilor mai târziu”.[…] Printre vorbitorii care au adresat câteva gânduri celor adunaţi la Sinagoga Mare s-a afl at şi directorul TES, actriţa Maia Morgenstern […]. Victor Opaschi, secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor, a evocat plăcutele amintiri ale copilăriei marcate de prezenţa unui important mediu evreiesc, care şi-a pus amprenta asupra devenirii sale […]. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a promis că va sprijini amenajarea memorialului dedicat victimelor Pogromului din ianuarie 1941, ca şi a monumentului şi piaţetei ce va purta numele fostului Şef Rabin dr. Alexandru Şafran […].
„Evrei de vânzare”, un nou documentar de Radu Gabrea […] târgul imoral de suflete, respectiv permise de emigrare contra cost […].
De la antiiudaism la antisemitism şi înapoi. New Europe College a fost înfiinţat în 1994 de către Andrei Pleşu şi se bucură de un mare prestigiu naţional şi… european […]. S-a ajuns la antiiudaismul religios, prin apariţia creştinismului, respins de iudei, apoi la politica statelor creştine faţă de evrei, până în secolul XIX, când el ajunge un curent politic […]. La discuţii au participat masteranzi, ca şi specialişti, precum Andrei Oişteanu, Andrei Cornea ş.a. (B.M.M.).
Nr. 400-401, 1-28 februarie 2013. Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „FUMUL FRAŢILOR NOŞTRI” – cei şase milioane, fie-le amintirea binecuvântată! […]. Evenimentul a avut loc pe data de 29 ianuarie şi a fost moderat de dr. Lya Benjamin […].
Olimpiada „Memoria Holocaustului”. Eleva Tania Turcu, de la Şcoala „Regele Ferdinand” din Sibiu, este finalista Olimpiadei locale şi naţionale „MEMORIA HOLOCAUSTULUI”. Festivitatea de premiere a avut loc la sediul Băncii Leumi – Sucursala Sibiu, unde Manfred Rauchwerger, senior vicepreşedinte executiv al Băncii Leumi – Israel, a felicitat laureata şi i-a înmânat premiul: un laptop – tabletă de ultimă generaţie – şi o diplomă […]. În dialogul cu nepotul său, care l-a întrebat de ce a rămas comunist, el a vorbit despre prigoana antievreiască şi necesitatea de a se alătura celor care au combătut antisemitismul. Iar faptul că nu s-a dezis de ideologia comunistă demonstrează consecvenţă, fidelitate […].
Nr. 402-403, 1-31 martie 2013 […]. Un documentar cu tema Odessa – Teme Speciale […]. Filmul a fost prezentat în cadrul Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului 11- 17.03.a.c. de regizorul şi scenaristul Florin Iepan la Muzeul Ţăranului Român într-o sală arhiplină […]. Un interviu luat colonelului în rezervă Ovidiu Anca […] face trimitere la o telegramă primită de la Cabinetul Militar al Conducătorului în noaptea de 22/23 octombrie, imediat după miezul nopţii, prin care Mareşalul ordonă executarea a 22.500 de evrei pentru explozia care a avut loc la Odessa. Mărturia […] aparţine şefului de Cabinet al generalului dispărut în explozie […],el fiind cel care a primit cablograma cu acel conţinut şi revoltat pe cei care astăzi, la televiziune, care neagă genocidul la care el a fost de faţă […]. Scenaristul Iepan a găsit cu mare trudă un supravieţuitor. Acord Institutul „Elie Wiesel” – Muzeul „ Yad Vashem”.
Nr. 404-405, 1-30 aprilie 2013. Conferinţă europeană pentru combaterea antisemitismului.
Nr. 406-407, 1-31 mai 2013. […] (IICCMER), în parteneriat cu […] (INSHR-EW), au organizat joi, 18 aprilie, conferinţa „Reconsiderarea critică a trecutului – între mit şi minimalizare, despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România”, susţinută de cercetătorul german de origine română William Totok […]. În pofida inexistenţei unei statistici oficiale, documentele de arhivă relevă faptul că un număr important de luptători anticomunişti ar fi făcut parte sau au avut de-a face cu ideologia şi Mişcarea Legionară […].
Ion Antonescu: „Dau drumul mulţimii să-i masacreze”[…]. La atrocităţi au participat soldaţi, poliţişti şi jandarmi români, populaţie civilă, precum şi soldaţi germani. ADRIAN CIOFLÂNCĂ (Din „Ziarul de Iaşi”).
Nr. 410-411, 1-31 iulie 2013. Comemorarea acelor tragice zile de sfârşit de iunie 1941 a avut loc la Cimitirul Evreiesc din Iaşi, în ziua de 30 iunie 2013, în prezenţa ambasadorului Statului Israel în România, E.S. Dan Ben-Eliezer, a prefectului judeţului Iaşi, ing. Romeo Olteanu, a viceprimarului Municipiului Iaşi, ing. Mihai Chirica. […] La Moghilev, un grup de foşti deportaţi au comemorat victimele […]. Inaugurarea noului sediu al Centrului pentru Studierea Istoriei Evreilor din România.
Nr. 414-415, 1-31 octombrie 2013. Comemorarea Zilei Holocaustului în România la Camera Deputaţilor […]. Valeriu Zgonea […] a continuat: „De aceea, eu cred cu tărie că în familie trebuie să le spunem copiilor despre Holocaust”. […] E.S. Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Israelului, a arătat: […] La rândul său, Dan Şova, ministru delegat pentru Infrastructură şi Investiţii Străine, a precizat că: […]. În mesajul transmis de consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, preşedintele Traian Băsescu a argumentat necesitatea asumării acestui episod sumbru din istoria naţională […]. Potrivit mesajului transmis de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Victor Opaschi, premierul Victor Ponta şi-a exprimat […].
Pericolele extremismului de dreapta. Institutul pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”, SNSPA şi Fundaţia „Friedrich Ebert” au organizat pe 10 octombrie a.c. conferinţa internaţională „Extremismul de dreapta din România şi Europa” […]. Conf. dr. Liliana Popescu, prorector al SNSPA, a subliniat […]. Ea a atras atenţia şi asupra pericolelor discursului anticomunist, care neagă o serie de valori umaniste numai fiindcă au fost susţinute în comunism. La rândul său, prof.univ.dr. Cristian Pârvulescu […] a spus că „trebuie să ieşim din spaţiile închise şi să ne confruntăm public cu cei ce susţin astfel de idei” […]. La rândul său, prof.univ. dr. Liviu Rotman (SNSPA, CSIER) a subliniat […]. Ziaristul Mircea Toma […]
Nr. 416-417, 1-30 noiembrie 2013. […] Sinagoga din Sibiu s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru grupurile de elevi ai şcolilor nr.20 şi „Regele Ferdinand”, însoţiţi de cadrele didactice şi directorul prof. Mihai Frincu […]. Comemorarea Holocaustului şi studierea acestei probleme de istorie în şcoli are scopul de a educa în special tânăra generaţie, pentru a trăi în respect reciproc. Elevii prezenţi au participat cu câte un desen ilustrativ, transpunând gânduri sau imagini despre cum au văzut şi înţeles ei Holocaustul.
Nr. 418-419, 1-31 decembrie 2013. „Mărturii şi Imagini despre Holocaust în România”. Apărută recent sub egida F.C.E.R. şi într-o prezentare grafică de excepţie […]. HARY KULLER,
„Noul antisemitism din perspectivă israeliană” : sub acest titlu, deosebit de actual, Institutul „Elie Wiesel” a inaugurat în noul său sediu ciclul de dezbateri lunare. De această dată, invitatul a fost conf. univ. dr. Rafael Vago, de la Universitatea din Tel Aviv, istoric, specializat în probleme de antisemitism şi istorie est-europeană […]. Alexandru Florian […] l-a prezentat pe Raphael Vago, precizând că a fost membru al Comisiei „Wiesel”, este preocupat de istoria Holocaustului din România […]. Pentru antisemiţi, a subliniat dr. Vago, indiferent dacă evreii din diaspora se identifică sau nu cu Israelul, ei sunt văzuţi ca favorizând Israelul […].
VA URMA
Citește și episoadele anterioare:
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (LI). Pomelnicul osanalelor filosemite
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (L). Cântarea aservirii României
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLIX). Fanarul de la Tel Aviv
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLVII-XLVIII). INCUBATORUL
Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XLVI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLV)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLIV)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLIII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XLI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XL)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXVIII-XXXIX)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXVII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXVI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXV)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXIV)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXIII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXXI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXX)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXIX)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXVIII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXVII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XXVI)
Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXV)
Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXIV)
Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXIII)
Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XXII)
Combaterea „antisemitismului” folosește subjugării românilor? (XX-XXI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XIX)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XVIII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XVII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XVI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XV)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XIV)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XIII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (XI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (X)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (IX)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (VIII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (VII)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (VI)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (V)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (IV)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (III)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (II)
Combaterea „antisemitismului” foloseşte subjugării românilor? (I)
[…] […]
[…] […]